Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Shimano Tourney 6-biegowy na 7 biegów?

mati2021

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawa wygląda tak, że moja mama zaniosła do sklepu rowerowego moją starą przerzutkę, którą pokazała sprzedawcy jako wzór (moja jest 7-biegowa) i on jej sprzedał Shimano Tourney RD-TZ50. Z tego co znalazłem w necie to jest to przerzutka 6-biegowa a nie 7 więc poszedłem do sklepu i mówię, że ta przerzutka jest 6 a ja chcę 7, na co sprzedawca mi odpowiedział: "my takie montujemy i też działają.". Lecz rzecz w tym czy dobrze działają (?) bo na upartego to można nie takie rzeczy robić. Ogólnie to chciałem Shimano Alivio lub Acera z tego względu, że mam już nową kasetę 8-rzędową (w której póki co chciałem korzystać z 7 biegów dopóki nie zmienię manetek) a wiem, że te przerzutki obsługują zarówno 7 jak i 8 rzędów.

Co byście mi doradzili w takim wypadku?

Napisano
Sprawa wygląda tak, że moja mama zaniosła do sklepu rowerowego moją starą przerzutkę, którą pokazała sprzedawcy jako wzór (moja jest 7-biegowa) i on jej sprzedał Shimano Tourney RD-TZ50
Co byście mi doradzili w takim wypadku?

Shimano TZ to najgorszy szajs.Już lepsza jest poza katalogowa TY 18.Do kasety 8 rzędowej,minimum Acera,M 340 lub M 360.Jakie masz mocowanie przerzutki?

Ile chcesz wydać na przerzutkę?

Napisano

Ten Tourney 8-rzędową kasetę obsłuży, ale szajs to niesamowity. Ja wymieniłbym to na co najmniej Acerę. Niestety na uprzywilejowanej pozycji jest sprzedawca, trzeba było iść samemu. Teraz to kwestia dogadania się i liczenia na dobrą wolę sklepu.

Napisano
Mocowanie mam na hak. Wydać mógłbym z 50zł około.

Czyli,przerzutka z hakiem?

TY 18 będzie lepszym wyborem od tej TZ.Obsłuży kasetę 8 rzędową.Ma indeksację SIS.

Napisano
stara przerzutka jest z hakiem.

Rady,wyżej.

TY 18 będzie lepszym wyborem od tej TZ.Obsłuży kasetę 8 rzędową.Ma indeksację SIS.
jakakolwiek na śrubę + hak do ram stalowych.
Napisano

Miałem do czynienia z tą TY-18 i wg mnie jest bardzo kiepska, nie wiem czemu ją tak radzicie? Może i solidna w budowie i trwała, ale działa po prostu słabo. TZ-50 szybko złapała luzy na sworzniu łączącym z hakiem, co jakiś czas trzeba podregulować, ale 'biegi' zmienia dużo szybciej i precyzyjniej niż wspomniana wcześniej.

Wg mnie, kup osobno hak i coś pokroju chociaż tego Altusa albo Acery.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...