WielebnyRayPL Napisano 26 Września 2012 Autor Napisano 26 Września 2012 Jak już będę miał wolnobieg i łancuch to się odezwę
WielebnyRayPL Napisano 27 Września 2012 Autor Napisano 27 Września 2012 Jak oceniacie stan wolnobiegu? Za 62 zł warto za MF-HG50 w tym stanie? http://img266.imageshack.us/img266/8176/img4426z.jpg http://img716.imageshack.us/img716/1917/img4425x.jpg
Tedolf Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 wolnobieg prawie jak nówka. Kupiłeś go używanego?te 62 zł. to razem z przesyłką?
rzezniol Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 Udało mi się dostać MF-HG50! Czegoś tu nie kumam ... najpierw piszesz to co powyżej potem pytasz o używkę ... Najmniejsza zębatka jest już ugnieciona ... za 62 zeta bym go nie kupił ... Generalnie kupowanie do napędu używanych części moim zdaniem mija się z celem ... Pozdro
WielebnyRayPL Napisano 27 Września 2012 Autor Napisano 27 Września 2012 w końcu nie wiem czy warto czy nie... Tak udało mi się znaleźć gościa który go ma, o to mi chodziło a teraz dostałem zdjęcia. Już wszystko jasne? Nigdzie nie można dostać tego wolnobiegu, więc warto brać? Dał mi czas namysłu do soboty rano. Dogadałem się z nim, że 62 z przesyłką.
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2012 Mod Team Napisano 28 Września 2012 Za tyle pieniędzy idzie kupić XT która przyjmie nowy łańcuch więc ten zakup uważam za beznadziejny. wolał byś sobie dorzucić chajsiwa do nowego koła ( lepiej samej piasty) i kupić kasete.
WielebnyRayPL Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 żeby zmienić piasty musiałbym dołożyc z 80zł, a nie chcę tego ze względu, że zbieram pieniądze na nową ramę. Pytam czy warto W TYM STANIE wolnobieg kupić, czy nie jest już za mocno zjechany, posłuży mi jeszcze trochę, czy szukać gdzieś indziej?
rzezniol Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Jak jeszcze nie masz tego wolnobiegu i chcesz inwestować w rower z głową to odpuść wymianę korby i przerzutki ... I tak piszesz że co miesiąc coś ... Przemyśl jeszcze raz drogę >> wymiana piasty pod kasete >> kaseta 7przełozeń >> łancuch. Jak myślisz i tak o wymianie ramy to kupno wolnobiegu mija się z celem ... Kupisz super ramę i co będziesz śmigał dalej na kiepskim kole które przy ostrej jeździe zawsze może wyjść bokiem z pękniętą osią ? Prędzej czy później bedziesz musiał wymienić ta piastę ... wydaje mi się że prędzej to lepiej. Tez kiedyś męczyłem przejście z 7sp na 8sp i uparłem się ze zrobię to na wolnobiegu ... Po pół roku jak rozpadła mi się piasta ( nie wytrzymała skrzywienia kolejnej osi) i tak przechodziłem na kasetę od razy 9sp... Wpisując na straty inwestycje w wolnobieg ... Wiesz są ludzie na forum którzy popełnili kiedyś jakieś błędy i starają się namówić innych aby ich też nie popełniali. pozdro Ostatni edit Ostatecznie to twoja kasa więc możesz ja wydać (wyrzucić) na co chcesz ... wydaje się ze ten wolnobieg powinien przyjąć nowy łańcuch. pozdro
WielebnyRayPL Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 Witam! Dziękuję bardzo za radę! Wiem, że chcecie dla mnie dobrze:) Myślałem o zmianie na kasetę, lecz jakbym zmienił to już na np 9rz. co wiązałoby się ze zmianą manetki i przerzutki, czyli kolejne koszty, bo myślę, że nie opłaca się zmieniać już na 7rz. Wolnobieg ma tą zaletę, że ma 11-34T, co mnie w pełni satysfakcjonuje. Myślę, właśnie o zakupie MF-HG50, a jak już go dojadę to zmianę na kasetę(będzie już więcej odłożone). Co sądzisz o stanie wolnobiegu? Posłużyłby mi jeszcze trochę?
rzezniol Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Tak jak pisze powinien pociągnąć nowy łańcuch . MegaRange to nie jest do końca dobry pomysł, nie pamiętam dokładnie ale coś mi świta że nie wszystkie przerzutki to potrafiły obsłużyć. Przechodząc na kasetę teraz możesz przejście na 9 sp rozciągnąć w czasie bo kasety 7 też istnieją. Teraz przy okazji wymiany napędu ciągniesz dalej 7 dokładasz tylko robotę koła i resztę zostawiasz jak masz (przerzutki, korba) . Potem przy następnej wymianie napędu robisz komplet na 9 ale koło już masz i możesz się skupić np na lepszej korbie czy przerzutkach. Najważniejszy zysk przy zmianie na kasetę to eliminacja problemów z tylną osią ... Mi piasta wytrzymała kilka pęknięć i skrzywień osi ... ostatecznie pękła mi miska łożyska i już nie było czego wymieniać, poszła do wymiany cala piasta. Pozdro
WielebnyRayPL Napisano 29 Września 2012 Autor Napisano 29 Września 2012 MF-HG50 jest już w drodze do mnie! http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/26/78/59/05/2678590569 Czytałem, że łańcuchy potrafią być np za szerokie więc ponaglę pytanie, czy http://allegro.pl/wippermann-connex-800-lancuch-okazja-i2673894960.html na pewno będzie kompatybilny? Po trzecie. Ten wolnobieg ma ten sam sposób mocowania http://www.bikepartsplace.com/images/med/31734811.jpg co mój stary czyli to kółeczko w środku do zakręcania, lecz HG50 go nie ma... na jakiej zasadzie więc się go montuje?
Tedolf Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 wolnobieg to wolnobieg każdy jest nakręcany na piastę, tylko kasetę zakłada się na bębenek.
WielebnyRayPL Napisano 29 Września 2012 Autor Napisano 29 Września 2012 a łańcuch nie będzie np za szeroki? sorry, że tak dopytuję, ale nie chcę zrobić złego zakupu;)
Naprawiacz Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 Jeżeli chodzi o Mega Range to obsługują go przerzutki z dużymi kółeczkami, czyli do acery maks. Wyższe grupy będą kiepsko dzialać z tym wolnobiegiem. Łańcuch będzie pasował, tym się nie przejmuj. Jaką masz przerzutkę z tylu?
Naprawiacz Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 Shimano Altus RD-M310DL No to bez obaw, będzie ci hulać.
WielebnyRayPL Napisano 30 Września 2012 Autor Napisano 30 Września 2012 Mam jeszcze pytanie... czy jak będę zakładał nowy wolnobieg to dokręcać go kluczem czy tylko ręką, i pozostawić by łańcuch sam go docisnął?
WielebnyRayPL Napisano 30 Września 2012 Autor Napisano 30 Września 2012 do oporu, czy tylko, żeby było dość ciasno i resztę zostawić łańcuchowi?
rzezniol Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Przykręć mocno ręką ... pedałując sam się dociągnie. Pozdro
Tedolf Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 ja tam dokręcałem do oporu, jeśli był jakiś minimalny luz czy coś takiego to dochodziło to podczas jazdy.
WielebnyRayPL Napisano 30 Września 2012 Autor Napisano 30 Września 2012 Może opinie jeszcze jednej osoby?
Naprawiacz Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Sam się dokręci przy pierwszych obrotach korby.
WielebnyRayPL Napisano 30 Września 2012 Autor Napisano 30 Września 2012 ok, wszystko jasne;) Dzięki;)
WielebnyRayPL Napisano 7 Października 2012 Autor Napisano 7 Października 2012 Witam! Wracam do tematu, gdyż... Piasta w moim wolnobiegu "padła" i zostałem zmuszony do zmiany.(nowy wolnobieg który kupiłem, już sprzedany). Kupiłem dwa koła z piastą na kasetę i w komplecie mam prawie nówkę kasetę 9-rzędową która spokojnie przyjmie nowy łańcuch i tu moje pytanie. Czy warto zostawić 9-tkę czy sprzedać i kupić 8-mkę, gdyż przerzutka obsługuję maksymalnie 8-rzędówkę (http://www.rowerek.p...duct&prod_id=54), a manetka 7-rzędowe, lecz pod ósemkę klamko-manetki są znacznie tańsze;) Czy inwestować w 9? Teoretycznie chyba nic nie daje mi 9 i 10 poza większą ilością przełożeń, gdyż minimalne i maksymalne tarcze są te same, a nie trzeba iść w koszty;) Czekam na wasze opinie!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.