Peter007 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 koledzy a co myslicie o tych roweruch?? osprzet bardzo fajny , tylko wszyscy uwazaja ze amor lipa? na jaki dobry amortyzator moge wymienic po ewentualnym kupnie? ZEPHYR 2.0 | MTB | Models 2012 | Belve s.r.o. DELTA 2.0 | MTB | Models 2012 | Belve s.r.o. Kolego, ten Suntour XCR nie jest najgorszy, jeśli odpowiada Ci specyfikacja roweru to myślę, że na Reckona mógłbyś wymienić jak go dojedziesz, chyba że masz fundusz - to bierz Rebę od razu Ale zwykle się cenowo opłaca bardziej, tak jak kolega wyżej radził, kupić od razu z dobrym amorem.
Fishak Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Do miasta xcr Ci wystarczy , no jak Ci waga nie przeszkadza to weź sobie Tore ale powietrzną , tyle że one chodzą czasem za tyle co recony lekko używane
kubakorona Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 no wiadomo ze lepiej kupic odrazu z lepszym:) tyle ze trzeba wydac ponad 3 tysie:) a ja chce wydac gora 2800:)
Peter007 Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Napisano 8 Czerwca 2012 Jak sprawdzić czy rower używany nie jest kradziony? Ten Cube - cena mi pasuje i wszystko jest ok, ale pani jest drugą właścicielką (od 1,5 roku) i ma tylko umowę kupna-sprzedaży. Tyle, że umowę kupna-sprzedaży każdy może sobie napisać i podpisać z dowolną datą - czyż nie? To jest jedyna rzecz, która wstrzymuje mnie od kupienia roweru! Co radzicie?
Obes Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Niech Ci poda numer ramy , pójdź na policję i poproś o sprawdzenie czy u nich taki Cube nie figuruje ...
ProCombat Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Ja zaproponuję Authora, niezły powietrzny amor każdy doceni nawet amator : Velo | Rowery 2012 | Author | SPIRIT Ten Author jest do bani .
kubakorona Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Ten Author jest do bani . wlasnie zastanawiam sie nad tym autohorem albo http://www.ctm.sk/model/mtb/zephyr-2-0/
ProCombat Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 wlasnie zastanawiam sie nad tym autohorem albo ZEPHYR 2.0 | MTB | Models 2012 | Belve s.r.o. Ale ten Zephyr kosztuje 2700 euro
Peter007 Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Napisano 8 Czerwca 2012 Ale ten Zephyr kosztuje 2700 euro Zephyr kosztuje 569.99 euro, wydaje się spoko
Obes Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Ale przecież Zephyr ma hample Draco i wydaje się spoko ? Ale przecież Zephyr ma hample Draco i wydaje się spoko ?, podobno wolisz dobre V-ki.
Peter007 Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Napisano 8 Czerwca 2012 Ale przecież Zephyr ma hample Draco i wydaje się spoko ?, podobno wolisz dobre V-ki. Woleć wolę, ale V-ki coraz rzadziej można spotkać w nowych rowerach. Poza tym ja nie kupuję tego roweru, więc co mają moje preferencje do preferencji @kubakorona ?
Obes Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Co z tego, że nie kupujesz, nie wybrzydzasz na hamulce, nie okazałeś swoich obaw, nie zaproponowałeś V-brakee, nie przestrzegłeś potencjalnego kupującego o swoich obawach ... innemu polecasz a sam masz obiekcje - rozdwojenie jaźni ?
Peter007 Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Napisano 9 Czerwca 2012 Co z tego, że nie kupujesz, nie wybrzydzasz na hamulce, nie okazałeś swoich obaw, nie zaproponowałeś V-brakee, nie przestrzegłeś potencjalnego kupującego o swoich obawach ... innemu polecasz a sam masz obiekcje - rozdwojenie jaźni ? Najpierw uzasadnij wybór Authora - bo oprócz Raidona nie ma on nic lepszego od wcześniej wymienianych. Rower ma być do jazdy rekreacyjnej - i co z tego jak amor będzie lepszy, jak przerzutki będą gorzej chodziły? Widzę, że jesteś jedną z osób, które koniecznie będą wiercić innym "dziurę w brzuchu", zamiast wyrazić własną opinię, uzasadnić swój wybór i pomóc w ten sposób komuś, kto potrzebuje pomocy...
Rulez Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 O ile przerzutki będą chodziły gorzej ? Do jazdy amatorskiej ta różnica nie jest istotna ponieważ nie jest wielka i amator jej nie zauważy, natomiast trwałość jest taka sama, natomiast różnica a amortyzatorach (Author ma RST F1 który jest lepszy nawet od Raidona) jest bardzo duża i zauważalna nawet dla amatora. Napęd w rowerze zużywa się najszybciej więc jego wymiana jest naturalna, wtedy amator który stwierdzi je jest już "profi" może go wymienić na inny ... Wielu teoretyków tak jak Ty patrzy tylko na lepsze przerzutki pomijając całą resztę i nie patrzy na rower jako całość. Dobrze by było jeszcze wsiąść na te rowery i sprawdzić który będzie pasował.
Peter007 Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Napisano 9 Czerwca 2012 Wielu teoretyków tak jak Ty patrzy tylko na lepsze przerzutki pomijając całą resztę i nie patrzy na rower jako całość. Dobrze by było jeszcze wsiąść na te rowery i sprawdzić który będzie pasował. I takiej opinii mi brakowało. Czyli możliwe jednak, że w moim przypadku jest lepiej kupić rower klasy A2, który będzie tańszy, a zaoszczędzone pieniądze wydać na lepszy amortyzator? Czy będę również w stanie odczuć różnice wagi przy jeździe amatorskiej - powiedzmy 12kg - 13,5kg? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia żadnego z nich w realu, a chcę kupić rower teraz przez internet.
Rulez Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Zacznijmy od tego, że w jeździe amatorskiej 12 czy 13 kg nie robi różnicy , no chyba, że ta różnica jest w kółkach wtedy może być odczuwalna (jednak nie zawsze, zależy to od charakteru jazdy), ale to w większości wypadków można to zmienić zmieniając opony i dętki. Kupowanie roweru przez internet to zły pomysł zwłaszcza kiedy nie zna się swoich upodobań, jeśli nie wiesz która geometria (długość ramy) będzie Ci odpowiadała. Rowery niestety nie są takie same, i różnie się na nich jeździ, najlepiej przymierzyć się do wybranych a później kupować przez internet ... i nie patrzeć tylko na przerzutki ...
kubakorona Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 reasumując lepiej kupic authora? w razie czego przerzutki wymienic na lepsze jak by sie wyrobily? bo to chyba bedzie tansza opcja niz wymieniac amor w tym CTM zephyr..
Obes Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Lepiej kupić tego który bardziej podpasuje, faktem jest, że napęd można wymieniać sukcesywnie nie trzeba od razu wydawać większych pieniędzy ... Inna sprawa to przerzutki/manetki w Authorze i Zephyrze - jedne to Shimano drugie Sram różnią się ergonomią inaczej się je obsługuje, bez sprawdzenia nie będziesz wiedział które bardziej podpasują Inna sprawa z tym Zephyram to bardzo dziwna geometria , na rysunku ramy widać że podana geometria jest do bardzo niskich amortyzatorów, a wręcz widelców sztywnych - 445 mm to ugięty amor o skoku 80 mm, a wsadzone są tam amory 120 mm skoku ....
kubakorona Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 nie bede juz szukal bo moje nerwy pomalu sie koncza, biore spirita i jak dupnie ta acera bedzie chodzic to wymienie na cos porzadnego... amortyzator bardzo fajna opcja z tym pompowaniem. dzisiaj jezdzilem i troche sie bawilem tym rowerem. ogolnie ok sie wydaje
lud0jad Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Jeszcze jak ktoś by stał pod podobnym dylematem, to bardzo fajnym rowerkiem w mniej więcej tych cenach jest Giant Talon: http://www.giant-bicycles.com/en-in/bikes/model/talon.0/10850/53064/
Fishak Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Ten giant będzie kosztował 3tyś spokojnie . Osobiście kupiłem sobie 2 lata temu krossa level a2 xc, teraz po kolei wszystko zmieniam i nie narzekam, może warto kupić coś też na dobrej ramie a potem wymieniać rzeczy w miarę zużycia na lepsze wtedy nie bije tak to po kieszeni.
Peter007 Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Napisano 9 Czerwca 2012 nie bede juz szukal bo moje nerwy pomalu sie koncza, biore spirita i jak dupnie ta acera bedzie chodzic to wymienie na cos porzadnego... amortyzator bardzo fajna opcja z tym pompowaniem. dzisiaj jezdzilem i troche sie bawilem tym rowerem. ogolnie ok sie wydaje Który to ten Spirit? Mnie się też nerwy kończą Ten giant będzie kosztował 3tyś spokojnie . Osobiście kupiłem sobie 2 lata temu krossa level a2 xc, teraz po kolei wszystko zmieniam i nie narzekam, może warto kupić coś też na dobrej ramie a potem wymieniać rzeczy w miarę zużycia na lepsze wtedy nie bije tak to po kieszeni. A jak rama w level A2 się Tobie spisuje?
kubakorona Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 Który to ten Spirit? Mnie się też nerwy kończą http://www.velo.com.pl/rowery/?id=705 link dla ciebie:) przelozenia lipne ale amor naprawde fajny..
Fishak Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 A2 jak na razie dobrze, na geometrie też nie narzekam lecz wprowadziłbym małą zmianę, lecz za tą cenę co dałem to nie mam co narzekać .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.