maciej1408 Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Cześć, jestem można powiedzieć zmuszony do wymiany większości napędu. Mam krossa level a6 disc 2010, na początku używałem go no do dość intensywnej jazdy - zawody (zaliczyłem nim wtedy 2 maratony, kilka xc) no i około jeden sezon konkretnych treningów. Po sezonie niestety środkowa tarcza była do wymiany, stwierdziłem że kaseta i łańcuch też czeka wymiana no i wymieniłem. Od tam tej pory przerzuciłem się na szose itd. i krossa używałem jako "zimówki" . Czyli 2 zimy na krossie - efekt tragiczny, hamulce prawie nie spełniają swojej funkcji, przerzutki też no i tak samo reszta napędu, jedyne na co nie narzekam to manetki. Teraz z powrotem zacząłem śmigać mtb, zaliczyłem kilka treningów, jedne zawody no i jedno stwierdzenie, ten rower nie nadaje się do jazdy. W ciągu 4 treningów w lesie, raz zgubiłem łańcuch, raz obiłem porządniej krocze (stałem na pedałkach i ciach łańcuch spadł a ja klejnotami na ramie i prawie przez kiere wyleciałem) no i kilka dodatkowych kraks przez skoki na kasecie itd. Dobra bo się aż za bardzo rozpisałem. Napisze co na pewno jest do wymiany: -kaseta -łańcuch -przerzutka tył - po pierwsze ma jakieś dziwne luzy (ale tylko połowa próbowałem coś z tym zrobić niestety niewiem przez co jest to spowodowane) po drugie był bardzo krzywy hak, wyprostowałem ale po każdym treningu znów krzywy -korba + suport No i hamulce ale to nie ten dział, na razie musze to wszystko wymienić.. No i co proponujecie dać? Chodzi mi żeby było w miare trwałe ale i nie za drogie. Dodam, że mam zamiar od przyszłego sezonu zaliczyć kilka maratonów no i może kilka XC no i oczywiście treningi. Myślałem żeby dać kasete i łańcuch deore, przerzutke tył raczej SLX, korba deore, a suport - nie mam pojęcia.. Dajcie znać czy deore to przeżyje bez problemów
Michauuu Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Jak dla mnie to całą grupę SLX i Będziesz zadowolony
Fenthin Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Rozumiem, że zostajesz przy 9 rzędach, raczej bez zbędnych wydatków i osprzęt Shimano? Kaseta: CS-HG50 lub CS-HG51 Łańcuch: CN-HG73 Przerzutka: RD-M591, lub jeśli preferujesz Shadow, RD-M592. Dopłata do SLX nie ma sensu, to bliźniacze konstrukcje. Korba: FC-M590 lub FC-M542, zależy którą znajdziesz w niższej cenie. Suportem się nie martw, do tych korb na początku i tak go dostajesz, najwyżej wymienisz na zamiennik Accent, Token czy jakikolwiek inny z normalnymi łożyskami gdy zajedziesz oryginał.
maciej1408 Napisano 2 Września 2012 Autor Napisano 2 Września 2012 Micahu, troszku tańszego rozwiązania szukam Fenthin dokładnie tak jak mówisz, wielkie dzięki za ten zestaw co podałeś zapłacę około 540 zł + przesyłki , chciałem się zmieścić w 600 zł więc pewnie wyjdzie idealnie. Jeszcze jedno bo nigdy nie wiedziałem od czego zależy długość wózka. Tzn mniej więcej wiem o co chodzi to tam o ząbki itd. ale jak mam to dokładnie dobrać?
beskid Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Jeśli masz zimowy sprzęt to przemyśl korbę na octalinku zamiast HT2 np. poza grupową ale solidną FC-M521.
rzezniol Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 W zależności od długości wózka masz podaną maksymalna pojemność w danych technicznych ... Z tego co kojarzę to deore 591 i 592 nie mam wyboru wózka jest tylko SGS z pojemnością 45 z ... Ile twój napęd ma całkowitej dyferencji to odejmujesz ilość zębów osobno z tyłu i z przodu największa - najmniejsza i sumujesz oba wyniki. Czyli np przód 42-22=20 Tył 36-11 = 25 przód + tył =45 SLX 662 SGS ma 45z a GS ma 35z Pozdro
Fenthin Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 Faktycznie, jakoś wypadły mi z głowy długości wózków w przypadku Deore.
maciej1408 Napisano 3 Września 2012 Autor Napisano 3 Września 2012 Okej dzięki, czyli w przypadku kasety 32x11 i korby 44x32x22 to wychodzi po obliczeniu 43, więc mogę wziąć przerzutke z max pojemnością 45 tak? Tego Deore SGS ?
Mod Team Puklus Napisano 3 Września 2012 Mod Team Napisano 3 Września 2012 Możesz nawet Spokojnie GS brać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.