Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Problem z wrzucaniem i zrzucaniem 6-7-8 (9 rzęd napęd)

Synergy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Na wstępie proszę nie odsyłać mnie do tematów jak regulowac przerzutkę. Mam problem z nią taki iż nie ma bata im mógl ustawić ją tak aby płynnie jednocześnie zrzucała lub wrzucała 6-7-8. Jedno się odbywa kosztem drugiego. Czy może wiecie co może byc przyczyną.

Mój napęd

przerzutka: deore m592

manetka alivio sl-m430 (9)

Kaseta: SLX (9) około 1600km przebiegu

Łańcuch Hg-53 dł 108-110 używany od nowości z ta kasetą (ona już nie chciała przyjąć nowego)

Napisano

Obstawiam na sferę linka pancerz.

Witam wszystkich. Na wstępie proszę nie odsyłać mnie do tematów jak regulowac przerzutkę. Mam problem z nią taki iż nie ma bata im mógl ustawić ją tak aby płynnie jednocześnie zrzucała lub wrzucała 6-7-8. Jedno się odbywa kosztem drugiego. Czy może wiecie co może byc przyczyną.

Mój napęd

przerzutka: deore m592

manetka alivio sl-m430 (9)

Kaseta: SLX (9) około 1600km przebiegu

Łańcuch Hg-53 dł 108-110 używany od nowości z ta kasetą (ona już nie chciała przyjąć nowego)

Napisano

Zużyty napęd, krzywy hak, brud, prowadzenie linki czy gdzieś coś się nie zgięło, może potrzebna jest wymiana pancerzy.

Osobiście też mam taki problem w jednym z rowerów i nie wiem czego to przyczyna póki co. Wczoraj przeczyściłem i nasmarowałem. Dalej to samo. Jak dobrze wyreguluję 7,6,5,4 bieg to kiedy już przerzutka zbija je do 7 już nie jest równo i tak w koło Macieju.

Napisano

Synergy. Najlepsze, co Ci można doradzić, to skorzystanie z serwisu rowerowego. Kto zrozumie, o co Ci chodzi? Nie można jednocześnie wrzucić trzech biegów. I co znaczy, jedno, kosztem drugiego?

Jeśli nie chcesz skorzystać z poradników, opisujących ustawienie przerzutki, to taki, o naprawie telewizora, też Ci nie pomoże.

Napisano

Pancerz ma około 2 miesiące. Chodzi mi o to gdy ustawię baryłkę by ładnie z 6 na 7 a potem z 7 na 8 to gorzej z zejściem w dół z 8 na 7 i z 7 na 6

• Mod Team
Napisano

A z kaseta jesz wszystko ok? Zakładając ze wszystko jest sprawne, powinno działać. Piszesz ze nie działa wiec gdzieś tkwi haczyk. problemy na kilku biegach są czeso przyczyną krzywego wózka/haka przerzutki. Najcześciej tyczą sie gornego zakresu ale nie można dolnego eliminować.

Zrób tak, weź kogoś do pomocy, niech operuje manetkami. ty stan za rowerem i obserwuj jak sie porusza ;ancuch po kasecie czy skoki sa taki jak być powinny. Możliwe ze jednak w tych miejscach jest jakiś zwiekszona tarcie na lince zczy samej przerzutce i sprezyna nie cieągnie jak powinna skutkiem czego nie chce zeskakiwać na 6,7,8.

Problem występuje tylko przy zrzucaniu na niższe czy przy redukcji na wyższe tez?

Napisano

A z kaseta jesz wszystko ok? Zakładając ze wszystko jest sprawne, powinno działać. Piszesz ze nie działa wiec gdzieś tkwi haczyk. problemy na kilku biegach są czeso przyczyną krzywego wózka/haka przerzutki. Najcześciej tyczą sie gornego zakresu ale nie można dolnego eliminować.

Zrób tak, weź kogoś do pomocy, niech operuje manetkami. ty stan za rowerem i obserwuj jak sie porusza ;ancuch po kasecie czy skoki sa taki jak być powinny. Możliwe ze jednak w tych miejscach jest jakiś zwiekszona tarcie na lince zczy samej przerzutce i sprezyna nie cieągnie jak powinna skutkiem czego nie chce zeskakiwać na 6,7,8.

Problem występuje tylko przy zrzucaniu na niższe czy przy redukcji na wyższe tez?

Wózek wg mnie jest sprawny chociaż twoja sugestia jest dobra wieczorem sprawdzę. Problem jest taki że nie mogę wyregulować tak by płynnie wchodziły te biegi jeżeli baryłkę ustawię tak że w/w biegi dobrze wchodzą 6>7>8 to wtedy jest problem z zrzucaniem i na odwrót. Jeżeli ruszę lekko baryłką tak bym mógł płynnie schodzić 8>7>6 to wtedy z wejściem na górę jest problem.

To tak dziś wymienię pancerze z końcówkami, jeśli nic nie da założę nową linkę. i dam znać. Poza tym sprawdzę ten wózek.

• Mod Team
Napisano

Daj zdjecia sytuacji bo to troszkę dziwne jest. A linke w przerzutce zakręciłeś w domrym miejscu ?? Bo np zakręcając nie po tej stronie śruby w niektórych napędach nie idzie ustawić przerzutki z racji tego ze delikatnie zmienia sie przekładnia z jaka pracuje ukłąd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...