Skocz do zawartości

[spinka] Jaka spinka na łańcuch / rozkuwacz ?

Kemesz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema ! Mam na moim shimano hg spinkę Shimano. Jest to jedna z najgorszych spinek jakie widziałem. Po kilku rozpięciach łamie się. Czy w przyszłości brać inną spinkę ? Jeśli tak to jaką, a może rozkuwacz ?

Napisano

Connexa albo Sram ;d bo można też na pin , ja dostałem przy kupnie łańuchca pin i koleś z serwisu się pytał czy pin czy spinka. Pinem to już problem bo potem rozkuwać trzeba co nie zawsze proste ;d

Napisano
a może rozkuwacz ?

Jeżeli chodzi Ci o łatwość zdjęcia łańcucha w celu wyczyszczenia go (np. kąpiel w benzynie), to zdecydowanie nie. Każdorazowe rozkuwanie/skuwanie łańcucha osłabia go. Do tego najlepsza będzie spinka.

Jaka? Tego Ci niestety nie powiem, bo sam dosłownie od dzisiaj zacząłem używać łańcucha Wipperman za spinką ConneX Link, która była w zestawie (oczywiście można ją też kupić osobno). Bardzo podoba mi się łatwość spinania i rozpinania. Niestety jest droga. Mimo to, ze wszystkich dostępnych wybrałbym właśnie tę spinkę.

Temat spinek był już wałkowany. Na forum znajdziesz wypowiedzi dot. wielu z nich. Będziesz musiał po prostu poszukać, poczytać i dokonać wyboru.

Napisano

Hmmm...Może spinkę KMC, może akurat podejdzie :D

Spinki KMC są bardzo dobre, sam mam akurat łańcuch KMC z spinką też KMC rozpinany wiele razy i nic się z nim nie dzieje ;-)

i najważniejsze:Dość łatwo się ja rozpina :thumbsup: Jak ktoś mówi, że ciężko się rozpina to zwyczajnie NIE UMIE.

Napisano

Mam spinkę, która była w zestawie z łańcuchem KMC X8.93, zdecydowanie polecam tak spinkę jak i łańcuch.

Nie sądzę aby rozpinanie spinki mogło zmniejszyć jej żywotność, bo rozpinam ją zwyczajnie ściskając palcami, pomimo tego nigdy nie rozpięła mi się samoistnie, a potrafię mocno na pedał nacisnąć a i błota na łańcuch nie szczędzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...