Skocz do zawartości

[hydrauliki vs v-brake] Wymiana hydraulików na v-brejki

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, a więc mam taki problem: Mam rower Kross Level A6 2010 i mam przy nim hamulce Tektro Auriga Comp. Od jakiegoś czasu mam przy nich cały czas jakieś problemy (najpierw dość sporawe luzy) a obecnie cały czas "piszczą" a z lewej wypadł ten bolec który trzyma klamkę Allegro tutaj na zdjęciu taka mała srebrna kropeczka :P Wiem, że to wszystko jest do zrobienia itd. Ale od kiedy mam te hydrauliki to po prostu mi się już odechciewa..

No i kolejny problem, nawet jeśli będę chciał wymienić je na v-brake to mogę jedynie tył, bo z przodu na amortyzatorze nie mam możliwości zamontowania bo jest uchwyt tylko na tarczowe..

Więc, jak sądzicie jest sens wymieniać amortyzator i zmieniać hamulce? Czy lepiej pokombinować i zostawić te? Dodam, że nie jeżdżę, po jakiś nie wiadomo jakich górach, jedynie czasem jakiś wyścig po górkach czy maraton itd.

• Mod Team
Napisano

A koła masz pod Vki? :)

IMO lepiej kupić jakieś tańsze Tarczówki hydrauliczne (Shimano M596?), wymiana klamek, hamulców, amortyzatora, być może kół, nieopłacalne.

Napisano

A no właśnie, zapomniałem o kołach.. Koła też są pod tarczówki :/ Z czasem i tak będę wszystko chciał wymieniać, no ale szkoda.. Może tymczasowo naprawię te hydrauliki a przez zimę wymienię wszystko po kolei..

Napisano

Powiedz mi jaki jest sens przeróbki połowy roweru pod Vki, skoro niższym kosztem można kupić komplet dobrych tarczówek z tarczami?

Napisano

Całkowicie bez sensu. Zreanimuj to co posiadasz uzbieraj fundusze i kup cokolwiek od shimano (np.Deore) a buzia zacznie Ci się uśmiechać :thumbsup:

Napisano

No dobra, przekonaliście mnie :) Tylko teraz, co polecacie dobrego ? Żeby nie za drogie ale dobre :) Te deorki dobrze się sprawują? Kolega ma SLX i chodzą tak nie do końca pięknie (przynajmniej nie tak jak te moje nowe :P )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...