Skocz do zawartości

[kaseta] jaka bedzie lepsza.

mariusz231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że mój napęd dobiega żywota, muszę kupić nową kasetę. Obecnie mam HG30 ze stopowaniem 11-32, która ma za sobą około 4500km.

Chce wymienić na HG51 tylko zastanawiam się na jaką. W sklepie w którym będę dokonywał zakupu jest 11-32 oraz 11-28. Najbardziej by mi odpowiadała chyba 11-30 ale nie mają. Będzie ona współpracować z łańcuchem KMC Z51RB oraz blatem 42T.

Głównie poruszam się po Mazowszu, niema tu jakiś ekstremalnych wzniesień itd.

Obecnie na napędzie korzystałem z przełożeń tył 4,5,6 czasami 7 z przodu największa i średnia tarcza.

Która lepiej zakupić 11-28 czy 11-30 ?

Pozdrawiam

Napisano

Bez różnicy, bo i tak z tych lżejszych z tyłu nie będziesz korzystać z tego co mówiłeś. Wybierz sobie. Ja tam np. wolę twardsze przełożenia, a niektórzy lubią sobie pokręcić. :D

• Mod Team
Napisano

11-28 na płasko wystarcza, przynajmniej na wielkopolskich maratonach. Jak nie masz parcia na prawdziwe góry to bierz 11-28. Mnie akurat gęściejsze stopniowanie odpowiada ,tak jak w 11-28 ale 9sp.

• Mod Team
Napisano

Puklus królu złoty bardziej miękkie stopniowanie.Co prawda ktoś kiedyś pisał że słownik j.polskiego dopuszcza taką formę ale mi to okrutnie zgrzyta. A co do treści to zgadzam się jak wyżej.

• Mod Team
Napisano

U mnie sie wychodzi na pole :P Wielkopolska sie smieje ze na pole wychodzą rolnicy jednak u mnie wychodzi sie w pole :P ( w sensie pole uprawne) Ale nie odbiegajmy od tematu kaset :P

Napisano

Też miałem ten dylemat przy zmianie napędu. Ja przechodziłem na 9 sp, mieszkam w wielkopolsce gdzie za dużo wzniesień nie ma. Miałem kasetę XT 8 sp ze starych zapasów 11-30 i górne blaty były jak nowe. Dlatego teraz zakupiłem kasetę sram 970 DH 11-26. Troszkę już na niej przejechałem i jak dla mnie rewelacja. Teraz wykorzystuje wszyskie blaty a jak lecę po szosie to indeksacja też bardzo przyjemna...

• Mod Team
Napisano

To dość istotne dobrać kasetę do warunków, używając całej kasety spowolnimy jej zużywanie. Warto zadbać o dobry lancuch bo to też istotna sprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...