Skocz do zawartości

[przerzutka i manetka] suntour Duro i Durolux

tuoomek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Niedawno zamontowałem w swoim rowerze osprzęt Suntour:

przerzutka tył: DuroLux

manetka: Duro 9 sp

Wszystko miało współpracować z kasetą 9-rzędową Sunrace.

Po zamontowaniu, okazało się, że manetka niezbyt dobrze współpracuje z przerzutką.

Wygląda to tak, jakby manetka za daleko ciągnęła druta. Odrazu zaznaczam, że linka jest zamocowana do przerzutki jak na system ESP 1:1. Na najmniejszej zębatce (bieg 9-ty), łańcuch jest ułożony idealnie, a przy przerzucaniu na coraz większą, łańcuch jest przeciągany coraz dalej poza zębatkę. W dodatku jak dojdę do biegu 2-go to łańcuch już jest na największej zębatce i zostaje mi w manetce "wolny" bieg. Czym to może być spowodowane i jak to ewentualnie rozwiązać?

Napisano

Najlepsze rozwiązanie tego problemu to będzie manetka srama :P

cóż :thanks: liczyłem na bardziej oszczędne rozwiązanie :] osprzęt świeżo po zakupie :wallbash:

Napisano

myślałem nad tym, żeby jakoś ten osprzęt zmodyfikować. np. zmniejszyć ciągnięcie druta (przypiłować bęben w manetce? :voodoo: ), albo jakoś "wydłużyć" wajchę w przerzutce. Może podsuniecie jakiś pomysł, czym i jak to zrobić?

Napisano

to z pewnością mogłoby pomóc, ale...

1. coś... dobrego kosztuje zazwyczaj... dobre pieniądze.

2. nie mam pewności czy jest to wina manetki czy przerzutki albo... rozstawu zębatek w kasecie (chociaż to raczej jest standard)

Napisano
wymień pancerze i linki i moze zacznie działać.

Linki i pancerze mam zamontowane nowe. Nie ma żadnych niepożądanych oporów.

Coś mi się czuje że za mocno masz napiętą linkę....

Napięcie linki zależy chyba tylko od siły sprężyny w przerzutce, u mnie jest coś nie tak z indeksacją...

a dokładniej jest za duży skok między poszczególnymi biegami.

A tak swoją drogą, ciekawy przypadek, że części od jednego producenta nie współpracują ze sobą... Czyżby Suntour wyprodukował bubel?

Napisano

Mam taki zestaw w swoim rowerze trekkingowy, działa świetnie. Pokaż foto jak masz założoną linkę na przerzutce, dla system 1:1 linka powinna iść na zewnątrz. Miałeś na manetce kalkomanie z literami ES?

Chciałem edytować, ale nie dało rady...

Chyba pomyliłem prowadzenie i mocowanie linki z tym, jak jest w przerzutce XCM, w durolux powinna iść prosto z wylotu przelotki.

durolux.JPG

Napisano
Mam taki zestaw w swoim rowerze trekkingowy, działa świetnie.

Skoro u Ciebie działa, znaczy że się da.

Pokaż foto jak masz założoną linkę na przerzutce

akurat nie mam możliwości wstawienia zdjęcia, ale mam nadzieję, że takie coś wystarczy

http://zapodaj.net/520cd169c92be.jpg.html

żółta linia pokazuje sposób montażu u mnie

Miałeś na manetce kalkomanie z literami ES?

po dokładnym przeszukaniu manetki, znalazłem taką naklejkę przy obejmie

Napisano

Czyli powinno działać. Mam dwa komplety manetek duro i być może to zbieg okoliczności, ale 3x9 i z nakleją es działają w systemie 1:1, 3x8 i bez naklejki - w systemie shimano. Mam trzy przerzutki SR Suntour, wszystkie działają z manetkami tej samej firmy i wszystko działa świetnie, moja siostrzenica ma przerzutkę sr suntour i manetki deore - też jest bardzo dobrze.

Tak to wygląda w XCM - jednak tak samo ;)

p1080645.jpg

Napisano

To może tak:

Czy jest to możliwe, jeżeli hak przerzutki jest lekko przekrzywiony?

dziś zauważyłem, że dolne kółko przerzutki jest bliżej koła niż górne.

Wcześniej nie miałem tego problemu bo miałem napęd Alfine i ostatnio wróciłem na tradycyjny. Chociaż napinacz od Alfinki zdawał się być jakoś blisko koła...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...