Skocz do zawartości

[stery] Stery półzintegrowane

Matix27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam a zatem pomyliłem sie podczas kupna sterów i zakupiłem stery Dartmoor Prime zintegrowane, a powinienem kupic półzintegrowane które różnią sie tylko tym że maja w komplecie jescze miski. Jak na teraz, mam zamontowane stery na miskach ze starych sterow które były na łóżyskach kulkowych i łożyska maszynowe nie chcą sie w nie zmieścić. DLatego co byście mi polecili w takiej sytuacji, może da sie dokupic same miski albo doszlifować szerzej te co już mam ? Z góry dzieki za odpowiedzi :)

Napisano

Albo pożebrać w serwisach za miskami, ale to odpada raczej, bo często ten sam model sterów zintegrowanych i półzintegrowanych ma inne łożyska. Nie zawsze, ale zdarza się i tak (drobne różnice). Szczerze? Najlepiej będzie kupić kolejny komplet, nie będziesz musiał się z niczym bawić. Z dotaczaniem misek jest taki problem, że do łożysk muszą być idealnie zrobione.

Napisano

Są różne średnice łożysk ACB (tzw. maszynowych) do tego jedne mają stożek 45* a inne 36* więc miski we szystkich sterach wcale nie są takie same ... musiał byś przejść się do serwisu rowerowego i próbować dobrać coś ze zdemontowanych sterów ...

Przy roztaczaniu twoich starych misek trzeba by sprawdzić czy wystarczy materiału na powiększenie średnicy wewnętrzenej i wykonanie odpowiedniego stożka.

Napisano

Kupiłem teraz stery Neco bo stwierdziłem ze miski powinny być dobre łożyska w nich to 36 x 45 czyli wejscie w miskach powinno byc takie samo jak do moich łożysk 45 x 45. W sumie nie wiem jaka role gra roznica tego pierwszego wymiaru ale jesli jakas spora to poprostu użyje łożysk Neco. Czy myślicie że łożyska Darta bedą działać dobrze ? Wydaje mi sie że jak użyje pierścienia od Dartmoora to bedzie wszystko jak powinno byc.

Napisano

Okazało sie niestety jednak ze łożyska Neco maja 41mm srednicy a Drtmoora 41,8mm, cuż trudno może tamte odsprzedam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...