Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Deore którą wybrać

Gość kometix

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kometix
Napisano

Witam.

Mam zamiar wymienić moją dotychczasową tylną przerzutkę. Mam dylemat którą wybrać?

a) Deore 591 SGS

B) Deore 592 SGS

c) Alivio RD-M430

PS. Czy przerzutka Deore 592 SGS będzie wspułpracować z manetkami alivio 8 rzędowymi?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Napisano

Jak masz wybór to weź wyższy model. Przydała by się informacja o ilości zębów kasety od tego ciut zależy długość wózka jaką wybierzesz. Te Deore to w sumie bardzo podobne, ale na pewno na RD-M591 SGS obsługuje 8 rzędów kasety.

A tak z innej beczki nie myślałeś o przerzutce z odwrotną sprężyną (Low Normal - szybsze wrzucanie biegów lżejszych czyli jadąc pod górkę szybciej przerzucisz bieg).

• Mod Team
Napisano

591 - deore classic czyli nazwykleszja przerzutka deore, jak za dawnych lat,

592 - deore shadow, nowa technologia shimno, sprawia ze przerzutką tak nie telepie i mniej wystaje poza obrys ramy.

593 - deore shadow dyna sys nie kompatybilna z powyższymi

430 - alivio 9 rzędowe.

Każda z wyżej wymienionych ( poza 593) będzie ze soba kompatybilna i działać z napędami 5, 6, 7, 8, 9.

Gość kometix
Napisano

Zakres ilości zebów kasety 11/13/15/18/21/24/28/30. Obydwie Deorki powinny sobie poradzić z kasetą 8 rzędowa ale czy klamka Alivio (8 rzędów) sobie z tym poradzi a wszczegulności z przerzutką Deore 592 SGS?

Gość kometix
Napisano

W takim razie zostaje przy Deore 592 SGS.

A tak na boku czy różnica między SGS a GS bedzie odczuwalna?

• Mod Team
Napisano

Dla ciebie wcale, jeżeli po drzewach nie jeździsz ale dla roweru może być mniej będzie łańcuchem rzucało, ale jak obecnie masz sgs musiałbyś skrócić łańcuch.

Napisano

Jeśli ma łańcuch prawidłowo dobrany do obecnej kasety to jak go skróci nie obsłuży przekosu z przodu największa z tyłu największa, i nie ważne czy będzie miał średni wózek czy inny....

A jak nie skróci łańcucha, to przerzutka ze średnim nie wybierze łańcucha na przekosie mała z przodu mała z tyłu ....

Więc nie wiem po co ma montować GS, tym bardziej, że 592 sama z siebie mniej telepie łańcuchem ...

• Mod Team
Napisano

A kto mądry będzie jeździł na 3x1? Krótszy wózek to zawsze mniejsze prawdopodobieństwo zahaczenia u uszkodzenia. Ja mam X.9 GS i mimo to telepie łańcuchem dość. Namawiał nie będę ale to wydaje mi sie lepszą opcją zwłaszcza ze ma wybór.

Napisano

Jeździłem na długim wózku później na średnim a teraz znowu na długim (X0), nie zauważyłem żadnej różnicy w zahaczaniu, ani tego żeby na średnim łańcuch mniej się tłukł ... ani żadnej różnicy w szybkości zmiany .

W czasie jazdy bywa, że nie ma czasu na zastanawianie się nad tym czy mogę skrzyżować czy nie (gdybym jeździł po parku czy ścieżkach rowerowych wtedy mogę sobie pamiętać żeby nie krzyżować), mam jeszcze możliwość to zrzucam bo akurat tak mi pasuje i jest prościej, przy skróconym łańcuchu na siłę można to zrobić, tyle, że od razu słychać jak jest obciążony.

Przy nie skróconym i średnim wózku niemiłosiernie wisi, tyle , że na takim krzyżowaniu akurat się nie jeździ, więc jeśli już lepiej jechać na nie skróconym ... tylko po co tak kombinować ...

A jeśli łańcuch ma się nie tłuc, to trzeba zainwestować w nowy napęd z większym naprężeniem wózków ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...