Skocz do zawartości

[pedały i noski] jakie noski do pedałów

przemek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam Unibike zethos 2011 (w 4 miesiące zrobiłem 3000km, czasem zdarzają mi się wycieczki .100km, a do pracy codziennie jeżdżę 10km w jedna stronę po Wrocku), a przy nim taki albo zbliżone do nich pedały, chciałbym dokupił do nich noski (proszę w tym temacie o niepodejmowanie polemiki noski vs. spd, na spd na razie nie mam kasy i tyle) Chciałbym tez w tych noskach czasem moc jeździć bez pasków

I pytanie jakie noski?

1. http://allegro.pl/no...2489363670.html
  2. http://allegro.pl/no...2480759561.html

Cena jest nie jest tu ważna bo to i tak małe kwoty, za 2 przemawia waga, ale mój dylemat:

czy w noskach 2 da rady jeździć bez pasków, czy ze względu na wąskie zakończenie jest to niemożliwe??

Dzięki za opinie

Napisano

teoretycznie da się i bez pasków ale wersja bez pasków to takie trochę moim zdaniem upośledzone noski - no i cała idea nosków (wspomaganie przy ciągnięciu) tak trochę odchodzi na dalszy plan

Napisano

A jeżeli chodzi o szybkie wyjmowanie (oczywiście na tyle ile to możliwe przy noskach) to lepiej wypadają noski 1, czy 2, czy zależy to po prostu od siły z jaką się zaciska pasek?

Napisano

Ja używałem tylko nosków z tworzywa, więc nie mam porównania. Mimo, że zaciskałem paski dość mocno, na ogół dało się wyszarpnąć but w sytuacji podbramkowej - pod warunkiem, że zbyt wiele nie kombinowałem, ale po prostu wyszarpywałem stopę.

Swoją drogą nie ma potrzeby wyciągania pasków - całkowicie wystarczające jest popuszczenie pasków. Odruch wycofywania butów z nosków dość szybko się wyrabia :-)

Napisano

ja w szosówce również miałem noski z tworzywa i były super, no ale również nie mam porównania z metalowymi.

Jedyny co wiem, to to że o ile na szosę noski były super o tyle w teren w obecnym rowerze mtb nie założyłbym ich nigdy, bo gleba murowana.

Napisano

Bez przesady - nie ma tragedii z noskami w terenie. Oczywiście zależy, jak kto ostro jeździ po wertepach. Zawsze można nieco poluzować paski na trudniejszych odcinkach. Moje wywrotki w "niezwolnionych" noskach to były raczej "groteskowe", na prędkości zbliżonej do 0km/h, w kopnym piachu :-)

Napisano

Jeżeli jeszcze nie zamówiłeś, to są też takie wynalazki: http://www.decathlon.com.pl/PL/noski-do-peda-ow-bez-paskow-172291932/

Jak trzymają nie wiem, bo nie miałem okazji wypróbować. Na pewno nie będzie się dało tak mocno pociągnąć jak w tradycyjnych, ale też dużo łatwiej wyjąć nogę oraz nie wyrabia się nawyku wyciągania nogi do tyłu (potem trudno przestawić się na zatrzaski).

Zwykłe bez pasków praktycznie nie trzymają, jedynie trochę stabilizują stopę na pedale.

Napisano

Sa za 9zl na allegro (krakbike.pl) ,mysle ze cena warta ryzyka. Jezdze na takich od okolo tygodnia i nie narzekam, bo noga siedzi pewniej, a ryzyka upadku z powodu nie wypieca ,w porownaniu z wersja z paskami brak, generalnie w odniesieniu do ceny jak za kebab jest progres. Najwieksza wada moim zdaniem to gibkosc, spodziewalem sie ze sa sporo sztywniejsze. Tez sporo bujam sie po miescie i jesli nie opanowales stojki to moze byc troche problemowe przy ciaglym wyjmowaniu nogi.

Generalnie tak jak powiedziala Iza "uposledzone noski".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...