Skocz do zawartości

[v-brake] Niesymetryczna praca ramion, niezależnie od regulacji.

WyjatkowyMaruda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z hamulcami Tektro, którego nie mogę rozwiązać przy pomocy dostępnych w sieci poradników. Zarówno w przednich jak i tylnych pracuję normalnie tylko to ramię, do którego przykręcona jest linka. Drugie później dociska klocek do obręczy (jak przy za mocnej sprężynie) a po puszczeniu klamki odsuwa się na znacznie mniejszą odległość (jak przy za słabej sprężynie). Nie udało mi się tego skorygować śrubami regulacyjnymi, nie jest to również kwestia włożenia końców sprężyn w różne otwory.

Napisano

Przesmaruj porządnie wszystkie elementy ruchome hamulca np oliwka do lancucha(nie ubrudz tylko obreczy i samych klockow). Czy te zachowanie ma jakis wplyw na to jak rower hamuje?

Jesli hamulec ma pare latek to sprezyny mogly juz stracic swoje wlasciwosci i pomoglaby tu ich wymiana, jezeli Ci to przeszkadza.

Napisano

Mam problem z hamulcami Tektro, którego nie mogę rozwiązać przy pomocy dostępnych w sieci poradników. Zarówno w przednich jak i tylnych pracuję normalnie tylko to ramię, do którego przykręcona jest linka. Drugie później dociska klocek do obręczy (jak przy za mocnej sprężynie) a po puszczeniu klamki odsuwa się na znacznie mniejszą odległość (jak przy za słabej sprężynie). Nie udało mi się tego skorygować śrubami regulacyjnymi, nie jest to również kwestia włożenia końców sprężyn w różne otwory.

Sprężynki już Ci "wymiękły". Jeżeli są wymienne, to je wymień, jeżeli spasowane na stałe, to musisz wymienić całe hamulce (tzn. ramiona)

Napisano

Witam, zdecydowanie sprężynki. Przerabiałem to w wielu moich rowerach :) Prawda jest taka że szukanie pasującej sprężynki będzie bardziej kosztowne niż nowego v-ka. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...