PiotrekMJ Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Witam! Zamierzam niedługo zakupić przednią piastę pod tarcze (6-śrub) na łożyskach maszynowych. Nie wiem, którą firmę wybrać, ponieważ każda z nich ma różne opinie. Zastanawiałem się nad Novatec D711 - D811 oraz nad Boplight Race Disc, ale z dostępnością tego drugiego jest nieco problem. Nie znalazłem też za opinii o nim. Opinie o Novatecu są przeróżne - jedni narzekają że "wciaga" błoto, drudzy chwalą. Kumpel polecił mi jeszcze Chosena i Sun Ringle, lecz ten drugi jest tylko do nabycie na CRC i jest trochę drogi. Proszę o poradę nt. wytrzymałości i opłacalności Novateca, lub o podanie innych propozycji. Jeśli to ma jakieś znaczenie to mocowanie tarcz będzie pod PM. Dzięki z góry za odpowiedź.
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Ktorą ci pasuje bo przednia piasta nie jest tak a nawet prawie wcale narażona na obciążenia jak tylna. Dobierz sobie wagą kolorem cena etc. Nawet najbezbarwniejsza przednia piasta wytrzyma.
PiotrekMJ Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Że wytrzyma to nie wątpie, tylko chciałbym żeby chodziła płynnie za miesiąc jak i za parę lat. Która z nich jest najlepiej uszczelniona, bo właśnie o Novatecu słyszałem że nie lubi błota i trza go rozbierać po kilku lepszych trasach.
Schwefel Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Jak zamierzasz jeździć po osie w błocie to żadna z tych nie wytrzyma dłużej niż rok bez wymiany łożysk.
PiotrekMJ Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Nie przesadzajmy, że aż po osie, w takim wypadku sądzę że padła by po tygodniu. Po prostu nie miałem nigdy piasty na maszynowych i nie wiem jak się zachowują, dlatego próbuję wybrać najlepszą z wymienionych, bo jednak są one droższe od zwykłych kulek i nie chce żeby było gorsze. Prosiłbym o opinię kogoś, kto posiadał któryś z tych modeli. Brałbym Novateca, ale jest on trochę tajemniczy w opiniach więc wolałbym się upewnić.
Schwefel Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Już nie przesadzajmy z tą taniością bo za przedniego XTRa kupisz 2 Novateci i jeszcze zostanie a też jest na kulkach. W przedniej piaście po prostu nie ma się co zepsuć. Padnie łożysko to kupisz nowe za 3 albo więcej złotych.
Mod Team safian Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Novatec jest ok, zaliczyłem kilka mocno błotnistych jazd (w tym Mazovia w Piasecznie...), więc jeżeli chodzi o warunki to na pewno moje piasty nie miały najlżej, otwierałem kilkukrotnie, w środku czysto, jak dla mnie jest ok, przód Novatec ma dobrze uszczelniony, gorzej z piastą tylną W zasadzie to mam już drugą D711 - w pierwszej skrzywiłem kołnierz, ale wtedy z obręczy też wiele nie zostało, nie wiem, czy jakakolwiek piasta by wyszła bez szwanku
PiotrekMJ Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Więc decyzja zapadła na D711. Dzięki wielkie za rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.