Skocz do zawartości

[stery] jakie stery? tapered?

czeskikminek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serwus,

Mam dylemat i proszę o pomoc. Chcę wybrać nowe stery, bo obecne się rozsypały. Chce dobrać stery do ramy, której główka sterowa jest w standardzie tapered. Widelec który będzie montowany ma rurę sterową 1 1/8'. Stery powinny być półzintegrowane.

Pytanie jakie stery dobrać ? Tapered ? Tapered z redukcją ? inne ? Kompletnie jestem zielony w tym temacie

Nadmienię, że obecnie mam zamontowany widelec 1 1/8 do tej ramy, znaczy się w sterach jest redukcja. Pytanie czy mogę z niej skorzystać kupując nowe ?

Zależy mi na lekkich a zarazem wytrzymałych sterach do xc. Czy ktoś mógłby zaproponować jakieś konkretne, sprawdzone modele ?

Pozdrawiam

czeski

Napisano

ciut ciężkawe jak na stery w tej cenie :) ale dziękuję za propozycję

PS. czy mając już redukcję w obecnych sterach, mogę szukać sterów pod tapered ( bez redukcji )? dobrze kombinuję ?

Napisano

Redukcja w obecnych sterach zapewne wygląda tak, że dolna część pierścienia osadzonego na rurze sterowej, który wkładasz w łożysko 1,5" ma otwór na na 1 1/8". W związku z tym, wątpię by pasowała ona do nowych sterów od innego producenta. Pomimo tego, że jest to jakiś taki tam element standardowy w rowerze, każdy producent rzepkę sobie po swojemu skrobie...

Także nie pozostaje Ci nic innego jak zakupić nowe stery z przejściem do razu albo zrobić tak jak ja zrobiłem. Zakupić jakieś lepsze stery tapered i do nich dorobić sobie ten dolny pierścień, który osadzasz na rurze sterowej. Ja tak zrobiłem i jest bardzo zadowolony. Jedyne co Ci potrzeba to pomoc dobrego tokarza i jeśli on nie ma krążka aluminium fi60 x 20mm to będziesz musiał mu takowy dostarczyć. Dla mnie takie rozwiązanie jest o wiele lepsze bo widelec siedzie równie "mocno" lub "sztywno" (jak zwał tak zwał) w główce ramy, co i przy rozwiązaniu gotowych sterów z redukcją. A jak nadejdzie ten dzień, że się będzie amorka zmieniać na nowy z 1,5" rurą, nie będzie trzeba wywalić kasy na nowe stery, bo wystarczy podmienić tylko ten jeden pierścień.

Napisano

Tak, do taper glowki i taper sterowki.

Nie, do taper glowki i 1 1/8" sterowki.

FSA Orbit z 1.5R ale znowu troche kosztuje i wazy 140g.

Da Bomb Reducer, troche lepsza cena ale i wyzsza waga 180g

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...