Skocz do zawartości

[Shimano Alivio 8] Ostatni bieg zahacza o poprzedni

Vasterad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W kwieniu kupiłem Meridę MATTS 40V, do tej pory praktycznie nie jeździłem (przejechane 150km). Po pierwszej regulacji do niedawna wszystko było w porządku, ale obecnie pojawił się problem z 8 (najmniejsza zębatka) biegiem. Zahacza on bowiem o poprzedni (7) bieg i co jakiś czas przez pół sekundy wskakuje z 8 na 7 i z powrotem.

Próbowałem dziś wyregulować wszystko od nowa, ale bez większego skutku. Zauważyłem, że na 8 biegu łańcuch z przerzutką minimalnie nie jest prostopadły względem kasety i przez to lekko ociera o 7 bieg.

Swoją drogą jak powinna być wkręcona ta śruba:

c5f303710996d4e3.jpg

Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

Napisano

musisz troche odkrecic srubke H , bo prawdopodobnie przerzutka jest za bardzo przesunieta w strone kasety i nie moze zejsc nizej

srubka ktora masz zaznaczona odpowiada za trzymanie linki. musisz ustawic ta podkladke rowkiem do linki i mocno dokrecic ale z wyczuciem :P

Napisano

musisz troche odkrecic srubke H , bo prawdopodobnie przerzutka jest za bardzo przesunieta w strone kasety i nie moze zejsc nizej

srubka ktora masz zaznaczona odpowiada za trzymanie linki. musisz ustawic ta podkladke rowkiem do linki i mocno dokrecic ale z wyczuciem :P

Aj, zaznaczyłem nie tą śrubkę - przecież to jest od linki... Jest inna przy mocowaniu do ramy - nie wiem za co odpowiada.

Śrubką H naturalnie regulowałem, ale nawet przy maksymalnym wykręceniu niewiele to zmienia.

• Mod Team
Napisano
Aj, zaznaczyłem nie tą śrubkę - przecież to jest od linki... Jest inna przy mocowaniu do ramy - nie wiem za co odpowiada.

Ta o której Ty wiesz a ja się domyślam służy do ustawienia odległości górnego kółka wózka i kasety.

Napisano

Ta o której Ty wiesz a ja się domyślam służy do ustawienia odległości górnego kółka wózka i kasety.

Tak, to jest ta. Odległość górnego kólka od kasety powinna wynosić 5-10mm?

Jeżeli nie pomoże jeszcze raz regulacja śrubką oznaczoną literą H (a próbowałem już na różne sposoby) to co zrobić? Jak wspominałem niezbyt układa się to prostopadle względem siebie i kółko jest jakby przechylone w stronę 7 biegu przez co czasami samoczynnie zmienia się bieg po czym znów wraca na 8.

Napisano

http://www.forumrowe...erzutki-tylnej/

Tutaj masz napisane za co odpowiada ta od ramy. W skrócie za odległość wózka od kasety.

Może w złych warunkach trzymasz rower, np. upchany z gratami w komórce/piwnicy lub innym niedogodnym dal niego miejscu i się hak skrzywił, albo przerzutka. Jest też opcja, że przerzutka mimo wykręcenia nie może zejść niżej, bo ją rama hamuje. Sprawdź naciąg linki. Może jest za bardzo naciągnięta i przerzutka nie może spaść na najmniejsza zębatkę, bo ją linka trzyma. Może się kółka na wózku poluzowały i trzeba podkręcić i będzie prosto.

Napisano

A baryłką w ogole to kręciłes??

Tak. Wkręciłem maksymalnie i wykręcałem później co ćwierć obrotu testując czy działa poprawnie.

a hak masz prosty kolego ?

Hak jest raczej prosty, sprawdzę dokładnie czy na każdym biegu jest to dziwne przechylenie. Mimo wszystko nie zauważyłem jakichś uchybień przy innych biegach, więc powinien być prościutki. Podczas jazdy nie miałem żadnej sytuacji, w której mógłby się "zepsuć", a rower jest w garażu, w którym jest dużo przestrzeni.

• Mod Team
Napisano

Odkręć linke od przerzutki. Jak dalej będzie tak jak bł oczyli skoki miedzy 8 a 7 to wykręć troche śrube H. Sprawdź ręką czy w koncowym zakresie przerzutka pracuje lekko.

Napisano

Po 3 godzinach prób wróciłem do punktu wyjścia. Wszystkie biegi działaja perfekcyjne próćz 8 na tylnym Alivio... Przeskakuje błyskawicznie z 8 na 7 i z powrotem na 8. Jest to o tyle irytujące, że dzieje się to bardzo szybko i w końcu coś może się uszkodzić.

Mimo wszystko zauważyłem, że górne kółko ma miminalny luz względem dolnego. Może to jest przyczyną. Nie dokręciłem dziś, bo nie mam odpowiedniego klucza imbusowego i zrobię to jutro.

• Mod Team
Napisano

Przy wykręceniu śruby H i popuszczeniu linki na baryłce łańcuch ma spaść ostatniej zebatki między kasetę a rame, jeśli tego nie robi ewidentnie coś blokuje przerzutkę.

Napisano

Przy wykręceniu śruby H i popuszczeniu linki na baryłce łańcuch ma spaść ostatniej zebatki między kasetę a rame, jeśli tego nie robi ewidentnie coś blokuje przerzutkę.

Sprawdzę to dokładnie, chociaż z tego co pamiętam ręcznie odpychając przerzutkę to jest blokowana przez hak.

Napisano

Syn miał podobnie. Zmienił przerzutkę ze starej LX na nową XT (myśleliśmy, że sprężyna już nie napina wózka) - dalej to samo. Wszelkie możliwe regulacje nie pomagały. Zmienił łańcuch z HG53 na SRAM 951 i temat sam zniknął :).

Pozdrawiam

Napisano

nie może tak być ... Daj że panocku jakis pogląd na sytuacje botak na sucho to nie idzie myslec :D

Może to normalne. Na przykład tutaj (zdjęcie z poradnika dot. regulacji tylnej przerzutki) jest Shimano Alivio 8 i wygląda to identycznie u mnie:8_8416_08_02_07.jpg

Ewentualne fotki podeślę jutro.

Syn miał podobnie. Zmienił przerzutkę ze starej LX na nową XT (myśleliśmy, że sprężyna już nie napina wózka) - dalej to samo. Wszelkie możliwe regulacje nie pomagały. Zmienił łańcuch z HG53 na SRAM 951 i temat sam zniknął :).

Pozdrawiam

Jeżeli dokręcenie poluzowanego górnego kółka nie pomoże to będę musiał się zastanowić nad wymianą tylnej przerzutki lub rzeczywiście łańcucha. Jaki konkretnie był problem u syna?

Napisano

To dokładnie to samo co u mnie, tylko mam 8 biegów i przeskakuje między 8 i 7. Zobaczę jutro czy usunięcie luzów z górnego kółka cokolwiek wniosło.

Napisano

luz na górnej zębatce, jest wręcz wskazany, tutaj wszystko jest ok. Stawiałbym albo na hak, albo coś pomieszałęś w regulacji (raczej to).|

Edit: Spróbuj osiągnąć najpierw żeby wrzucał się 8 bieg a potem, doreguluj do tego resztę :)

Napisano

luz na górnej zębatce, jest wręcz wskazany, tutaj wszystko jest ok. Stawiałbym albo na hak, albo coś pomieszałęś w regulacji (raczej to).|

Edit: Spróbuj osiągnąć najpierw żeby wrzucał się 8 bieg a potem, doreguluj do tego resztę :)

Próbowałem kilka razy na różne sposoby regulować. Wszystkie biegi wrzucają się prawidłowo, ale na 8 dzieją się te dziwne rzeczy. Nie ma znaczenia czy jest podpięta linka.

• Mod Team
Napisano

Czyli ewidentnie jest coś nie halo z przerzutką ewentualnie z kaseta. Dobrze by było ściągnąć lancuch i zobaczyć czy w konchowym zakresie pantograf przerzutki nie ma wiekszego oporu.

Napisano

Ok, dokręcić nie dokręciłem bo gwint w śrubie ciut się starł... w każdym razie z założonym łańcuchem nie ma jakichś dużych luzów, wszystko w normie.

Nie wiem co z tym dalej robić, jak było tak jest - zmiana biegu z 8 na 7 i z powrotem. Każdy inny bieg działa idealnie. Nawet nie wiem co wymienić w razie potrzeby.

8044a45796f84810m.jpg

82b86da1df692886m.jpg

Nie jestem pewien czy to istotne, ale przerzutka jest jakby minimalnie nachylona w prawo (co zresztą widać na zdjęciach). Prostuje się przy dopchnięciu ręką, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, skoro pozostałe 7 biegów działa dobrze. Zauważyłem jeszcze, że 7 bieg wskakuje od dołu (łańcuch z tamtej strony zahacza o poprzedni bieg), wiec na pewno nie dzieje się to z górnej strony.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem dokładnie na czym sie opiera ta osłona, ale jak "zjada" kilka mm to kaseta jest przesunięta delikatnie może spróbuj ją wyrzucić. Choć to nie powinno mieć żadnego wpływu na działanie.

Napisano

To znaczy kasetę trochę w lewo (w stronę koła) spróbować przesunąć?

Swoją drogą ten problem miałem od samego początku (zaraz po zakupie) tylko mniej intensywnie, ale po pierwszej regulacji wszystko działało jak należy.

• Mod Team
Napisano

A takie pytanie, jak odkręcisz linkę od przerzutki i cofniesz ją ręką do konca to jest poprawa czy dalej w prawo już sie jej nie da cofnąć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...