Skocz do zawartości

[telefony] Guglowaty Android vs Łindołsowskia Nokia vs Ajphonowski iOs vs Cegły z Geriatrii

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm ...

Mam endo pro i w drodze do pracy przez około 1h jazdy bez trybu oszczędzania ubywa mi 3 do 4% bateryjki ... To w HTC One X android 4.1...

Xperia Arc używała około 6-7% na godzine na andku 4.0

Xperia x10 z androidem 2.3 potrafiła szarpnąć nawet 20-30% na godzine.

Kiedyś na jednej wycieczce ze znajomym porównywaliśmy Arc do SGS+ ... SGS+ połykał w tych samych warunkach około 5x więcej energii.

Pozdro

TapaTalknięte z Andka

Napisano

No trudno mi uwierzyc ze podczas pracy z Endo telefon bral ci w ciagu godziny kilka procent baterii, bo w takim razie przy normalnym przecietnym uzytkowaniu, telefon powinien trzymac ci na baterii 2 tyg. , niczym Nokia 6310. Poki co zaden smartfon nie potrafi wytrzymac nawet kilku dni.

Napisano

Samo endo, bez pakietu danych itp. bajerów, bez włączania ekranu, ciągnie kilka % w ciągu 1h. Tak mam na S2 z powiększoną baterią.

Kiedyś robiłem test, to przy kilku smsach, krótkich rozmowach i może kilku zdjęciach dziennie, wytrzymał mi 5dni. Wtedy spadło do 11% bodajże.

Napisano

Mam wrażenie, że dużo zależy od jakości fixa. W bezchmurny dzień przy 4h treningu zeszło raptem około 30%. A przy pochmurnym dniu i wypadzie 5h wypadzie z baterii zostało około 20%.

Wszystko to na tym samym telefonie - HTC Desire Z.

Napisano

To się zgadza moc sygnału GPS ma bardzo duże znaczenie ... 

Dziś sporo jeździłem w gęstym lesie ... prawie 3h treningu ubyło 15% z baterii ... z czego sam program zabrał 8% reszta to odbiornik GPS i normalne czuwanie telefonu.

Jak rano jadę do pracy rowerem ... po odpięciu ładowarki po trasie bateria chwali się stanem 96 - 97 % ... jeżdżę do pracy gdy nie pada czyli raczej bezchmurnie i do tego większość asfaltami bez drzew... a do pracy mam 21 km i jadę około godziny ...

@@czarusblitz, wierzyć nie musisz,  takie mam wyniki... oszczędnie używany HOX z włączoną synchronizacją przed aktualizacją, która jeszcze dodatkowo oszczędza baterię, dotrwał mi swego czasu do 3 pełnych dni ...

Po aktualizacji przy podobnym trybie użytkowania na koniec dnia mam średnio 10-20% energii w baterii więcej niż przed aktualizacją.

Android się rozwija, elektronika również ... Xperia X10 przy sporo słabszym hardware i niewiele mniejszym aku nie miała takich osiągów na jednym ładowaniu jak aktualny HOX.

Pozdrawiam

Napisano

Wszystko ok. Staram sie wierzyc. Poprostu intersuje sie elektronika komorkowa i poki co zadnemu smartfonowi nie udalo wytrzymac nawet 3 dni przy umiarkowanym uzytkowaniu, a juz nie wspomne przy uzywaniu anteny GPS, ktora drenuje bardzo baterie.

Napisano

Ta aplikacja endomoto jest w czymś lepsza od licznika rowerowego, że tyle osób tego używa ? Czy chodzi tylko o podgląd trasy przez gps ? 

Napisano

Hmm czy endo jest lepsze ...

Nie, fizycznie nie jest lepsza od licznika bo trudno mi sobie wyobrazić bieżący odczyt prędkości / tętna / kadencji / położenia na mapie w czasie jazdy ...

GPS wprowadza spory błąd w odczycie chwilowej prędkości, rower zbyt często ja zmienia ...

W większości przypadków to  chodzi właśnie o rejestracje śladu GPS i "pochwaleniem" się przed znajomymi "osiągami" ...

Jednak endomondo w połączeniu z pulsometrem, czujnikiem kadencji może się stać fajnym narzędziem do analizy postępów treningowych.

Pozdro

Napisano

Może inaczej ... na 100% endomondo obsługuje czujniki kadencji ...

Kwestia tylko podania obwodu koła ... bo co za problem wykorzystać kadencje jako prędkość :) 

Inna sprawa ze istnieją czujniki kadencji i prędkości w standardzie ANT+ i w telefonach z tą technologią to tylko kwestia oprogramowania ... jak będzie rynek to sądzę że i endomondo go dostrzeże i kolejny raz będzie chciało z nas ściągnąć haracz za używanie :).

Tylko najbardziej boli to ile telefon zje prądu aby to wszystko na "żywo" w pełnym lipcowym słońcu widzieć ...

Pozdrawiam 

Napisano

Dlatego Endo mozna traktowac jako taki dodatkowy bajer. Ja uzywam Endo np w przypadku przejechania jakiejs nowej trasy, warto wtedy zarejestrowac gdzies taka trase.

Napisano

Kwestia tylko podania obwodu koła ... bo co za problem wykorzystać kadencje jako prędkość :)

Ano taka, że prędkość jest zależna od kadencji i przełożenia, ale skąd niby czujnik ma wiedzieć jakie masz aktualne przełożenie. Z samej kadencji nie da się obliczyć prędkości.

Napisano

Co z tego, że czujnik umieścisz na kole, skoro i tak program odczyta go jako czujnik kadencji...

Prędzej wprowadzą opcję licznika (całkowicie zbędny i głupi pomysł*) niż ktoś zrobi taką przeróbkę aplikacji.

*pomysł głupi z kilku powodów, jak chociażby żywotność baterii w telefonie i takim urządzeniu, przy transmisji bluetooth, czy też sam fakt, że niby mamy licznik, ale bez smartfona nie działa.

Napisano

Ja edytuje na stronce treningi wpisując dane ;)

Może kogoś ucieszy wiadomość, ze Tapatalk jest dostępny od bodajże wczoraj także na WP :)

Sent from my HTC 7 Mozart using Tapatalk

• Mod Team
Napisano

Szkoda mi tych wszystkich którzy potrzebują niektórych aplikacji a zdecydowali się na WP, ten system dopiero zaczyna coś sobą przypominać a i tak jeszcze jest goły i "w lesie" z wieloma kwestiami, może za pół roku będzie można do niego wrócić kiedy poprawią najbardziej irytujące błędy i wypuszczą większość aplikacji. Dobrze słyszeć że chociaż Tapatalka wrzucili, ciekawe kiedy pojawi się jakiś stabilny facebook z czatem.

Przekonałem się sam na sobie że nie ma systemu/smartfona idealnego :( jedyna moja nadzieja w tym że nokia za 2-3 modele dogoni szajsungi i dumb-fony i nico poprawi jakość to będzie ciekawie na rynku.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Potwierdzam bardzo małe zużywanie baterii przez endomondo. Praktycznie nie zauważalne :) najwięcej baterii bierze ekran, nie GPS :P

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Bo napisałeś, że gps bardzo drenuje baterie, a to nie jest do końca prawda ;)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

No niestety to jest prawda, a zalezne jest to od aplikacji, ktora wlacza lub wylacza antene gps. Endo w wersji na iOS w ustawieniach ma tryb oszczedzania baterii, co powoduje ze track trasy jest rzadziej zapisywany; przykladowo zamiast co 3 sek. to co 5 lub 10sek. Wtedy antena gps jest dwukrotnie mniej uzywana. Wystarczy wlaczyc zwykla nawigacje, aby pracowala w tle, ktora nie ma mozliwosci ustawien zapisu tracka co do sekundy i wtedy mozna sie przekonac ile pozera baterii. Mi przykladowo Endo z wlaczona funkcja oszczedzania baterii czas wydluza sie dwukrotnie.

Napisano

@@czarusblitz, Ale głupoty piszesz ;)

Większość aplikacji do śledzenia, podobnie zżera baterie. Różnice zależne są od interfejsu i użycia procesora.

No i Endo w wersji na Androida, także ma w opcjach "oszczędzanie baterii", ale ja tego nie używam. Nawet na 10h wycieczkę + zdjęcia + smsy, starczy mi baterii spokojnie.

Napisano

A ja uzywalem wersji Lite, ktora tej funkcji nie posiadala, a od jakiegos czasu zakupilem platna wersje Pro, ktora owa funkcje posiada. Dziala to w ten sposob, ze track trasy jest rzadziej zapisywany. Jak juz wczesniej pisalem, wersja Pro z wlaczona funkcja oszczedzania zzera mi dwukrotnie mniej baterii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...