espe2 Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 To mój pierwszy post na forum zatem w pierwszej kolejności witam Wszystkich. Na start przygotowałem dość poważny (przynajmniej finansowo) dylemat. Po dłuższej przerwie miałem urlop na rowerach w górach i chciałbym kupic sobie coś nowego - zdecydowanie na pełnym zawieszeniu. Po kilku dniach poszukiwań zostały mi te 2 modele (ewentualnie X-control 210). Typ jazdy jaki będę uprawiał to ścieżki leśne mazowsza oraz wypady w góry - tam raczej długie dystanse czyli podjazd, trochę po górach i zjazdy szlakami turystycznymi (czasem trudnymi). Tak było ostatnio i się podobało. Jeżeli możecie coś doradzić będę wdzięczny - przyznam, że cenowo z rabatami mogę kupić oba rowery tytułowe w podobnej cenie (210 lapierra bedzie około 800zł tańsza). Sam tego dylematu chyba nie rozwiążę a tylko na przymiarkę do Krakowa raczej nie pojadę więc zwracam się do bardziej doświadczonych użytkowników.
razorjack Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 jak dużo po górach, to może i większy skok? 120-150mm ?
espe2 Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 120 to max, z powodu jazdy równiez po zwykłych, w miarę rownych lesnych duktach, 2 - z powodu ceny. I tu Scott ma 120/120, Lapierre 100/120. W Scott-ie bardzo podoba mi się blokada obu amortyzatorów manetką, rozwiazanie zawieszenia chyba w lapierre, choć jako laik celowo nie wyrabiam sobie tutaj zdania. Wypady w góry raczej raz /m-c, 2-m-ce + wakacje, więc ciezkie enduro mi niepotrzebne
Rulez Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 Scott chyba powinien być lepszym wyborem, Lapierre to właściwie kombinacja, ten rower produkowany był z amorem 100 mm. przez założenie amora 120 mm producent nieco zlagodził kąty i rower stał się nieco bardziej uniwersalny, jednak ten model skazany jest na wymarcie, prawdziwym fullem 120 mm jest obecnie X-flow. PS Scott nie ma z tyłu 120 mm tylko 110 ... więc wybór powinien zależeć raczej od tego na którym lepiej się czujesz , wydawane tylu pieniędzy be przymiarki to średni pomysł ... Jeśli chodzi o mnie to nie kupił bym żadnego z nich, wolał bym dozbierać do X-flow ...
espe2 Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 Hmmm, to samo powiedzieli w Krakowie, bardzo polecali X-flow, ponoć znakomicie rozwiazane zawieszenie, problem jest prozaiczny (wiem, że to drobiazg - ale...) - nie podoba mi się malowanie tegoroczne 312-ki, bardzo nie podoba, poza tym cena 8K, gdzieś trzeba ustawić granicę rozsądku. Jestem w stanie kupic scotta za 6K nowego z gwarancją - i to jest limit. Jutro przymiarka do Scott-a. Tak przy okazji niejako - mam 183 wzrostu, czy ktos z użytkowników Scotta, najlepiej Sparka, mogłby doradzic rozmiar M czy L
razorjack Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 spark 2012 ma 120mm skoku z tyłu mam 181cm i jeździłem na Geniusie L, sam Scott Lkę proponuje już od ~177cm, ale jutro się przejedziesz i sprawdzisz jesteś wysoki, mógłbyś się też pozastanawiać na 29erem ze skokiem 100-120mm jeszcze można dołożyć Giant Trance X3 - podobna cena, jednak widelec lepszy i powietrzny
Peterp079 Napisano 3 Sierpnia 2012 Napisano 3 Sierpnia 2012 Ja bym mocno zainteresował się Giantem Trance. Bardzo fajna konstrukcja doskonale radząca sobie zarówno z podjazdami jak i zjazdami. Do tego dochodzi wygodna pozycja (oczywiście wiem że to zależne od upodobań). Może za daną cenę nie dostaje się super konfiguracji ale rama i efektywny system zawieszenia w pełni to rekompensują. O X-Control to bym w ogóle nie myślał. Jak już to ten Scott choć spróbuj przymierzyć się do Trance bo może się okaże że Ci przypasuje.
espe2 Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Napisano 4 Sierpnia 2012 Dziekuję za rady. Ogólnie trochę się sprawa skomplikowała. Lapierr'a odrzuciłem. Zostal Scott, który kusi manetką blokady i ceną (można kupić za 6100). Pojechalem się przymierzyć i okazalo się , że L-ka za wysoka (jakieś takie krótkie nogi mam) ale jeździ się wygodnie... na plaskim, natomiast M-ka jest OK wysokościowo, ale wydaje się przykrótki. W sklepie proponują zamianę mostka i bedzie OK, ale sam nie wiem, mam wrażenie , że i tak bedę jeździł troche na styk. Nie ukrywam , że na L-ce jeździło mi się wygodniej (gdzie była i rama dłuższa i mostek o 2cm dłuzszy - tak L-ka ma fabrycznie). W sklepie Scotta autentycznie nie wiedzieli co doradzić - zwłaszca, że jednak wiekszość tras bedze wokół W-wy. Choć mam do Scotta olbrzymią sympatię może jednak nie dla mnie ten model i pomyślałem sobie o 2 dodatkowych, wymienianych w tym wątku i w bliźniaczym (full do 120mm skoku) czyli: Cube ams 130 pro lub race - tutaj nie spinam budżetu ale jest szansa Giant trans x3 2011 ( to chyba to samo co tegoroczny x2) - przynam, że chwalona bardzo konstrukcja na forach, może niezbyt urodziwa ale bdb O ile Cub'a może uda sie znaleźć i przymierzyć o tyle Giant'a po prostu nie ma nigdzie w w-wie (przynajmniej w rozmiarze M) - prosze jednak o Wasze doświadczenia lub opinie co myslicie o tych 2 modelach zwłaszcza w odniesieniu do scotta spark 60 Myslę jeszcze o Cube ams 110 lub trek top fuel 8 (jest na allegro powystawowy - bez gwarancji) - jest rochę mniej skoku, ale przy mojej jeździe nie powinno byc wiekszego problemu Podaje linki do specyfikacji: scott Spark 60: http://www.scott.pl/product.php?id_cat=568&id_prod=3002 Cube AMS 130 race: http://www.cube.eu/pl/full/pro/ams-130-race/ Giant X3 (2011): http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/dhfrenduroall-mountaindirt/21702-trance-x-3?pr_brand=Giant&pr_year=2011 Cube AMS 110 race: http://www.cube.eu/pl/full/pro/ams-110-race/ Trek top fuel 8: http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/xcmaratonprzelaj/23700-top-fuel-8?page=2&pr_brand=Trek&pr_subcategory=59&pr_year=2011
marcin_ostrów Napisano 4 Sierpnia 2012 Napisano 4 Sierpnia 2012 Trance dla Ciebie to raczej L . Mierzyłem M i L w jednym sklepie , M za krótka , L ok na długość , przekrok też w porządku. Mam 181 cm M
razorjack Napisano 4 Sierpnia 2012 Napisano 4 Sierpnia 2012 nad krótszym mostkiem też bym się zastanowił, raczej dobra opcja, zwiększa sterowność, można dać szerszą kierę potem itp. sam kiedyś lubiłem być meega rozciągnięty na rowerze, a teraz mi ściganie po płaskim przeszło (wolę techniczną jazdę po górach) i skończyłem na mostku 30mm
espe2 Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Napisano 4 Sierpnia 2012 Znalazłem trance x4 rozmiar L oraz anthem x4 rozm.M w W-wie Oba super, wiem na pewno, ze dla mnie rama M, jeździło mi się lepiej niż na scott-ie, super były te rowery. Mam pytanie o to maestro do posiadaczy - jak to jest z podjazdami, w sklepie powiedzieli mi, ze nie mozna całkowocie zablokować tylnego amora (nawet ręcznie) ale też, że nie jest to potrzebne bo zawieszenie bajeczne (wiadomo...). Jeśli chodzi o sztywność to zablokowany scott był sztywniejszy, bez dwóch zdań. Chyba gdzieś z tyłu glowy zapada decyzja na trance M ale prosiłbym jeszcze o opinie jak się zachowuje ten rowerek w różnych sytuacjach. Za dotychczasowe rady, wskażówki serdeczne dzieki.
Rulez Napisano 4 Sierpnia 2012 Napisano 4 Sierpnia 2012 No cóż, bez blokady będzie bujał, nie uzyskasz takiego efektu jak w Scoccie, przy asfaltowych podjazdach, czy ogólnie na asfalcie może to denerwować, w terenie nie. Trance to jednak sprzęt bardziej terenowy , można go nazwać "luzacki" Scott rower lepiej nadający się do ścigania, wyboru musisz dokonać sam, ja wybrał bym Trance ...
Peterp079 Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Nawet tak bardzo ten Trance nie buja wbrew pozorom. Oczywiscie jako FS ugina sie trochę ale z własnego doświadczenia powiem że nie dzieje się to na tyle żeby przeszkadzalo w podjazdach lub na plaskim. Nie ma praktycznie podjazdu ktorego nie da sie podjechac tym rowerem. Wlożyłem tam damper z platformą ale sporadycznie ją załączam. Jak juz to przy dluzszych przelotach po asfalcie choc tez nie zawsze.
Rulez Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Tu przecież nie chodzi o możliwość podjechania, podjechać na pewno się da przecież to rower uniwersalny, to kwestia techniki bikera i kondycji a nie niweielkiego bujania. Jemu chodzi o indywidualne odczucia podczas jazdy ...
Schwefel Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Ja bym jeszcze radził przejechać się na Treku, bo to bardzo fajny zawias a z rozmiarówką możesz trafić idealnie bo rama długa ale z niskim przeskokiem.
espe2 Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Napisano 9 Sierpnia 2012 Kupiony. Trance X3 2011, rozmiar M. Jest po prostu genialny. Secyfikacja bliźniacza do x2 2012, inne malowanie i korby, reszta to samo, geometria też Dla zainteresowanych to jest dokładnie ten rower: http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/dhfrenduroall-mountaindirt/21702-trance-x-3?pr_brand=Giant&pr_year=2011 opony kenda (jak w specyfikacji a nie z obrazka), z odbalskami przód /tył/ oba koła wazy dokładnie 12,6kg (bez pedalów), zatem nieźle. Autentycznie jestem zachwycony, nie odzywałem się kilka dni bo szukalem zawziecie M-ki i znalazłem, niestety troche przekroczylem budżet ale rower moim zdaniem wart tego, poza tym jest cholernie ładny, cieszy oko, w weekend pierwsze błotko. Jeszcze tylko pedały musze kupić. Może ktoś coś poleci, chciałem kupić hybrydy, , żeby lajtowo nauczyc się spd, ale odradzono mi, w sklepei powiedzieli, że po 3 jazdach bedę chciał obustronne spd - i tak budżet znowu rosnie, ale co tam - fajki idą w odstawkę. Dzieki raz jeszcze za rady, nie brałem pod uwage gianta a okazał się strzalem w 10. A ha - jeździem jeszcze na cube ams 125, też super, przewazylo maestro. Zaintersowanym umieszczam jeszcze link do tego modelu w akcji, no teraz już cięzko bedzie sprzęt winić: Pozdrawiam
Peterp079 Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 Dobry wybór. Bedziesz zadowolony z tego rowerku. Super jezdzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.