Skocz do zawartości

[rogi] Wybór rogów do giętej kiery

Golden

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Do tej pory nigdy nie miałem do czynienia z rogami, ale jednak teraz pomyślałem że warto by było w nie zainwestować, żeby się tak bardzo nie męczyć na dalszych dystansach. Tylko że mam giętą kierę, 65-centymetrową. Warto do niej kupować rogi? Z tego co wyczytałem, to robione są gięte kiery po to żeby obejść się bez rogów, ale jakoś dla mnie to nie działa - po przejechaniu dłuższego dystansu drętwieją mi nadgarstki.

I druga kwestia - wybór rogów. Wiem, że jest to raczej kwestia indywidualna, ale czym oprócz wagi powinienem się kierować? Warto kupować firmowe za 40-50 zł zamiast nonamowych za 10 zł? Z waszego doświadczenia - na dalsze dystanse wygodniejsze są krótkie czy dłuższe profilowane rogi?

Z góry dzięki za opinię ;)

Napisano

Przede wszystkim do giętej kiery spokojnie można zamontować rogi.Powinny być jednak mocniej zagięte do środka aby zrównoważyć zwykle spore gięcie kierownicy w tył. Nie do końca zgodzę się z tym, że szersza kiera pozwala obejść się bez rogów. Przecież to sa dwa różne chwyty.

- Rogi pozwalają bardziej wychylić się przed kierownicę, co jest pomocne przy podjazdach.

- Przydają się przy rozpędzaniu na prostej.

- Dają możliwość zmiany ułożenia rąk

- Pozwalają bardziej wyciągnąć się na kierownicy

- Przy dużym zmęczeniu są nawet pewnego rodzaju granicą chroniącą przez ześlizgnięciem dłoni z chwytu.

- Fajnie się wozi zakupy :D

Tylko jedna drobna rzecz. Rogi są mało efektywne, gdy kierownica jest zbyt szeroka w stosunku do ramion. po prostu w pewnym momencie tracą swoje zastosowanie. Ręce przestają się układać anatomicznie i dochodzi do szybkiego zmęczenia. 62cm to wg mnie absolutny maks nawet dla szerszego zawodnika.

Napisano

Popatrz na Ergony ( z chwytami ), ja mam takie na giętej kierze i nie narzekam :)

M

Niestety za drogie dla mnie ;)

Mogę na nie przeznaczyć do 60 zł.

Na razie waham się między tymi dwoma modelami:

ROGI na Kierownice MERIDA X-Mission Speed Idealne (2506174444) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ROGI KIEROWNICY MT-A52 ZOOM CZARNY MAT 125mm WAWA (2516678814) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Które byście wybrali na moim miejscu?

Jutro jeszcze pooglądam w sklepach, może jeszcze jakieś inne mi się spodobają.

Napisano

Ja bym wybrał pierwsze ale tylko ze względu na wygląd ;)

Też kiedyś miałem giętą kierownice, zmieniłem na prostą+rogi i nie żałuję! Największym plusem było dla mnie jest możliwość zmieniania chwytu oraz dzięki prostej kierownicy zyskałem wygodniejszą pozycję... Dodatkowo zgubiłem kilka gram ;)

Jeżeli masz mostek 25,4 można znaleźć tanią a sensowną prostą kierownicę, jak Ci nie podpasuje to na allegro.

Napisano

Ja bym wybrał pierwsze ale tylko ze względu na wygląd ;)

Też kiedyś miałem giętą kierownice, zmieniłem na prostą+rogi i nie żałuję! Największym plusem było dla mnie jest możliwość zmieniania chwytu oraz dzięki prostej kierownicy zyskałem wygodniejszą pozycję... Dodatkowo zgubiłem kilka gram ;)

Jeżeli masz mostek 25,4 można znaleźć tanią a sensowną prostą kierownicę, jak Ci nie podpasuje to na allegro.

A jakich rogów używasz obecnie? :)

Napisano

Mają być czarne?

Wykonanie o niebo lepsze od zooma i bardzo wygodne http://allegro.pl/rogi-kierownicy-accent-cross-country-wyprzedaz-i2486209879.html

Nastepne równiez nietywowa budowa ale bardzo ergonomiczne byłem zdwiony ale pasują do dłoni lepiej niz okrągłe http://allegro.pl/rogi-rowerowe-accent-arrow-czarne-alpe-bike-i2499192875.html

Te merridy zbyt minimalistyczne typowo dla podjazdów nie dla zmiany ułożenia dłoni na dłuższym odcinku

Napisano

Czarne, białe, czerwone. Tylko te kolory wchodzą w grę :)

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, popatrzę jeszcze jutro w sklepach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Potwierdzam, śmigam na takich od dawna i oprócz dużych zarysowań są bardzo wytrzymałe :)

Nie ma problemów z chwytem jak ciśniesz w terenie pod górę na stojąco?

Napisano

A ja myślę, że rogi są dobre na wszystko.

Moich stareńkich OnZa Pro Cut używam już coś kole 13 lat, obecnie zdobią multi-giętą kierownicę o szerokości 660 mm. Jest super. Aczkolwiek składając niedawno drugi rower musiałem kupić kolejną kierownicę -- no i nowe rogi. Stanęło na kierownicy On-One Fleegle (prawie 720 mm!) oraz rogach Tranz-X -- dokładnie takich.

Wiele jeszcze na tym zestawie nie przejechałem (ledwie kilkadziesiąt kilometrów), ale z mojej obserwacji wynika, że:

- dobre rogi są dobre na każdej kierownicy,

- dobre rogi są zawsze jakoś podgięte (OnZa są wręcz "złamane" -- świetny patent!),

- na dłuższych traskach jest to wręcz nieodzowny element wyposażenia roweru.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja też po długich latach zdecydowałem się na rogi. wziąłem na spróbowanie lekko zaginane (też do giętej kierownicy) i już pierwszego razu jak podjeżdżałem pod stromą górkę od razu czułem różnicę. mój problem też jest taki, że trzymając kierownicę w tradycyjny sposób po jakimś czasie (i nie zawsze) palce mi drętwieją i muszę się wiercić na niej...

ale rogi - genialna rzecz! ja mam Promax.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...