Matix27 Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam a zatem pomyliłem sie podczas kupna sterów i zakupiłem stery Dartmoor Prime zintegrowane, a powinienem kupic półzintegrowane które różnią sie tylko tym że maja w komplecie jescze miski. Jak na teraz, mam zamontowane stery na miskach ze starych sterow które były na łóżyskach kulkowych i łożyska maszynowe nie chcą sie w nie zmieścić. DLatego co byście mi polecili w takiej sytuacji, może da sie dokupic same miski albo doszlifować szerzej te co już mam ? Z góry dzieki za odpowiedzi
adii22 Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Albo pożebrać w serwisach za miskami, ale to odpada raczej, bo często ten sam model sterów zintegrowanych i półzintegrowanych ma inne łożyska. Nie zawsze, ale zdarza się i tak (drobne różnice). Szczerze? Najlepiej będzie kupić kolejny komplet, nie będziesz musiał się z niczym bawić. Z dotaczaniem misek jest taki problem, że do łożysk muszą być idealnie zrobione.
PoleK Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 maszyny sa standardowe wiec spokojnie Ci dorobia,ale accent airplane kosztuja 85zl... wiec nie oplaca sie jesli nie masz dostepu do tokarki.
Rulez Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Są różne średnice łożysk ACB (tzw. maszynowych) do tego jedne mają stożek 45* a inne 36* więc miski we szystkich sterach wcale nie są takie same ... musiał byś przejść się do serwisu rowerowego i próbować dobrać coś ze zdemontowanych sterów ... Przy roztaczaniu twoich starych misek trzeba by sprawdzić czy wystarczy materiału na powiększenie średnicy wewnętrzenej i wykonanie odpowiedniego stożka.
Matix27 Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 Kupiłem teraz stery Neco bo stwierdziłem ze miski powinny być dobre łożyska w nich to 36 x 45 czyli wejscie w miskach powinno byc takie samo jak do moich łożysk 45 x 45. W sumie nie wiem jaka role gra roznica tego pierwszego wymiaru ale jesli jakas spora to poprostu użyje łożysk Neco. Czy myślicie że łożyska Darta bedą działać dobrze ? Wydaje mi sie że jak użyje pierścienia od Dartmoora to bedzie wszystko jak powinno byc.
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Łożyska mają ścięte krawędzie z obu stron: klik To jest właśnie łożysko 36x45.
Matix27 Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 no własnie dlatego w miski z orginalnymi łożyskami 36x45 powinny pasowac łożyska 45x45 prawda?
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 W miski tak. Ale dolną bieżnię i górną pokrywkę musisz mieć odpowiednią do danych łożysk.
Matix27 Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 No to dokładnie tak mam, czyli wszystko zamówiłem okej Dzieki za pomoc Pozdrawiam.
Matix27 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Napisano 23 Sierpnia 2012 Okazało sie niestety jednak ze łożyska Neco maja 41mm srednicy a Drtmoora 41,8mm, cuż trudno może tamte odsprzedam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.