mklos1 Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Więc pozostaje sam łańcuch jako winowajca, ale czy to możliwe? Dźwięk moim zdaniem jest typowo rolkowy. Jeden z kolegów na forum miał identyczny (podobny) problem. Szukajcie a znajdziecie...
Gumis0303A2 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Kolego, miałem dokładnie ten sam problem z napędem XT dyna-sys. Kupiłem używany napęd w b. dobrym stanie, zamontowałem, wyregulowałem, testuje rower i co...słyszę dokładnie ten sam dźwięk, co u Ciebie. Próbowałem kilkakrotnie regulować na wszelkie sposoby tylną przerzutkę, ale niestety z marnym skutkiem, terkotanie zostało. Postanowiłem zostawić ten problem i po prostu jeździłem, minęło około 1000 km od wymiany napędu i się wyciszyło. Raczej napęd się dotarł.
kris86b Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Czyli co zostawić na dotarcie, czy wymienić łańcuch? Też tak się zastanawiam że później jak terkotaie zostanie to mi na pewno gwarancyjnie nie uznają. Bo to element który podlega zużyciu, bla bla. Ps mklos1 Podasz link do tego kolegi co miał ten sam problem?
Gumis0303A2 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 W moim przypadku wymiana łańcucha na nowy SLX (pożyczony z roweru siorki) nie pomogła, dlatego po tej operacji dałem sobie spokój i zacząłem jeździć
mklos1 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Ps mklos1 Podasz link do tego kolegi co miał ten sam problem? http://www.forumrowerowe.org/topic/109253-naped-glosna-praca-co-jest-przyczyna/ Teoria na temat docierania napędu nie jest do końca pozbawiona sensu. Im więcej rzędów, tym bardziej precyzyjne musi być wykonanie komponentów. Może akurat w twoim przypadku wszystkie były na granicy tolerancji i niestety tak się złożyło, że terkocze. W takim przypadku wymiana łańcucha może coś dać, ale mało prawdopodobne, bo problemem jest raczej kaseta lub rolki.
kris86b Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Heh raczej to jest taki sam terkot co u kolegi na załączonym filmiku :/ A czy jak naciągam ręcznie przerzutkę i łańcuch wtedy warkocze coraz głośniej to też sprawa rolek? Jeśli chodzi o kastę to coś chyba jest z nią nie tak. Mianowicie jak się koło kręci z rozpędu, to kaseta tak jak by "pływa" ale czy to by mogło być przyczyną? Chcę wszystko sprawdzić, bo mam zamiar udać się z tym do serwisu, w sumie po coś ta gwarancja jest. Może mi się wydaje ale chyba rower powinien być w miarę bezgłośny... Ps. Może rolki czymś innym przesmarować? Np olejem do łańcucha który używam czyli Finish line czerwony? Bo aktualnie mam nasmarowane smarem łt do łożysk.... Może tu jest wina?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.