mast6er Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 cześć proszę o poradę co może być powodem próby przeskakiwania łańcucha przy 8 i 9 biegu...kaseta XT prawie nowa przebieg ok 500km łańcuch nowy CN - 7701 przy poprzednim łańcuchu tez CN-7701 przebieg od nowości ok 450km wszystko jest oki (chciałem zastosować system 4 nowych łańcuchów do nowej kasety)przerzutka wyregulowana na starym (jak wyżej 450km przebiegu) jest oki na nowym co jakiś czas próbuje przeskakiwać....założyłem 4 nowy łańcuch i jest to samo...zastanawiam się co jest nie tak z tymi łańcuchami? czy shimano miało jakieś problemy z łańcuchami? z górki dzięki za konstruktywne posty/porady/informacje pzdr jacek
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2012 Mod Team Napisano 10 Września 2012 Jak/czym spinasz łańcuch?
mast6er Napisano 10 Września 2012 Autor Napisano 10 Września 2012 Jak/czym spinasz łańcuch? spinka connex9 spinane oba łancuchy ten działajacy prawidłowo i przeskakujący
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2012 Mod Team Napisano 10 Września 2012 I wszystkie spinasz "uśmiechem do góry"?
mast6er Napisano 10 Września 2012 Autor Napisano 10 Września 2012 2i regulaminu ha ;-) nie mam zielonego pojecia jak spinałem stary a jak nowy...prawde mówiac nie wiedziałem ze ma to znaczenie...jutro sprawdze jak jest spięty stary...i przetestuje na nowym...
terrago Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Nie wiem o co codzi, ale na poczatek napisz jak przeskakuje. Jak z biegu na bieg - wyreguluj przerzutke. Jak objezdza po koronkach albo wyreguluj naciag przerzutki, albo skroc lancuch. Chyba ze to pytanie z cyklu 'wiem jak, ale niech sie pseudofachowcy glupimi radami powymadrzaja' -- Wysyłane z mojego U8500 za pomocą Tapatalk 2
mast6er Napisano 10 Września 2012 Autor Napisano 10 Września 2012 2i regulaminu kolego szanowny bez obrazy ale proszę o czytanie ze zrozumieniem posta...napisałem próbuje...a przerzutka jest wyregulowana...wiec nie jest to post w stylu "wiem ale..."
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2012 Mod Team Napisano 10 Września 2012 ha ;-) nie mam zielonego pojecia jak spinałem stary a jak nowy...prawde mówiac nie wiedziałem ze ma to znaczenie...jutro sprawdze jak jest spięty stary...i przetestuje na nowym... Ma to zasadnicze znaczenie, spinka założona uśmiechem w dół powoduje przeskakiwanie łańcucha. Jeżeli zestaw świeży to sądzę że to jest powód. Operujemy na dolnym łańcuchu bo na górnym jest odwrotnie.
ralph03 Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 2i regulaminu to będzie na 99% to. Sam niedawno to odkryłem w pośpiechu przed rajdem czyściłem łańcuch i odwrotnie spinkę dałem connex 10. Od tego czasu na dziesiątej zębatcę łańcuch przeskakiwał.
mast6er Napisano 10 Września 2012 Autor Napisano 10 Września 2012 Ma to zasadnicze znaczenie, spinka założona uśmiechem w dół powoduje przeskakiwanie łańcucha. Jeżeli zestaw świeży to sądzę że to jest powód. Operujemy na dolnym łańcuchu bo na górnym jest odwrotnie. dzięki wielkie za informacje...:-)jutro sprawdze jak jest...od 2 dni kombinuje reguluję ale nie wpadłem na to ze to może być spinka...dlatego pomyslałem o wadliwej partii łańcuchów...
beskid Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 kolego szanowny bez obrazy ale proszę o czytanie ze zrozumieniem posta...napisałem próbuje...a przerzutka jest wyregulowana...wiec nie jest to post w stylu "wiem ale..." Problem w tym, że nic nie napisałeś bo nie wiadomo rzeczy w tym wszyskim podstawowej na jakich przełorzeniach czy na wszystkich czy nie. Jeśli na wszystkich to winna morze być owa spinka jeśli na niektórych to zła regulacja przerzutki a w zasadzie kwestia podregulowania śrubą baryłkową.
bomber Napisano 10 Września 2012 Napisano 10 Września 2012 Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał jak nie spinka to zostaje przerzutka a dokładnie naciąg linki, regulacje mogą być dwie przy manetce albo przy przerzutce i manetce tzw śruba baryłkowa
Mod Team Puklus Napisano 11 Września 2012 Mod Team Napisano 11 Września 2012 Pomijając kwestie spinki, jeżeli kaseta prawie nowa i nowy lancuch (choć kupno 7701 to nie trafiony pomysł) może sobie przeskoczyć. Najczęściej sie dzieje na koronkach ktore maja najmniejszy opór czy właśnie ostatnie 7,8,9,10. Jeżeli nic nie dzieje sie na pozostałej części kasety, nie cyka, nie skacze i jest cisza i spokoj to chyba tylko czekać aż sie łańcuch do kasety dotrze.
mast6er Napisano 12 Września 2012 Autor Napisano 12 Września 2012 2i regulaminu koledzy to nie spinka... założyłem prawidłowo (uśmiechem do góry) i dalej czasem na 9 i na 8 biegu ma tendencje do przeskakiwania....zaprowadziłem dziś do dobrego serwisanta wyregulował po swojemu i jest jak było..i on też nie wie co jest grane - podejrzewa ze spinka się nie zgrywa z łańcuchem....co do dotarcia to łańcuch ma zrobione ok 50 km wiec już powinno być oki...pozostaje mi tylko usunąć spinkę skuć na sztywno i sprawdzić czy to było to...
terrago Napisano 12 Września 2012 Napisano 12 Września 2012 Co doradzil serwisant? ;-) Pozdrawiam, M. -- Wysyłane z mojego U8500 za pomocą Tapatalk 2
Mod Team Puklus Napisano 13 Września 2012 Mod Team Napisano 13 Września 2012 Jeżeli serwisant nie wie czemu skacze to radze zmienić serwisanta bo widać typ "I dont know what i doing" ... Skakanie łańcucha moze być spowodowane: - zużyciem napędu - zużytą kasetą i nowym łańcuchem i odwrotnie. - zbyt długim łańcuchem ( choć nie powinno) Twój przypadek kwalifikuje sie do podpunktu 2, jednak jak pisałem powinno ustąpić po ok 200km jak sie dotrze napęd. Zawsze można zębatkę 8 i 9 przelecieć pilnikiem i ustanie natychmiast.
Jaca911 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 nie jest prawdą co piszesz o serwisancie. Kumpel miał nówkę kasetę hg61 i nówkę łańcuch 904 i spinkę "z uśmiechem". Ze spinką skakało na 11t i 12t bez spinki było luks. Szukaliśmy przyczny pół dnia i nic. Został bez spinki. Ja bym obstawiał lipną spinkę. Chyba że mu dali spinkę do 8 rzędów zamiast 9.
tobo Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Jeśli powodem przeskakiwania byłaby spinka to przeskok miałby miejsce tylko jeden raz na pełen obieg łańcucha - i to można spróbować "przyuważyć" w czasie jazdy. W takim przypadku zazwyczaj łańcuch jest też w jakimś stopniu usztywniony, to można z kolei zaobserwować kręcąc korbą "na sucho", np na stojaku rowerowym - łańcuch przechodzi przez wózek przerzutki i łańcuch się "łamie". Jeśli założyłeś nowy łańcuch po iluś tam setkach km przebiegu to nawet jeśli postępujesz wg zasad eksploatacji na kilka łańcuchów może się okazać że kaseta w magiczny sposób uległa już zużyciu wizualnie pozostając "zdrową"/ Jeśli łańcuch przeskakuje na najmniejszych koronkach kasety to prawie na pewno jest to kwestia zużycia - przy spinkoproblemie przeskoki miałbyś na wszystkich koronkach.
Jaca911 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 u kumpla jest dokładnie tak jak na być - skacze tylko na spince i TYLKO pod obciążeniem. Na sucho wszystko wygląda dobrze. A dlaczego skacze tylko na 2 najmniejszych trybach? Bo na nich jest największe napięcie łańcucha i najmniej zębów w użyciu, dlatego każda niedokładność kończy się skokiem łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 13 Września 2012 Mod Team Napisano 13 Września 2012 Dlatego spinki srama są lepsze bo tańsze i na nich nie skacze nikomu
terrago Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Ja bym obstawiał lipną spinkę. Chyba że mu dali spinkę do 8 rzędów zamiast 9. Skuj na ogniwku. Jak lancuch bedzie przeskakiwal, to znaczy, ze jednak nie to. Jesli bedzie okey, to znaczy, ze jednak wadliwa spinka, aczkolwiek jazdy na samym ogniwku (zamiast spinki) raczej nie radze. Nawet jesli przestanie przeskakiwac. Pozdrawiam, M. -- Wysyłane z mojego U8500 za pomocą Tapatalk 2
humorek Napisano 23 Września 2012 Napisano 23 Września 2012 Ostatnio zaczął przeskakiwać mi łańcuch podczas mocniejszego deptaniu na pedała przy przełożeniu przód 2 i 3, a tył koronka 8 i 9. Nie jest to przeskakiwanie z jednego biegu na drugi tylko przeskakiwanie po danej zębatce. Na napędzie korba shimano alivin (11)M430-8 octalink, kaseta shimano cs-hg-30-9 (11-34) i łańcuchu kmc z99 przejechałem około 5100km z czego 90% to asfalt. Do smarowania napędu używam takiego wynalazku http://www.wesco.pl/...ncuchow-gall-62 Zastanawiam się czy wymienić cały napęd, a może kasetę i łańcuch, bądź wystarczy wymiana samego łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 24 Września 2012 Mod Team Napisano 24 Września 2012 kaseta i łańcuch lotów średnich wiec i tak długo wytrzymał zestaw. Wymień kasete i łańcuch korbę zostaw.
bomber Napisano 24 Września 2012 Napisano 24 Września 2012 http://allegro.pl/kaseta-sram-9-cio-rzedowa-pg-970-i2645216958.html do tego łańcuch Pc-950 super zestaw
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.