Skocz do zawartości

[osłonka przy zębatkach] czy mozna ją zdemontować ?

MagdaOpaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wraz z pierwszym moim postem. Do napisania na forum zmusiła mnie nowo zaistniała sytuacja. Otóż przyjaciel mój wyjechał za chlebem na Wyspy i złożył mi propozycję kupna roweru. Nie bardzo skłaniałam się do posiadania roweru męskiego jednak jako pragmatyczka skusiłam się ceną odkładając wygląd damski na połkę. Na paragonie widniała cena 1770 zł a zaproponował mi kupno roweru za 450 zł....Zakupiłam więc rower i od razu wzięłam się do doprowadzenia go do stanu używalności :) mam tu oczywiście na mysli umycie go, gdyż właściciel prawdopodobnie nie korzystał z dróg publicznych :) Cały rower paskudnie ubłocony z grudami piachu tudzież innych świństw. Wczyczyściłam rowerek jak umiałam, zaczął wyglądać bardzo ładnie ale....nie moge dostać się pod tą plastikową osłonę która jest przy przednich zębatkach. Mogłabym poprosić tatę aby to zdemontował, ale nie wiem czy w ogóle sie to demontuje i w jaki sposób. Chodzi o to czy można tę plastikową osłonkę zdjąc nie ruszając nic innego ? ( żadnych mechanizmów, pedałów czy tego metalowego badyla na którym jest pedał ). Czy ktoś móglby mi pomóc ?

dziekuje ślicznie wszystkim.

Napisano

Obstawiam, że czyściłaś to ściereczką i tylko wodą. Trzeba było wziąć wiadro, szampon i gąbkę i w ten sposób wyczyścić. Wtedy nie wpychałabyś brudu w jakieś zakamarki i sam by się wydostał przez szampon. Skoro już jest jak jest to użyj odtłuszczacza i umyj cały napęd potem go smarując. Brud sam wtedy z tego miejsca zniknie. Nie wyczyścić go na błysk, bo zawsze gdzieś zostaną jakieś skrawki błota itp. w zakamarkach. Ta osłonę można zdjąć. Jest ona przykręcana, albo na pstryk. Ja bym nie zdejmował gdyby była na zatrzaski, bo z powrotem już się tak dobrze nie trzyma i może być krzywo. Jak już chcesz to zdejmować to zobacz gdzie to się trzyma i jak i zdejmij. To co trzyma pedał nazywa się korba. W FAQ jest słownik pojęć rowerowych. Podstawy trzeba mieć. ;)

Wrzuć zdjęcie roweru i korby jak możesz. Roweru dla mnie, a korby po to, żeby Ci ułatwić i powiedzieć gdzie to się zdejmuje.

Napisano

Obstawiam, że czyściłaś to ściereczką i tylko wodą.

No tego dużego kółko jeszcze nie czyściłam bo nie mam się tam jak dostać :(

Ja bym nie zdejmował gdyby była na zatrzaski, bo z powrotem już się tak dobrze nie trzyma i może być krzywo.

No własnie sie tego boję że potem nie założę tego i dlatego pytam. Jak poznać czy to na zastrzaski ? Bo jakies śrubki tam są ale nie wiem do czego one czy do osłonki czy do czegoś innego :(

Wrzuć zdjęcie roweru i korby jak możesz. Roweru dla mnie, a korby po to, żeby Ci ułatwić i powiedzieć gdzie to się zdejmuje.

A czy z karty gwarancyjnej nazwa roweru by pomogła ?

Napisano

Zwięzłe i na temat to nie napisałaś, ale to nic. Co do osłony korby to tak da się ją odkręcić bez najmniejsze problemy. Jest ona przykręcona 4 wkrętami do największej tarczy korby, po drugiej stronie słony. Są one równo z tarczą dlatego ich nie widać.

Napisano
Jest ona przykręcona 4 wkrętami do największej tarczy korby, po drugiej stronie słony. Są one równo z tarczą dlatego ich nie widać.

Uważaj ze słowami! Nie zawsze jest przykręcona. Czasami śruby się odkręca od zewnętrznej strony. Poza tym za chwilę przez przypadek odkręci zębatki, a osłona dalej będzie. :P

A czy z karty gwarancyjnej nazwa roweru by pomogła ?

Nic nam nie da nazwa. Zrób zdjęcie.

Napisano

to muszę poczekać do wieczora bo moj telefon stary i nie robi zdjec :( mama wróci z pracy to zrobie zdjęcie.

Kurde nie moge zrzucić zdjęcia z telefonu do windowsa wyrzuca ciagle jakis blad :( ale zrobiłam tak :

wpisałam w google nazwe roweru która widnieje na ramie i wyskoczyla mi strona firmowa tej firmy. Tam we wszystkich działach spojrzałam na rowery i jest tam rower który jest identyczny jak mój w 100 %. jest to ten rower : UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ

Tam sa zakładki i są rózne części wymienione które są prawdopodobnie w tym rowerze. Na zdjęciu ta osłona wyglada identycznie jak moja. Czy po tym zdjęciu na stronie i spisie częsci ktos by mi powiedział czy ta osłona jest sciagana na zatrzask i mam ja mocno szarpać czy ma cos rozkręcic ? Jezeli jest na zatrzask to czy ktos takie coś już sciągał ? chodzi mi o to czy potem spokojnie to sie wpasuje czy będzie latało i telepało się hałasując :( Jesli natomast na śrubki to czy jak odkręce to nie rozleca się te zębatki ? czy cos innego tez się odkręci razem z osłona ?? :(

dziekuje slicznie za pomoc

Napisano
Jesli natomast na śrubki to czy jak odkręce to nie rozleca się te zębatki ? czy cos innego tez się odkręci razem z osłona ??

Osłona jest przykręcona na wkręty z łbem krzyżowym(standard).Nic się nie rozleci,przy okazji.Tylko trzeba to zrobić(bez odkręcania korby) z głową,aby przy okazji nie porysować korby.Powłoka jest bardzo delikatna(jeśli jest czarna).

Napisano

Osłona jest przykręcona na wkręty z łbem krzyżowym(standard).Nic się nie rozleci,przy okazji.Tylko trzeba to zrobić(bez odkręcania korby) z głową,aby przy okazji nie porysować korby.Powłoka jest bardzo delikatna(jeśli jest czarna).

A czy ta osłona spełnia jakieś inne funkcje aniżeli ochronę przed umazaniem się / nalatywaniem syfu do środka ? Chodzi mi o to że chciałabym ja zdjąc na stałe, po pierwsze łatwiej będzie mi w przyszłości czyścić rower, po drugie nie ukrywam iż rowery bez tej osłony podobaja mi się bardziej. Nie wiem tylko czy osłona owa nie spełnia czasem dodatkowych funkcji ? Np. nie pozwala łańcuchowi spaść z najwiekszej zębatki na zewnątrz itp.

Napisano
Nie wiem tylko czy osłona owa nie spełnia czasem dodatkowych funkcji ? Np. nie pozwala łańcuchowi spaść z najwiekszej zębatki na zewnątrz itp.

Osłona ma 2 zadania: chronić spodnie z długimi nogawkami przed zabrudzeniem oraz chronić łańcuch przed spadnięciem poza blat.

Osłona nie jest niezbędna.

Napisano

Weź najzwyklejszą zmiotkę, wodę z płynem do myciua naczyć i tym umyj rower, a osłonkę zostaw. Zmiotką wejdziesz wszędzie gdzie trzaba i usuniesz wystarczającą ilość brudu. Do tego takie mycie jest po prostu szybkie. Gąbka zostawia małe gąbkowate kawałki na zębach zębatek i korby :P Moim zdaniem nie ma sensu czyścić wszystkich najmniejszych zakamarków roweru, bo nie wozisz nim par do ślubów. No chyba, że wozisz :)

Napisano

Osłona ma 2 zadania: chronić spodnie z długimi nogawkami przed zabrudzeniem oraz chronić łańcuch przed spadnięciem poza blat.

Osłona nie jest niezbędna.

Dzięki wiem już trochę wiecej o rowerze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...