Skocz do zawartości

[Korba] Jak ją zdjąć ?

matiasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Dziś odkopałem swoją 2 starą kolarkę ,ale nie wiem jak zdjęć z niej korby.

Sory za jakość zdjęć.

zdjcie0151t.th.jpg

zdjcie0150p.th.jpg

Z drugiej strony jest nakrętka po odkręceniu jej korba nadal nie chcą zejść. Postanowiłem użyć też młotka i wybić śrubę też nie pomogło.

Jakieś pomysły? Może potrzebny specjalny ściągacz.

Napisano

Potraktuj okolice klina czymś typu WD-40, części mają już swoje lata, a pewnie nikt długo tego nie rozbierał. Poczekaj trochę i... przywal młotkiem! Innej opcji nie ma.

Oczywiście wybijasz klina uderzając od strony , gdzie znajdowała się nakrętka?

Napisano

Nie, żebym chciał Cię jakoś obrazić, ale spotkałem po prostu już różnych ludzi na tym forum, więc wolałem zapytać.

W takim razie spróbuj z tym WD-40. To lubi się zapiec, więc trochę będziesz musiał się pomęczyć.

Napisano
Poczekaj trochę i... przywal młotkiem! Innej opcji nie ma.

I uszkodź gwint, bo tak na forum radzą ;)

Kolego, nie zapomnij, że takie rzeczy robi się poprzez przyłożenie drewnianego kołka. Jak już wejdzie w dziurę, to wyciąg kombinerkami, albo wybij czymś twardym, plastikowym lub drewnianym.

• Mod Team
Napisano

MŁOT i jazda nie ma ze boli to taka technologia ze trzeba w to napier**** nie stosował bym wd40 ani innych podobnych rzeczy bo to dziadostwo sie rozprzestrzenia jak zaraza i później na nowym klinie zrobi sie delikutaśny luzik i bedzie coraz większy i większy az w końcu korba do wymiany. Oczywiście jak sie tego skrupulatnie nie oczysci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...