WielebnyRayPL Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 Witam! Jak w temacie(może trochę głupie, ale...). Do wnętrza wolnobiegu często dostaje się kurz i pył, ze względu na duży otwór(7-rzędów). Jest jakiś sposób na to, żeby zablokować dostawanie się kurzu? Czasem po prostu słyszę piasek i mnie to irytuję. jakaś gumka, uszczelka, coś stosujecie?
Mod Team Puklus Napisano 27 Września 2012 Mod Team Napisano 27 Września 2012 No wiesz ... Za przeproszeniem z g***a biżuterii nie zrobisz ... co najwyżej talarze Piasty pod wolobieg to wymarły gatunek jeżeli chodzi o dobre jakościowo, uszczelnienie w tych piastach praktycznie nie istnieje i nikt sie tym nie martwi bo każdy sie tego pozbywa czym predzej. Ja ci moge poradzić od strony wolnobiegu wpasować łożysko maszynowe, tak by sie oparło na osi i wnęce wolnobiegu to na pewno pomoże jednak takie łożysko ceną moze przerosnąć twoją piaste kilkukrotnie Mozna tez kombinować z uszczelnieniem labiryntowym, całkiem niezle sie to spisuje ale to kolejna inwestycja w coś co nie ma za bardzo sensu.
lyndowss Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Duży otwór? Powinieneś mieć na konusie od strony wolnobiegu i z drugiej strony też taką jakby osłonkę z blaszki montowaną na wcisk. Może gdzieś Ci to wypadło i dlatego Ci się tak kurz dostaje. Poza tym dostawać Ci się tam cały czas coś będzie. Ja tam czasami słyszę, że coś wpadło. Wystarczy trochę pojechać i zmieli tak, że znów będzie cisza. Pchaj dużo smaru to trochę Ci to tam uszczelni i rób serwis co pół roku.
WielebnyRayPL Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 w wolnobiegu jeden z konusów wchodzi do wewnątrz piasty więc nie może być tab żadna blaszka z jednej strony
lyndowss Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Może i jest. Jeżeli nie masz to zgubiłeś. Nie wiem jak wymyśliłeś, że nie może tam być czegoś takiego.
WielebnyRayPL Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 Chyba nigdy nie widziałeś wolnobiegu;) Z jednej strony fakt jest ta osłonka bo łożyska są na końcu piasty, lecz drugi rząd łożysk jest po środku piasty i nie ma możliwości tam włożyć osłonki;) Ostatnio zmieniałem oś, konusy itp, i nie było możliwości włożyć wewnątrz osłonki;)
beskid Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Puklus wszystko dosadnie wyjaśnił nic dodać nic ująć zresztą to najmniejszy z problemów jakie dotyczą wolnobiegu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.