Skocz do zawartości

[piasta przód] Novatec, Boplight czy coś innego?

PiotrekMJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zamierzam niedługo zakupić przednią piastę pod tarcze (6-śrub) na łożyskach maszynowych. Nie wiem, którą firmę wybrać, ponieważ każda z nich ma różne opinie. Zastanawiałem się nad Novatec D711 - D811 oraz nad Boplight Race Disc, ale z dostępnością tego drugiego jest nieco problem. Nie znalazłem też za opinii o nim. Opinie o Novatecu są przeróżne - jedni narzekają że "wciaga" błoto, drudzy chwalą. Kumpel polecił mi jeszcze Chosena i Sun Ringle, lecz ten drugi jest tylko do nabycie na CRC i jest trochę drogi. Proszę o poradę nt. wytrzymałości i opłacalności Novateca, lub o podanie innych propozycji. Jeśli to ma jakieś znaczenie to mocowanie tarcz będzie pod PM.

Dzięki z góry za odpowiedź.

• Mod Team
Napisano

Ktorą ci pasuje bo przednia piasta nie jest tak a nawet prawie wcale narażona na obciążenia jak tylna. Dobierz sobie wagą kolorem cena etc. Nawet najbezbarwniejsza przednia piasta wytrzyma.

Napisano

Że wytrzyma to nie wątpie, tylko chciałbym żeby chodziła płynnie za miesiąc jak i za parę lat. Która z nich jest najlepiej uszczelniona, bo właśnie o Novatecu słyszałem że nie lubi błota i trza go rozbierać po kilku lepszych trasach.

Napisano

Nie przesadzajmy, że aż po osie, w takim wypadku sądzę że padła by po tygodniu. Po prostu nie miałem nigdy piasty na maszynowych i nie wiem jak się zachowują, dlatego próbuję wybrać najlepszą z wymienionych, bo jednak są one droższe od zwykłych kulek i nie chce żeby było gorsze. Prosiłbym o opinię kogoś, kto posiadał któryś z tych modeli. Brałbym Novateca, ale jest on trochę tajemniczy w opiniach więc wolałbym się upewnić.

Napisano

Już nie przesadzajmy z tą taniością bo za przedniego XTRa kupisz 2 Novateci i jeszcze zostanie a też jest na kulkach.

W przedniej piaście po prostu nie ma się co zepsuć. Padnie łożysko to kupisz nowe za 3 albo więcej złotych.

• Mod Team
Napisano

Novatec jest ok, zaliczyłem kilka mocno błotnistych jazd (w tym Mazovia w Piasecznie...), więc jeżeli chodzi o warunki to na pewno moje piasty nie miały najlżej, otwierałem kilkukrotnie, w środku czysto, jak dla mnie jest ok, przód Novatec ma dobrze uszczelniony, gorzej z piastą tylną ;)

W zasadzie to mam już drugą D711 - w pierwszej skrzywiłem kołnierz, ale wtedy z obręczy też wiele nie zostało, nie wiem, czy jakakolwiek piasta by wyszła bez szwanku :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...