Skocz do zawartości

[pedały spd + bloki] do butów Accent SPD Tracker

humorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio dojrzałem do zakupu pedałów spd. W związku z tym potrzebna jest mi pomoc i dobra rada koleżanek i kolegów bikerów. Mam buty http://allegro.pl/buty-rowerowe-accent-spd-tracker-rozm-40-okazja-i2480753286.html jak na tej aukcji. Na pedała + bloki mogę przeznaczyć w granicach 100-150 PLN. Czy można kupić coś sensownego w tym przedziale cenowym co by pasowało do wspomnianych butów stanowiąc dosyć solidne i trwałe połączenie?

Napisano

Cześć,

Bloki dostajesz wraz z pedałami. Oferowane w naszych sklepach bloki pasują do większości sprzedawanych butów. Ze swojej strony mogę polecić Shimano m540 są sprzedawane z plastikowymi nakładkami jeżeli "znudzi" się nam ścisła symbioza z rowerem. Koszt to około 140 zł.

Pozdrawiam

Napisano

Z tego co widzę to do pedałów dają do wyboru dwa różne rodzaje blików SM-SH51 jednokierunkowego wyczepiania i SM-SH56 wielokierunkowego wyczepiania. Zastanawia się, które są praktyczniejsze, może ktoś miała możliwość używania jednych i drugich i zechce podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Napisano

Nie panikować tylko kupować i jeździć, weź jakieś używane pedały m520 najlepiej w komplecie z blokami, a jeżeli nie znajdziesz używek z blokami to kup nowe m520 z blokami w komplecie, kosztują koło 100zł z przesyłką

Napisano

Bloki 056 wypinają się dodatkowo pod skosem do góry. Teoretycznie zapewnia to możliwość szybszego wypięcia w razie draki, ale i tak sporo zależy od naciągu sprężyn. Używam obydwóch typów, ale nie zauważyłem w praktyce "amatorskiej" istotnych różnic. Kiedy skasowało mnie auto, miałem akurat buty z blokami 051. wypięły się bez jakichkolwiek problemów, że nawet nie poczułem...

Napisano

Wiesz, przeważnie zawsze się wypną, pytanie w którym momencie - przed czy po upadku ;)

Wielokierunkowe pozwalają na łatwiejsze wypięcie w sytuacji podbramkowej, ale też istnieje ryzyko przypadkowego wypięcia jak się mocniej pociągnie co też może spowodować upadek lub wyrżnięcie kolanem w kierownicę.

Ja chwalę sobie wielokierunkowe i czuję się z nimi pewniej. Zwykłe bloki nie dawały mi poczucia bezpieczeństwa, ale też miałem kilkunastoletnie nawyki z jazdy w noskach i odruch "wypinania" do tyłu, a nie w bok.

Napisano

Zwykłe bloki

jakie to są bloki?

Z tego co widzę to na allegro można dostać tylko z blokami M51. No i mam teraz dylema, które wybrać 520 czy 540 no i jakie bloki. Może jeszcze jakieś sugestie :D

Napisano

Reasumując, uważacie, że połączenie butów accent sdp tracker + pedały shimano m540 z blokami jednokierunkowymi do dobre połączenia i powinienem z niego być zadowolony?

Napisano

A skąd mamy wiedzieć czy Ci takie połączeni podejdzie?

Większość po przesiadce na zatrzaski jest zadowolona. Część przesiada się na Time-y bo mieli problemy z kolanami, część wraca na platformy, bo nie mogli się przyzwyczaić do wypinania.

Tak jak pisałem mi bloki jednokierunkowe nie pasowały i nie czułem się pewnie tak mocno związany z rowerem. Z wielokierunkowymi czuję się o wiele pewniej.

Poza tym i tak kupienie pedałów z blokami wielokierunkowymi graniczy z cudem, więc wielkiego wyboru nie ma. Jak Ci nie będą pasować zwykłe bloki, to najwyżej dokupisz te 56-ki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...