Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Zabezpieczenie piasty przed kurzem itp.

WielebnyRayPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jak w temacie(może trochę głupie, ale...). Do wnętrza wolnobiegu często dostaje się kurz i pył, ze względu na duży otwór(7-rzędów). Jest jakiś sposób na to, żeby zablokować dostawanie się kurzu? Czasem po prostu słyszę piasek i mnie to irytuję. jakaś gumka, uszczelka, coś stosujecie?

• Mod Team
Napisano

No wiesz ... Za przeproszeniem z g***a biżuterii nie zrobisz ... co najwyżej talarze :P Piasty pod wolobieg to wymarły gatunek jeżeli chodzi o dobre jakościowo, uszczelnienie w tych piastach praktycznie nie istnieje i nikt sie tym nie martwi bo każdy sie tego pozbywa czym predzej.

Ja ci moge poradzić od strony wolnobiegu wpasować łożysko maszynowe, tak by sie oparło na osi i wnęce wolnobiegu to na pewno pomoże jednak takie łożysko ceną moze przerosnąć twoją piaste kilkukrotnie :P Mozna tez kombinować z uszczelnieniem labiryntowym, całkiem niezle sie to spisuje ale to kolejna inwestycja w coś co nie ma za bardzo sensu.

Napisano

Duży otwór? Powinieneś mieć na konusie od strony wolnobiegu i z drugiej strony też taką jakby osłonkę z blaszki montowaną na wcisk. Może gdzieś Ci to wypadło i dlatego Ci się tak kurz dostaje. Poza tym dostawać Ci się tam cały czas coś będzie. Ja tam czasami słyszę, że coś wpadło. Wystarczy trochę pojechać i zmieli tak, że znów będzie cisza. Pchaj dużo smaru to trochę Ci to tam uszczelni i rób serwis co pół roku.

Napisano

Chyba nigdy nie widziałeś wolnobiegu;)

Z jednej strony fakt jest ta osłonka bo łożyska są na końcu piasty, lecz drugi rząd łożysk jest po środku piasty i nie ma możliwości tam włożyć osłonki;)

Ostatnio zmieniałem oś, konusy itp, i nie było możliwości włożyć wewnątrz osłonki;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...