Skocz do zawartości

[Łańcuch+spinka] Łańcuch HG-53 9rz. a spinka SRAM

gandw1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Dzisiaj pierwszy raz rozkułem łańcuch w moim nowym rowerze, Shimano HG-53 9rz. i założyłem spinkę SRAM złotą (9rz.). Martwi mnie że spinka dość luźno siedzi na tym łańcuchu, wystarczy że od boków ją ścisnę i już się rozpina - tak jakby sworznie były minimalnie zbyt długie. Po krótkiej rundzie po ogrodzie nie rozpina się, ale muszę dziś przejechać 50km i obawiam się czy dojadę. Testował ktoś takie połączenie? Może jestem przewrażliwiony - dopiero drugi raz używam spinki.

Ostatnio w dziewczyny rowerze robiłem podobny manewr z tym że łańcuch był 8rz. a spinka SRAM srebrna. Tam spinka dużo mocniej zaskoczyła i potem próbowałem ją ręcznie rozpiąć i nie potrafiłem, a u mnie to idzie bez problemu.

Pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

Nie bój sie podczas jazdy na pewno ci sie nie rozepnie. Przy spince 8 rzędowej i lancuchu shimano bywa tak ze sie jej nawet nie da zapiąc a ponowne rozpięcie graniczy z cudem wiec sie nie dziw ze tak było.

Napisano

Spinka "złota" czyli do łańcuchów 9sp jest najluźniejsza spośród produktów srama jak też luźniejsza od np kmc. Nie wpływa to jednak na pewność zapięcia, używałem/używam takich spinek od 2005 roku, bez problemów.

Napisano

Też posiadam takową spinkę na łańcuchu 9rz. i przejechałem 550km na niej i absolutnie nigdy się nie rozpięła samoczynnie. Fakt luźno się zapina,a le że na łańcuch działają siły rozciągające, na pewno się sama nie rozepnie. .

Napisano

Krótka refleksja na temat spinki sram gold,

Kupilem kilka spinek (żeby miec na zapas),

założyłem do łancucha shimano xt, i tak jak autor tematu,

tez mialem brak zaufania, że w czasie jazdy będzie sie rozpinać,

przejechalem nie cale 300km po szosie i faktycznie spinka sie nie rozpieła,

ale wracajac dzis z traski , po 50km , spinka pekła , az dziwne ,

ale chyba trafilem na wadliwą sztuke ,

Całe szczęście miałem nową spinke, założyłem i dojechałem do domu,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...