tuoomek Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Witam. Niedawno zamontowałem w swoim rowerze osprzęt Suntour: przerzutka tył: DuroLux manetka: Duro 9 sp Wszystko miało współpracować z kasetą 9-rzędową Sunrace. Po zamontowaniu, okazało się, że manetka niezbyt dobrze współpracuje z przerzutką. Wygląda to tak, jakby manetka za daleko ciągnęła druta. Odrazu zaznaczam, że linka jest zamocowana do przerzutki jak na system ESP 1:1. Na najmniejszej zębatce (bieg 9-ty), łańcuch jest ułożony idealnie, a przy przerzucaniu na coraz większą, łańcuch jest przeciągany coraz dalej poza zębatkę. W dodatku jak dojdę do biegu 2-go to łańcuch już jest na największej zębatce i zostaje mi w manetce "wolny" bieg. Czym to może być spowodowane i jak to ewentualnie rozwiązać?
Mod Team Puklus Napisano 11 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2012 Najlepsze rozwiązanie tego problemu to będzie manetka srama
tuoomek Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Napisano 11 Sierpnia 2012 Najlepsze rozwiązanie tego problemu to będzie manetka srama cóż liczyłem na bardziej oszczędne rozwiązanie :] osprzęt świeżo po zakupie
Mod Team Puklus Napisano 11 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2012 Myśle ze da sie wyregulować jakoś i to by działało ale poezji sie nie spodziewaj poki czegoś shimano/sram nie kupisz.
tuoomek Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Napisano 11 Sierpnia 2012 myślałem nad tym, żeby jakoś ten osprzęt zmodyfikować. np. zmniejszyć ciągnięcie druta (przypiłować bęben w manetce? ), albo jakoś "wydłużyć" wajchę w przerzutce. Może podsuniecie jakiś pomysł, czym i jak to zrobić?
Mod Team Puklus Napisano 11 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2012 a nie lepiej poki nowe sprzedać i kupić coś ... dobrego ?
tuoomek Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Napisano 12 Sierpnia 2012 to z pewnością mogłoby pomóc, ale... 1. coś... dobrego kosztuje zazwyczaj... dobre pieniądze. 2. nie mam pewności czy jest to wina manetki czy przerzutki albo... rozstawu zębatek w kasecie (chociaż to raczej jest standard)
Mod Team Puklus Napisano 12 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2012 wymień pancerze i linki i moze zacznie działać.
Airsofter Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Coś mi się czuje że za mocno masz napiętą linkę....
tuoomek Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Napisano 12 Sierpnia 2012 wymień pancerze i linki i moze zacznie działać. Linki i pancerze mam zamontowane nowe. Nie ma żadnych niepożądanych oporów. Coś mi się czuje że za mocno masz napiętą linkę.... Napięcie linki zależy chyba tylko od siły sprężyny w przerzutce, u mnie jest coś nie tak z indeksacją... a dokładniej jest za duży skok między poszczególnymi biegami. A tak swoją drogą, ciekawy przypadek, że części od jednego producenta nie współpracują ze sobą... Czyżby Suntour wyprodukował bubel?
wojtasin Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Mam taki zestaw w swoim rowerze trekkingowy, działa świetnie. Pokaż foto jak masz założoną linkę na przerzutce, dla system 1:1 linka powinna iść na zewnątrz. Miałeś na manetce kalkomanie z literami ES? Chciałem edytować, ale nie dało rady... Chyba pomyliłem prowadzenie i mocowanie linki z tym, jak jest w przerzutce XCM, w durolux powinna iść prosto z wylotu przelotki.
tuoomek Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Napisano 12 Sierpnia 2012 Mam taki zestaw w swoim rowerze trekkingowy, działa świetnie. Skoro u Ciebie działa, znaczy że się da. Pokaż foto jak masz założoną linkę na przerzutce akurat nie mam możliwości wstawienia zdjęcia, ale mam nadzieję, że takie coś wystarczy http://zapodaj.net/520cd169c92be.jpg.html żółta linia pokazuje sposób montażu u mnie Miałeś na manetce kalkomanie z literami ES? po dokładnym przeszukaniu manetki, znalazłem taką naklejkę przy obejmie
wojtasin Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Czyli powinno działać. Mam dwa komplety manetek duro i być może to zbieg okoliczności, ale 3x9 i z nakleją es działają w systemie 1:1, 3x8 i bez naklejki - w systemie shimano. Mam trzy przerzutki SR Suntour, wszystkie działają z manetkami tej samej firmy i wszystko działa świetnie, moja siostrzenica ma przerzutkę sr suntour i manetki deore - też jest bardzo dobrze. Tak to wygląda w XCM - jednak tak samo
tuoomek Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Napisano 12 Sierpnia 2012 To może tak: Czy jest to możliwe, jeżeli hak przerzutki jest lekko przekrzywiony? dziś zauważyłem, że dolne kółko przerzutki jest bliżej koła niż górne. Wcześniej nie miałem tego problemu bo miałem napęd Alfine i ostatnio wróciłem na tradycyjny. Chociaż napinacz od Alfinki zdawał się być jakoś blisko koła...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.