Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni]Epicon LO 120 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A wiadomo skąd taniej od allegro ? Bo znalazłem oferty w jakimś innym sklepie internetowym, ale cena była identyczna jak te najtańsze na allegro czyli 565 + wysyłka.

Napisano

byly po 539 bo z tydzien temu na forum byla o tym dyskusja, ale nie pamietam w jakim sklepie, ogolnie u mnie epicony to sa taniej lokalnie niz na allegro, ja bym sprawdzil czy gdzies w okolicy nie ma;)

Napisano

Zaszedłem sobie do serwisu, bo często tam zaglądam pogadać o różnych sprzętach i serwisant na wieść o epiconie począł mi go odradzać, że to niee i w ogóle. Nie wiem jakie miał doświadczenie z tym widłem, ale w sumie nie uzasadnił swojej opinii. Coś tam mruknął, że nie będę zadowolony, że jak chcę amortyzator na lata czy coś takiego to lepiej używki poszukać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, przymierzam się do kupienia amortyzatora. Spędziłem już parę godzin latając po różnych forach i moją uwagę przykuł Epicon. Ponad 500zł to dla mnie dość sporo, jednak chcę kupić coś w miarę dobrego, dlatego proszę aby ktoś znający się na temacie podpowiedział mi czy warto.

Rower, do którego chcę go wsadzić to Specialized Hardrock Sport z 2004r z tarczami. Jest w nim "amortyzator" RST Gila T4(tragedia).

Ważę 65kg, lubię skakać z krawężników i mniejszych hopek, zjeżdzać w trudnym terenie, ale i czasem przejechać 100km ulicami.

Zauważyłem, że amortyzator można dostać z różnymi wersjami skoku - czy są to dokładnie te same amortyzatory tylko z innym ustawieniem (nie biorąc pod uwagę pokrętła regulacji odbicia)?

http://allegro.pl/suntour-epicon-lo-tylko-1670-g-120mm-pompka-gratis-i2554926612.html

http://ctbike.pl/suntour-epicon-lod-2011-disc.html

W jakich serwisach będzie można zmienić skok nie tracąc gwarancji? Czy zmieniając skok na własną rękę na 100% utracę gwarancję?

Czy zwykłą samochodową pompką/kompresorem nabiję amortyzator powietrzem?

Podobno niektóre z Epiconów nie mają pokrętła regulacji odbicia. Czy jest to rzecz bardzo istotna? Czy dobrze rozumiem, że KAŻDY Epicon z "LOD" lub "RLD" w nazwie tą regulację posiada? Czy nie posiadając pokrętła można tej regulacji dokonać w jaki inny sposób?

Pozdrawiam.

Napisano

jak w nazwie jest D na koncu tzn LOD,RLD itp, to regulacje ma, i regulacja ta jestwg mnie niezbedna. jesli jej nie ma, nie ma innej mozliwosci by ustawic tlumienie powrotu.

Amory nie roznia sie niczym, skok przestawia sie w 5 minut, i jak masz klucz nasadowy 27 + imbusy 5 oraz 8, (ewentualnie plaska chyba 21? ale nie pamietam) to zmienisz bez problemu nie tracac gwarancji.

Jednak ten z allegro to rocznik 2009/2010 a ten ze sklepu 2011.

Napisano

jak w nazwie jest D na koncu tzn LOD,RLD itp, to regulacje ma, i regulacja ta jestwg mnie niezbedna. jesli jej nie ma, nie ma innej mozliwosci by ustawic tlumienie powrotu.

Amory nie roznia sie niczym, skok przestawia sie w 5 minut, i jak masz klucz nasadowy 27 + imbusy 5 oraz 8, (ewentualnie plaska chyba 21? ale nie pamietam) to zmienisz bez problemu nie tracac gwarancji.

Jednak ten z allegro to rocznik 2009/2010 a ten ze sklepu 2011.

Widziałem na filmie na stronie Suntoura, że nie regulacja nie jest skomplikowana. Gdzieś spotkałem się z informacją, że możliwa jest regulacja, ale w warunkach serwisowych - nie wiem do końca jak to rozumieć, bo sam mogę warunki w moim garażu określić jako serwisowe :)

Czy kupując nowego Epicona rocznik ma jakieś znaczenie?

Napisano

hmm, w teorii nie, w praktyce wzialbym nowszy z tych po 2009, jak juz wspominalem, najchetniej kupilbym rocznik 2008 na sztywna os, ale takich nie ma:P

Napisano

ok, jeszcze jedno pytanie: w opisie Epicona ze sklepu podana wartość skoku wynosi 100mm. Czy w takim razie w tym amortyzatorze warość jest stała? Czy można ją zwiększyć do 120mm?

Napisano

"no i manitou" to w wiekszosci wada:P

a czy wyzsza polka to ja tam nieee wiem ;)

Jaka to wada a manitou ?

Manuale są, części też.

Zapewne mniej osób podejmie się serwisu,a z epiconem też wiele lepiej nie jest.

Większość serwisów na słowo suntour patrzy na ciebie jak byś przyszedł z rowerem z marketu niestety ;/

Poza tym nadspodziewanie dużo ostatnio osób narzeka na łapanei luzów przez nowsze roczniki epicona.

Ja tam mam drake i niedługo ukaże się co to jest warte.

Na pewno leżak z demontażu z centuriona i stalowe sterówka więc pod 1900gram, ale liczę mimo wszystko na przyzwoite widły .

Zresztą po zajechanym xcmie to łatwo będzie mi dogodzić.

Napisano

Zapewne mniej osób podejmie się serwisu,a z epiconem też wiele lepiej nie jest.

Większość serwisów na słowo suntour patrzy na ciebie jak byś przyszedł z rowerem z marketu niestety ;/

Poza tym nadspodziewanie dużo ostatnio osób narzeka na łapanei luzów przez nowsze roczniki epicona.

bo serwisanci to zazwyczaj ludzie z przypadku/ciagnacy maks kasy ile sie da z klienta.

a luzy... coz Epicon 2008 chodzil tak samo, luzow nie mial, a ci ktorzy mowia ze starsze roczniki byly gorsze to chyba "przeczytali na forum" bo nawet tlumik w moim magu 32 byl identyczny jak w epiconie 2009/2010 ;)

Napisano

A dla mnie SF11, zmienione pokrętło regulatora tłumika powrotu. Nie chce mi się teraz już zaglądać w dokumentację, ale 2010 to chyba tylko wprowadzenie modeli z Q-LOC, a 2011 z główką tapered? Jeśli rzeczywiście tak jest, w środku nie ma żadnych różnic.

Napisano

A dla mnie SF11, zmienione pokrętło regulatora tłumika powrotu. Nie chce mi się teraz już zaglądać w dokumentację, ale 2010 to chyba tylko wprowadzenie modeli z Q-LOC, a 2011 z główką tapered? Jeśli rzeczywiście tak jest, w środku nie ma żadnych różnic.

racja, moj blad, spojrzalem na nakretke od komory, zapomnialem ze tylko qlc mialy zlota ;)

Napisano

Chyba masz rację, czcionka i malowanie/odcień się od siebie różnią oraz sf 9 q-lock 15mm miał czarną nakrętkę komory powietrznej i metalowe pokrętłó/srebrne pokrętło regulacji tłumienia powrotu sf 11 czerwone a kapsel srebrny, poprawcie jeślisię mylę .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...