Skocz do zawartości

[przerzutki] Problem z przerzutkami

stasiu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam dziwny problem z przerzutkami. Gdy przednia i tylnia sa na najwyzszym "biegu" (3x7) to powinno się ciezej pedałowac, a ja mam uczucie jakby przerzutka byla na duzo nizszym biegu... Wszystko przerzuca sie prawidlowo jak daje najwyzsze biegi to łancuch jest dobrze nałozony...

Gdzie moze byc problem? Łancuch za luzno? Tak naprawdę nie znam sie i mam zamiar oddac rower do sklepu zeby wszystko przetestowali ale najpierw wole sie upewnic na forum.

Napisano

nie hehehe. Gdy jade szybko to tak jakbym miał na jedynce, a nie na najwyzszym biegu. Jeszcze dam rower koledze zobacze czy bedzie mial takie same odczucia co ja.

Napisano

Fajnie. Mamy rozumieć, że jak jedziesz np. 2x5 i przerzucasz na 3x7 to jedzie Ci się lżej? Sprawdzałeś czy wolniej czy szybciej. Może wiatr miałes w plecy i Ci się wydawało tylko.

Napisano

Moge nawet sie zrzec swojego napędu na X9 na rzecz takiego przecinaka na wolnobiegu :D

Wydaje mi się że kolega liczy od przeciwnej strony. Czyli 1 - najmniejsza, 7 - największa zębatka :D

Napisano

albo tak Albo ma jakieś dziwne odczucia bo jęzeli wszystko wchodzi to jest dobrze

A może po prostu napęd nie był dawno smarowany, a jeździ na najmniejszej i pozostałe posiadają stary smar który już zasechł

Napisano

Fajnie. Mamy rozumieć, że jak jedziesz np. 2x5 i przerzucasz na 3x7 to jedzie Ci się lżej? Sprawdzałeś czy wolniej czy szybciej. Może wiatr miałes w plecy i Ci się wydawało tylko.

Jak zmieniam z 2x5 na 3x7 to troche ciezej sie pedałuje. Niby wszystko dziala OK. ale jednak czuje ze cos jest nie tak :D To nie jest pierwszy moj rower, jezdze 5 dni w tygodniu. Oddam rower do serwisu niech mi poustawiaja wszystko jak nalezy. Najwyzej strace kase :P

Napisano

ale ty na tych przeżytkach już przy dużej prędkości idziesz ? jak tak to już przecież nie ma oporu. ale jeżeli stoisz i masz na 3x7 to spróbuj czy lekko idzie

Napisano

Ja mam taką teorię, że może jak się już rozpędzisz to zmieniasz na cięższe przełożenia, ale nie przykładasz tyle samo siły tylko mniej i Ci się wydaje, że Ci się lżej jedzie, bo kadencyjnie nie kręcisz, a nie naciskasz mocno na pedały i jedziesz w efekcie wolniej. Z reszta czy tj. problem?

Oddałeś rower do serwisu? Jestem ciekawe co powiedziałęś jak przyjechałeś. :whistling:

Coś mi się wydaje, że ten temat jest założony do TROLLOWANIA!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...