Pionek Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Pytanie trochę głupie i administrator pewnie je usunie , ale naprawdę chciałbym wiedzieć czy olej mobil1 0w-40 zniszczyłby uszczelki i czy byłby efekt hamowania. Ps. W końcu lhm+ to też olej (ale do hydraulicznych układów).
Mod Team sznib Napisano 1 Lipca 2012 Mod Team Napisano 1 Lipca 2012 Jak jesteś tak bardzo ciekawy to weź i sobie te hamulce zalej. Chyba nie oczekujesz ze któryś z forumiczów to zrobi i Ci zda relację?
Pionek Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 No raczej nie Może ktoś ma kupę kasy i zrobił takie doświadczenie więc poczekamy - może się znajdzie taki ;D
Andrew Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 olej 0W40 jest syntetyczny - uszczelki prawdopodobnie uległyby uszkodzeniu. Całe szczęście oleje syntetyczne są droższe od mineralnych, więc nikt nie wpadł na stosowanie takiego "zamiennika"
Pionek Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 No w sumie racja-olej syntetyczny droższy i ostrzejszy dla uszczelek,ale za to dobrze smarujący w silniku no ale w hamplach o co innego chodzi.
WojtekBOP Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 olej 0W40 jest syntetyczny - uszczelki prawdopodobnie uległyby uszkodzeniu. Całe szczęście oleje syntetyczne są droższe od mineralnych, więc nikt nie wpadł na stosowanie takiego "zamiennika" Mam shimano hydrauliki i są zalane olejem silnikowym 15w/40 . Ich praca jest bez zarzutu a siła potężna , fakt olej silnikowy jest innej struktury niż olej shimano i czuć na klamce wolniejszą pracę ale są to milisekundy (nigdy nie lej dot-4)
Mod Team sznib Napisano 2 Lipca 2012 Mod Team Napisano 2 Lipca 2012 Jednak znalazł sie ktoś kto zalał silnikowym . Długo już tak działają na tym oleju? Tak czy inaczej jestm zdania że nie ma co kombinować, na Allegro rozlewki płynu Shimano po kilkanaście plnów, a starczy to na 2 razy zalanie obydwu hamulców.
WojtekBOP Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Jednak znalazł sie ktoś kto zalał silnikowym . Długo już tak działają na tym oleju? Tak czy inaczej jestm zdania że nie ma co kombinować, na Allegro rozlewki płynu Shimano po kilkanaście plnów, a starczy to na 2 razy zalanie obydwu hamulców. Hydrałlik mam już ooo nawet nie pamiętam od kiedy i nigdy się nie bawiłem z płynami shimano zawsze olej silnikowy nawet kiedyś wykonałem próbę z olejem do mieszanki (czerwony 100ml za 4zł) i efekt jest ten sam co na shimano tyle że płacisz za markę i gęstość a tak co do uszczelek to tylko dot-4 zżera je jak potwór z bagien ale rosyjska nauka zna takie przypadki
Rulez Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 A nie można po prostu wlać oleju do hydrauliki siłowej , po o kombinować ? Olej Hydrauliczny HL-46 (1L) UNILEX OIL el-olej.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.