Skocz do zawartości

[przerzutki/manetki/kaseta] czy warto kupić taki zestaw

Iskra14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy warto zapłacić 545zł za taki komplet (nowy, wszystko z sh):

-przerzutka tył M780

-przerzutka przód M661

-manetki M591

-kaseta HG62

-łańcuch HG54

Wiem, że co część to innej klasy (xt, slx, deore) ale wydaje mi się, że zestaw wart około 700zł licząć na allegro. Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie, żebym nie przepłaciła jak za zboże :)

Fakt, że dopiero od krótkiego czasu interesuję się powazniej sprzętem rowerowym ułatwia zrobienie mnie w bambuko :) a na forum wiem, ze raczej nikt nie ma w tym interesu :)

Napisano

W takim zestawieniu miło było by mieć jednak manetki SLX, dobrze gdy manetki nie zaniżają poziomu napędu (tak jak zabieg marketingowy - manetki Alivio z przerzutką SLX) ... to pewnie zestaw ściągnięty z jakiegoś roweru gdzie na wabia dają przerzutkę XT ...

Napisano

W takim zestawieniu miło było by mieć jednak manetki SLX, dobrze gdy manetki nie zaniżają poziomu napędu (tak jak zabieg marketingowy - manetki Alivio z przerzutką SLX) ... to pewnie zestaw ściągnięty z jakiegoś roweru gdzie na wabia dają przerzutkę XT ...

Wiem, że ściągnięty z roweru, dlatego tańszy :) też mam wątpliwości co do tych manetek, ale nie były drogie i stwierdziłam, że na razie do jazdy rekreacyjnej i tak wystarczy a w przsyszłości może pomyślę nad lepszymi a zostawię resztę napędu :)

Tylna przerzutka jest na zachęte i uważam, że mi xt nie jest jakoś bardzo potrzebne, ale nie powiem skusiła mnie cena zestawu :)

Finansowo też już ledwo ledwo :D miło się dać przełożyć wszysto ze starego roweru a nie da się przełożyć prawie nic :P z drugiej strony nie chcę też kupować byle czego, ani też czegoś czego zupełnie nie wykorzystam.

Mam nadzieję, że będzie w porządku :)

Napisano

Gdybym był na Twoim miejscu to byłbym szczęśliwym człowiekiem :P co do tych manetek to zeszły sezon jeździłem na manetkach alivio i tylnej przerzutce SLX i jakoś nie przeszkadzała mi taka konfiguracja :)

Napisano

Osobiście uważam lepszym pomysłem by było kupno tańszego deore i dorzucenie do manetek XT.

Zgadzam się. Za kulturę pracy napędu odpowiadają w głównej mierze manetki.

Pozdrawiam

Napisano

Zgadzam się. Za kulturę pracy napędu odpowiadają w głównej mierze manetki.

Pozdrawiam

Ok w takim razie jak już zestaw przyjdzie zastanowię się nad sprzedażą manetek i kupnie wyższego modelu. Dzięki wszystkim za porady :)

Inwestować aż w xt, czy wystarczy slx?

• Mod Team
Napisano

XT bo mimo że SLX jest grupę niżej tylko to są to zupełnie inne manetki konstrukcyjnie. SLX to bardziej deore i alivio a XT bardziej XTR i Saint.

Napisano

Dzięki za wszystkie sugestie. Na razie pojeżdże na deore, potem wmienię amortyzator a następnie manetki :):) powoli powoli będę się wspinać do xt i na tym skończę :):) (mam nadzieję). Na razie koszta mnie przerażają. Miało się wszystko dać przełożyć ze starego roweru, a dało się: amortyzator (chociaż tu też kasa włożona w renowację), mostek, kierownicę, siodeło i przedni hamulec :D czyli dość mało :) będę się dorabiać powoli do takich komponentów na jakich mi zależy :)

Napisano

Tak pokombinowałam, pokombinowałam i wyszło, że dokupiłam kasetę, łańcuch i manetki z xt. Poprzednie części sprzedam a nowe ponownie udało mi się kupić w dobrej cenie dzięki forum.

Z napędu została mi teraz korba deore ze starego roweru, jakiś starszy model. Da się na niej jeździć z pozostałym napędem dyna-sys, czy będzie problem? Wiem, że trzeba będzie pomyśleć o wymianie ale teraz z kasą już zupełnie marnie.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Korba może zostać będzie działało z 10 rzędowym łańcuchem, nie jestem pewien co do lewej manetki, bo różnie mowili na ten temat. Z tego co sie orientuje dyna sys jest 2x10 wiec pasuje do sterej deore zostawić stara manetkę.

Napisano

Wydawało mi się, że jest 2 lub 3 x 10, bo jest adapter (konwerter) trybu. Tylko nie wiem czy faktyczne tak jest. Przyjdą części to zobaczę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...