vwothyn Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Ostatnio znajomy, który prowadzi serwis rowerowy zwrócił mi uwagę, że mam nie do końca dobrze zamontowaną kierownicę. Chodzi o to że rura jest przekręcona w taki sposób, że napisy i znaczki z przodu są skierowane nieco w dół, a nie prosto do przodu. Wygląda to tak: Podobno kierownica zamontowana w ten sposób może nie przenosić obciążeń w sposób optymalny i być przez to bardziej narażona na złamanie. Przekręciłem ją tak, żeby uzyskać optymalne ułożenie nadgarstków, bo jak była prosto to były wygięte w nienaturalny dla mnie sposób i bolały po pewnym czasie. Dodam, że siodełko mam dość wysoko w stosunku do kierownicy i nadgarstki przejmują spory ciężar w wyniku pochylonej sylwetki. Tak jest mi wygodnie, tylko nie chciałbym doświadczyć złamania kierownicy w trakcie jazdy, jeśli faktycznie jest taka możliwość. Kierownica jest aluminiowa, nie wiem czy jest cieniowana.
tomiz1 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Nie bój się Kumpel jeździ tak bo mu po prostu wygodniej i mimo jazdy po Beskidach, nie musiał wracać piechotą.
MMMAAACCC7 Napisano 30 Sierpnia 2012 Napisano 30 Sierpnia 2012 zmień serwisanta, ten jest jakiś przygłupawy trochę...
vwothyn Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Napisano 30 Sierpnia 2012 Nie jest "przygłupawy" i ma spore doświadczenie zarówno w serwisie, jak i w zawodach XC. Tłumaczył to w ten sposób, że jeśli kierownica była cieniowana, to producent założył, że będzie pracowała w takiej a nie innej pozycji i pod tym kątem mógł być wybierany "zbędny" materiał z miejsc mniej narażonych na przenoszone obciążenia. Jeśli kierownica została obrócona inaczej, niż to przewidział producent to owe miejsca mogą być poddawane zwiększonym naprężeniom i nie wytrzymać. Argumentacja brzmi całkiem sensownie, więc wolałem się upewnić. Z drugiej strony to nie jest węgiel tylko aluminium, nie wiem czy w przypadku takiej kierownicy jest sens w ogóle zamartwiać się ewentualnym pęknięciem.
adii22 Napisano 30 Sierpnia 2012 Napisano 30 Sierpnia 2012 Argumentacja byłaby sensowna w momencie, gdyby obciążenia na kierownicę były cały czas przyłożone z jednej strony. Jednak jak wiemy, tak nie jest - wystarczy poobserwować ułożenie chociażby rąk na kierownicy w terenie. Jeździj i nie przejmuj się!
Deska Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 To nie ma większego znaczenia gdyż "paski" antypoślizgowe są na całym obwodzie kierownicy rozmieszczone równomiernie napisy nie mają raczej z tym nic wspólnego ;D
siimon Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Gdyby rzeczywiście tak było, producent umieściłby jakąś informację/wskaźnik, cokolwiek ale logo na pewno nie jest wyznacznikiem sposobu montażu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.