czeskikminek Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Serwus, Mam dylemat i proszę o pomoc. Chcę wybrać nowe stery, bo obecne się rozsypały. Chce dobrać stery do ramy, której główka sterowa jest w standardzie tapered. Widelec który będzie montowany ma rurę sterową 1 1/8'. Stery powinny być półzintegrowane. Pytanie jakie stery dobrać ? Tapered ? Tapered z redukcją ? inne ? Kompletnie jestem zielony w tym temacie Nadmienię, że obecnie mam zamontowany widelec 1 1/8 do tej ramy, znaczy się w sterach jest redukcja. Pytanie czy mogę z niej skorzystać kupując nowe ? Zależy mi na lekkich a zarazem wytrzymałych sterach do xc. Czy ktoś mógłby zaproponować jakieś konkretne, sprawdzone modele ? Pozdrawiam czeski
Mod Team Puklus Napisano 21 Lipca 2012 Mod Team Napisano 21 Lipca 2012 Może coś w tym stylu http://allegro.pl/fireeye-iris-sit-tapered-redukcja-mtb-fr-wys-0-i2497688416.html
czeskikminek Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 ciut ciężkawe jak na stery w tej cenie ale dziękuję za propozycję PS. czy mając już redukcję w obecnych sterach, mogę szukać sterów pod tapered ( bez redukcji )? dobrze kombinuję ?
Fludi Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Redukcja w obecnych sterach zapewne wygląda tak, że dolna część pierścienia osadzonego na rurze sterowej, który wkładasz w łożysko 1,5" ma otwór na na 1 1/8". W związku z tym, wątpię by pasowała ona do nowych sterów od innego producenta. Pomimo tego, że jest to jakiś taki tam element standardowy w rowerze, każdy producent rzepkę sobie po swojemu skrobie... Także nie pozostaje Ci nic innego jak zakupić nowe stery z przejściem do razu albo zrobić tak jak ja zrobiłem. Zakupić jakieś lepsze stery tapered i do nich dorobić sobie ten dolny pierścień, który osadzasz na rurze sterowej. Ja tak zrobiłem i jest bardzo zadowolony. Jedyne co Ci potrzeba to pomoc dobrego tokarza i jeśli on nie ma krążka aluminium fi60 x 20mm to będziesz musiał mu takowy dostarczyć. Dla mnie takie rozwiązanie jest o wiele lepsze bo widelec siedzie równie "mocno" lub "sztywno" (jak zwał tak zwał) w główce ramy, co i przy rozwiązaniu gotowych sterów z redukcją. A jak nadejdzie ten dzień, że się będzie amorka zmieniać na nowy z 1,5" rurą, nie będzie trzeba wywalić kasy na nowe stery, bo wystarczy podmienić tylko ten jeden pierścień.
czeskikminek Napisano 22 Lipca 2012 Autor Napisano 22 Lipca 2012 czy takie stery to jest dobre rozwiązanie ? http://www.bike4race.pl/sklep/stery/ritchey-wcs-zero-logic-stery-pol-zintegrowane-tapered/ U mnie z tokarzem ciężko, więc wolałbym aby redukcja była wraz z sterami
1415chris Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Tak, do taper glowki i taper sterowki. Nie, do taper glowki i 1 1/8" sterowki. FSA Orbit z 1.5R ale znowu troche kosztuje i wazy 140g. Da Bomb Reducer, troche lepsza cena ale i wyzsza waga 180g
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.