Skocz do zawartości

[łańcuch] HG40 i HG50

IwanMT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy między tymi łańcuchami jest znacząca różnica?

Oczywiście nie biorąc pod uwagę tego, że jeden ma 114, a drugi 116 ogniw :P

Napisano

Ogólnie nie ma dużej różnicy, zarówno ten i ten stosuje się do napędów 7,8 rzędowych. HG 50 teoretycznie jest odrobinę twardszy ale nie widzę potrzeby dopłacania.

Napisano

Czy się rwie zależy od tego co się trafi mi jeden HG 73 rwał się cały czas drugi HG 73 nie zerwał się już od roku. Więc na to nie można patrzeć.

Napisano

Z tego co pamiętam to różnica między tymi łańcuchami jest taka że HG50 ma chromowaną powierzchnię sworzni przez co łańcuch wolniej się rozciąga. Przy obecnych cenach Shimano wolałbym wziąć coś z KMC.

Napisano

HG40 to dla mnie szajs. Wcześniej miałem KMC Z51 i więcej wytrzymał, nie wiem ile bo nie miałem licznika ale miałem go parę lat, do tego był niklowany a HG40 sezonu nie przeżył. Nie wiem czy HG50 jest wart dopłacania dwa razy tyle więc szukam coś z KMC.

Napisano

Dla porównania na początku sezonu kupiłem trzy łańcuchy-Taya,Shimano HG40 i KMC Z72.Miałem zamiar zmieniac je co 500 km,Shimano HG40 swoje przejeździł i czeka na swoją kolej,w tym czasie używam KMC Z72,który po 1900 km jest mniej wyciągniety niz Taya i Shimano.Oczywiście co 500 km jest zdejmowany i dokładnie czyszczony,ale czy te pozostałe doczekaja się swojej kolejki?KMC ma obecnie 128 mm na 10 ogniwach,wyciągnął się raptem o 1 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...