DiPejcz Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 witam w sierpniu planuję kolejną wyprawę, tym razem do Odessy start z Przemyśla, do którego dojadę dzień wcześniej pociągiem szukam osoby chętnej na taki wypadzik w podanym terminie dystans dzienny: 90-130km noclegi: raczej pod namiotem, na polach namiotowych lub na dziko, ewentualnie w samym Lwowie i Odessie można przespać się w jakimś tanim motelu deszcz: ulewy warto przeczekać, lekko padający deszczyk mi specjalnie nie przeszkadza charakter wypadu: zdecydowanie turystyczny, chciałbym chwilę zahaczyć o Lwów, Chocim, no i chwilkę pobyczyć się nad Morzem Czarnym w Odessie dokładna trasa jeszcze do ustalenia, można tez na chwilkę wpaść do Mołdawii - jestem otwarty na propozycje mam już pewne doświadczenie w wyprawach rowerowych, w tym roku byłem już w Wiedniu, Bratysławie oraz przejechałem trasę Zabrze - Zakopane - Komańcza - Przemyśl pozdrawiam Radek
jahstina Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Witam! Planowałam podobną wyprawę i również nie mam towarzystwa. Urlop mam od 3 do 31 sierpnia, więc wpasowuję się w Twój termin. Chętnie dołączyłabym do wyprawy, chciałabym tylko wiedzieć jeszcze do kogo bym się dołączała
burnpiro Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Cześć, również byłbym zainteresowany wyjazdem do Odessy. Jestem z Krosna więc do Przemyśla mam w sumie blisko. Obecnie mam problem tylko z paszportem (jutro idę złożyć wniosek i mam nadzieję że wyrobią do tego czasu). PS. polecam toczyć dyskusję na forum ponieważ wtedy więcej będzie informacji dla potencjalnych ochotników.
DiPejcz Napisano 5 Lipca 2012 Autor Napisano 5 Lipca 2012 witam rozmawiałem z kilkoma osobami, które były na Krymie i w Odessie i niestety sa problemy z powrotem - rezerwacja pociągu to niestety nie jest gwarancja tego, że zabiorą również nasz rower - znajomy znajomego musiał niestety spędzić 2 dni na miejscu bo nie zabrali mu roweru , a w kolejnych pociągach nie było miejsca - wrócił stopem, ale z dużymi problemami no i właśnie dość kłopotliwa kwestia powrotu skłoniła mnie do zmiany planu ... zdecydowałem się na opcję: Przemyśl ---> zachodnia Ukraina (Lwów, Chocim, Kamieniec Podolski) później odbitka na Mołdawię, północna Rumunia i powrót Ukrainą do Przemyśla plusy aż 3 państwa brak stresu z ukraińskimi pociągami (zabiorą rower czy nie zabiorą) minusy nie będzie byczenia na plaży:( o Odessie i Krymie pomyśle na pewno w przyszłości - poznam najpierw tą zachodnią Ukrainę pozdrawiam Radek
DiPejcz Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 witam no więc udało się opracować plan wyprawy, głównie ukraińskiej, z elementami mołdawskimi i rumuńskimi D1 - 4.08: start z Przemyśla ---> Medyka ---> Lwów (nocleg w mieście) - 95km D2 - 5.08: zwiedzanie Lwowa (najlepiej piesze, rowery w noclegowni) - 0km D3 - 6.08: Lwów ---> Olesko (zamek) ---> Podhorce (pałac) ---> Yaseniv - 86km D4 - 7.08: Yaseniv---> Zbaraż (zamek) ---> Velyka Luka - 107km D5 - 8.08: Vely ---> Skała Podolska (ruiny) ---> Kamieniec Podolski (nocleg) - 136km D6 - 9.08: Kamieniec P. (zwiedzanie) ---> Chocim (zwiedzanie) ---> Kaplivka - 35km D7 - 10.08: Kaplivka ---> Mamalyha ---> MOŁDAWIA ---> Briceni ---> Edinet - 103km D8 - 11.08: Edinet ---> RUMUNIA ---> Stefanesti ---> Trusesti - 85km D9 - 12.08: Trusesti ---> Botosani ---> Suczawa (zwiedzanie + nocleg) - 78km D10 - 13.08: Suczawa ---> UKRAINA ---> Czerniowce - 82km D11 - 14.08: Czerniowce---> Kołomyja - 78km D12 - 15.08: Kołomyja ---> Iwano-Frankowsk(Stanisławów) ---> Dolina - 119km D13 - 16.08: Dolina ---> Stryj ---> Drochobycz ---> Sambir - 101km D14 - 17.08: Sambir ---> Przemyśl - 65km dodatkowo załączam mapkę - są pewne odchylenia na niej od planu, ale mniej więcej go obrazuje pozdrawiam Radek tak przy okazji, czy ktoś może mi potwierdzić czy wzkazane przeze mnie na mapce przejście między Mołdawią a Rumunią (Pascauti ---> Stanca) ... jest możliwe do przejechania rowerem ??
DiPejcz Napisano 24 Lipca 2012 Autor Napisano 24 Lipca 2012 witam raz jeszcze a jednak okazuje się, że jest wciąż szansa na to by odbyć podróż wg pierwotnego planu PRZEMYŚL ---> LWÓW ----> KAMIENIEC PODOLSKI ----> MOŁDAWIA -----> ODESSA znalazłem kilka firm, które wynajmują bus wraz z kierowcą, więc jest opcja, żeby np. 17.08 bus zjawił się w Odessie i zabrał nas do Przemyśla jest to bardzo komfortowe, nie trzeba się tłuc w pociągu i obawiać czy wpuszczą czy nie z rowerem na tą chwilę poza mną jest jeszcze jedna rowerzystka fajnie jakby jeszcze jedna, dwie osoby się zdecydowały, dzięki temu rozłożą się koszty busika ) czekam na propozycje i pytania pozdrawiam Radek
DiPejcz Napisano 24 Lipca 2012 Autor Napisano 24 Lipca 2012 Trzymam kciuki za waszą wyprawę :-) ... dzięki, przyda się
szych Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 Co prawda do wyprawy się nie przyłączę, ale pod koniec września startujemy na identyczną trasę, także czekam z niecierpliwością na wszystkie komentarze, zdjęcia, opisy i porady, szczególnie w kwestii wyboru tras przejazdu. Ukraina z bezpiecznych dróg nie słynie. Dodatkowo poproszę na PW namiary na człowieka z busem. Powrót do Przemyśla jest kluczowym punktem naszej wycieczki i od niego zależeć będzie ostateczna wersja trasy (jest jeszcze opcja samolotu z Rumunii, ale to wymaga pocisnięcia dodatkowych kilometrów). Od siebie dodam, że zaczęło się od pomysłu zjechania samej Mołdawii, ale nie moglismy przejść obojętnie obok Chocimia i Kamieńca Podolskiego (2 z "7 cudów Ukrainy") i po podliczeniu kilometrów okazało się, że spokojnie możemy startować z Polski, nie tracąc czasu na problemtyczne koleje ukraińskie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.