Skocz do zawartości

[koła/piasty] Dartmoor czy Novatec? Nowe czy używane?

Iskra14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam mętlik w głowie dotyczący kupna kół.

Na razie potrzebuję jednego koła - tylnego (obręcz pod tarczę, czarna, czarne szprych), chciałabym, żeby piasta była maszynowa

Teraz mam milion wątpliwości:

-kupić jedno koło czy od razu komplet (może popatrzeć za używanymi)? Tak czy inaczej mam 350zł w tej chwili

-kupić gotowe złożone koło, czy samemu kupić cześci?

-piasta lepsza novatec czy dartmoor (czytałam, że to jedno i to samo???), nie powiem, bo jako dziewczynie podobają mi się niebieskie piasty, tylko chyba szkoda dokładać za kolor?

-jakieś konkretne modele z tych firm nadzadzą się dla dziewczyny, która co najwyżej będzie gdzieś jeździć po lasach (niekoniecznie ścieżkach)?

-jakich obręczy szukać? Mavic, Alexrims, dt? Tutaj też nie wiem jaki model, doradzano mi mavicki xm117

Może ma ktoś coś fajnego do sprzedania? (na giełdzie tematu dodać nie mogę)

Wiem, że mogę sama coś poszukać, ale pogubiłam się, bo do tej pory mało interesowałam się tym na czym jeżdżę.

Napisano

koła mają być lekkie? czy może jak najmocniejsze? a może jak najbardziej atrakcyjne wizualnie ;) Piasty Dartmoor całkiem możliwe ze są robione jako brand od novateca, bo są podobne, choć na Taiwanie często produkty są identyczne, a robione w zupełnie innych fabrykach :)

Jeśli w tej kwocie to pewnie w rachubę wchodzi novatec 042sb, 712sb ma teraz ciekawy niebieski kolor, ale to juz cena samej piasty 270zl :)

Napisano

Koła mają być do roweru xc, chciałabym żeby były lekkie, ale nie mam mani odchudzania rowerowego :D jakąś tam wytrzymałość też muszą mieć bo nie tylko po asfalcie będę jeździć. Na allegro znalazłam:

http://allegro.pl/kolo-mavic-ex325-novatec-d042-sb-stan-bdb-tanio-i2378056713.html Wiem, że to ciężka obręcz fr ale cenowo wydaje się to w porządku

W sklepie w Jaworznie za nowe koło na piaście novatec d042sb, obręczy mavic xm117 i szprychach anodowanych dt champion powiedzieli mi 350zł. Wiem, że będzie lepsze i nowe, ale czy warto?

Napisano

To koło z allegro OK, tylko mam dziwne wrażenie ze na ostatnim zdjęciu druga szprycha od lewej jest zupełnie luźna, jeśli by tak było to z koło pewnie będzie wymagało wizyty w serwisie, a moze je mam tylko takie dziwne wrażenie ;)

Napisano

To może lepiej dopłacić stówkę i mieć nowe tyle, że na gorszej obręczy. Ile kosztuje serwis takiego koła, dyby kupiła używane?

Znalazłam też komplet na allegro ale kompletnie nie wiem co to za firma jeżeli chodzi o obręcze, szprychy tam są malowane więc to też minus ale niewielki, nad nimi się zastanawiam od wczoraj. http://allegro.pl/kola-26-maszyny-novatec-pod-tarcze-na-rodi-tanio-i2386222552.html

Tylko, że raczej nie widzę sensu kupowania kompletu, jeżeli przednie przeleży sezon w piwnicy

Edit: od chłopaka z allegro dowiedziałam się, że raczej nie oszczędzał tego koła, raz lub dwa było centrowane. Chłopak bawi się w jakieś tricki, ponoć tylko statyczne, do tego jakieś skateparki, hopki w lesie itd. Koło złożył około roku temu

W takim wypadku pytanie czy warto je kupować. Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc, bo sprawa koła nie da mi spać niedługo

Napisano

W Sosnowcu w mkbiku'u złożą Ci koło na xm117 i pieście z maszynami za 300. Zaplecenie w cenie.

Xm 117 to dobre obręcze, przede wszystkim lekkie. Pytanie jak szeroką oponę chcesz tam wsadzić?

Wg producenta 2.1 to max. Pewnie większa opona tez wejdzie. W Twomarku w Chorzowie komplet kół na piastach shimano deore(nie pamiętam które dokładnie) i xm 117 mavica kosztuje 319. Zaplecione, z opaskami i szybkozamykaczami. Pod tarcze, naturalnie.

Napisano

Obręcz polecam Dartmoor Trixie http://rowerowy.com/czesci/obrecze_opaski/trixie2009 72zł

Piasta: Dartmoor Free Force http://allegro.pl/piasta-dartmoor-free-force-czarna-36-ot-okazja-i2386024042.html 210zł

Szprychy i nyple DT Champion czarne 36x 2.3zł = 83zł

W sumie 365zł plus zaplecenie ze 20zł.

Drogo, ale koło lekkie i bardzo mocne, przy tym całkiem ładne. Piasta droga, ale na 4 łożyskach maszynowych, można by taniej, ale na dwóch maszynach.

Szprychy DT bardzo drogie, ale bardzo dobre i mocne, wystrzegałbym się szprych z alu i alu nypli, bo to raczej liche jest.

Lepiej kupić raz a dobrze.

Napisano

Podlącze się do tematu.

Ja potrzebuje piasty na przód przystosowanej do tarczy na 6śrub. Chce aby nie byla az tak ciezka bo i tak juz obciazylem przod roweru ale dosc wytrzymala tez musi byc poniewaz jeżdże nim na jednym kole.Wolalbym kupic cos lepszego a uzywanego. Całe kola też wchodza w gre.

W tej chwili posiadam:

piasty alloy / SHIMANO RM30

szprychy steel U.C.P.

obręcze KELLYS Draft

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...