Skocz do zawartości

[suport] Czym grozi trzeszczący suport?

kris006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! ^_^

Podczas kręcenia pedałami trzeszczy mi właśnie z okolic suportu. na początku sierpnia planuję wypad na Słowację(tam i z powrotem będzie z 700km) czy hałaśliwy suport grozi mi nie ukończeniem trasy? Głównie jeżdże wokół domu i perspektywa braku napędu nie jest tak przerażająca jak podczas oddalenia się od domu o 300km.

Jak jest w Waszej opinii? Będzie tylko hałasować czy może sie zepsuć całkiem i nie będzie możliwości kontynuowania trasy? :huh:

Napisano

Czym to grozi ? Na tak długiej trasie to uszkodzeniem mózgu, bo takie trzeszczenie z reguły doprowadza do szału. Rozkręć wszystko, wyczyść gwinty i nasmaruj przed skręceniem. Jeśli łożyskom nic nie dolega, to nic się nie stanie, chyba, że coś się poluzowało :D

• Mod Team
Napisano

Suport to wydatek rzędu dwóch browarów i paczki fajek więc skąd to pytanie. Kupić wymienić i nie zadawać dziwnych pytań. Porównanie cenowe bez związku. :P

Napisano

Warto by też skonkretyzować jaki to jest suport. A po drodze starać się wyeliminować potencjalne inne przyczyny bo jak to się mówi "rama niesie dzwięki" .

Co do wymiany to też zależy bo jaki jest sens kupować nowy wkład jeśli pomorze wykręcenie wyczyszczenie nasmarowanie gwintów i ponowne wkręcenie. We wkładach nierozbieralnych nie ma co trzeszczeć jak tylko między połączeniem gwintu z suportem.

A czym grozi to kolega miciu22 wytłumaczył dosadnie.

Napisano

Jezeli suport na kwadrat to czestym powodem trzeszczenia jest luz na klinie. Jazda z luzem zazwyczaj skutkuje wyrobieniem kwadratu w korbach i ich pozniejsza wymiane.

Szkoda wlasnie, ze nie ma wiecej informacji o typie/modelu suportu.

• Mod Team
Napisano

Jak dla mnie grozi wstydem ... zalezy jeszcze od roweru ale biorąc pod uwage droga maszyna to prawie tak jak jadacy mercedes kalsy S któremu ciagle coś skrzypi :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeżeli kwadrat, to mogą być luzy, spróbuj dobić, bo jak ci objedzie kwadrat w korbie to z 40zł będziesz miał kilkukrotnie większy koszt ;) Ew. Wymiana !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...