Skocz do zawartości

[napęd] większa przebudowa rowera

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem można powiedzieć zmuszony do wymiany większości napędu. Mam krossa level a6 disc 2010, na początku używałem go no do dość intensywnej jazdy - zawody (zaliczyłem nim wtedy 2 maratony, kilka xc) no i około jeden sezon konkretnych treningów. Po sezonie niestety środkowa tarcza była do wymiany, stwierdziłem że kaseta i łańcuch też czeka wymiana no i wymieniłem. Od tam tej pory przerzuciłem się na szose itd. i krossa używałem jako "zimówki" . Czyli 2 zimy na krossie - efekt tragiczny, hamulce prawie nie spełniają swojej funkcji, przerzutki też no i tak samo reszta napędu, jedyne na co nie narzekam to manetki. Teraz z powrotem zacząłem śmigać mtb, zaliczyłem kilka treningów, jedne zawody no i jedno stwierdzenie, ten rower nie nadaje się do jazdy. W ciągu 4 treningów w lesie, raz zgubiłem łańcuch, raz obiłem porządniej krocze (stałem na pedałkach i ciach łańcuch spadł a ja klejnotami na ramie i prawie przez kiere wyleciałem) no i kilka dodatkowych kraks przez skoki na kasecie itd. Dobra bo się aż za bardzo rozpisałem.

Napisze co na pewno jest do wymiany:

-kaseta

-łańcuch

-przerzutka tył - po pierwsze ma jakieś dziwne luzy (ale tylko połowa :o próbowałem coś z tym zrobić niestety niewiem przez co jest to spowodowane) po drugie był bardzo krzywy hak, wyprostowałem ale po każdym treningu znów krzywy

-korba + suport

No i hamulce ale to nie ten dział, na razie musze to wszystko wymienić..

No i co proponujecie dać? Chodzi mi żeby było w miare trwałe ale i nie za drogie. Dodam, że mam zamiar od przyszłego sezonu zaliczyć kilka maratonów no i może kilka XC no i oczywiście treningi.

Myślałem żeby dać kasete i łańcuch deore, przerzutke tył raczej SLX, korba deore, a suport - nie mam pojęcia.. Dajcie znać czy deore to przeżyje bez problemów :)

Napisano

Rozumiem, że zostajesz przy 9 rzędach, raczej bez zbędnych wydatków i osprzęt Shimano?

Kaseta: CS-HG50 lub CS-HG51

Łańcuch: CN-HG73

Przerzutka: RD-M591, lub jeśli preferujesz Shadow, RD-M592. Dopłata do SLX nie ma sensu, to bliźniacze konstrukcje.

Korba: FC-M590 lub FC-M542, zależy którą znajdziesz w niższej cenie. Suportem się nie martw, do tych korb na początku i tak go dostajesz, najwyżej wymienisz na zamiennik Accent, Token czy jakikolwiek inny z normalnymi łożyskami gdy zajedziesz oryginał.

Napisano

Micahu, troszku tańszego rozwiązania szukam :) Fenthin dokładnie tak jak mówisz, wielkie dzięki za ten zestaw co podałeś zapłacę około 540 zł + przesyłki , chciałem się zmieścić w 600 zł więc pewnie wyjdzie idealnie. Jeszcze jedno bo nigdy nie wiedziałem od czego zależy długość wózka. Tzn mniej więcej wiem o co chodzi to tam o ząbki itd. ale jak mam to dokładnie dobrać?

Napisano

W zależności od długości wózka masz podaną maksymalna pojemność w danych technicznych ...

Z tego co kojarzę to deore 591 i 592 nie mam wyboru wózka jest tylko SGS z pojemnością 45 z ...

Ile twój napęd ma całkowitej dyferencji to odejmujesz ilość zębów osobno z tyłu i z przodu największa - najmniejsza i sumujesz oba wyniki.

Czyli np

przód 42-22=20

Tył 36-11 = 25

przód + tył =45

SLX 662 SGS ma 45z a GS ma 35z

Pozdro

Napisano

Okej dzięki, czyli w przypadku kasety 32x11 i korby 44x32x22 to wychodzi po obliczeniu 43, więc mogę wziąć przerzutke z max pojemnością 45 tak? Tego Deore SGS ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...