krg Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Witam, przepraszam jeśli wątek już był - jestem na forum od dzisiaj i zaczynam się dopiero orientować. Moje pytanie praktycznie jak w temacie, tzn. zdecydowałem się kupić krossa level A6 (2012), ale zacząłem się zastanawiać czy może warto dorzucić kilka stówek i kupić A7 (m. in. ze względu na lżejszą ramę). Co powinienem wziąć pod uwagę w wyborze? Jakie są praktyczne plusy A7 w stosunku do A6. Co może być ważne - potrzebuję oczywiście sprawnego niezawodnego sprzętu ale stricte do jazdy amatorskiej (nie startuję w zawodach). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Obes Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Oprócz ramy model A7 ma też zupełnie inny dużo lepszy amortyzator, co jak co ale ta różnica w czasie jazdy będzie odczuwalna, nawet dla amatora.
krg Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Oprócz ramy model A7 ma też zupełnie inny dużo lepszy amortyzator, co jak co ale ta różnica w czasie jazdy będzie odczuwalna, nawet dla amatora. Dziękuję, no właśnie to też zauważyłem :-) Czyli rozumiem, że warto dopłacić?
Olgierd Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Co może być ważne - potrzebuję oczywiście sprawnego niezawodnego sprzętu ale stricte do jazdy amatorskiej (nie startuję w zawodach). Jeśli nie startujesz w zawodach to możesz nie potrzebować takiej ramy, jak jest zastosowana w A7. Mimo namotania z rozmiarówką widać, że generalnie A7 ma innego rodzaju geometrię -- bardziej ścigancką: dłuższa rura górna przy relatywnie krótszej podsiodłowej (np. w obu rowerach długość górnej wynosi 610 mm dla rozmiaru L, przy czym A7 ma równocześnie podsiodłówkę o 33 mm niższą!). Jeszcze bardziej rowery różnią się wysokościami główki: A6 ma stałe 135 mm (także dla rozmiarów S i M), podczas gdy w A7 parametr ten jest bardziej zróżnicowany. Oznacza to, że na A7 będziesz miał dość wyścigową pozycję -- rozciągnięty nad ramą, "głowa w dół". Nie każdy to lubi. Dla odmiany A6 na pewno będzie wygodniejszy dla osób, które nie mają aż takiej zajawki na krosiarstwo ;-) no i dla tych wszystkich, którzy preferują nieco bardziej zrelaksowany kurs (ale, uwaga, nie mówimy o "rowerze do parku" -- do parku Kross robi Heksagony). Słowem rzecz dotyczy nie tylko tego, która rama jest lżejsza, ale i tego, że na każdej z nich będziesz się inaczej czuł.
krg Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź - no właśnie na tę geometrię też zwróciłem uwagę. Lubię pośmigać w terenie, ale do prawdziwego "krosiarstwa" jednak mi daleko. Geometria ramy w A6 mi odpowiada - miałem okazję wypróbować pozycję na takim rowerze, ale do ramy takiej jak w A7 niestety nie miałem się okazji przymierzyć (w kilku sklepach, w których byłem po prostu A7 brak - za to masa wspomnianych Hexagonów, które widać po prostu lepiej się sprzedają ;-) ) Przy moim wzroście (ledwie 170cm) pewnie w obu przypadkach musiałbym wybrać rozmiar S (chyba, że się mylę...?), więc domyślam się, że będę mniej pochylony niż wysokie osoby, ale jednak różnica w pozycji jest. Zauważyłem natomiast, że S-ka A7 jest mniejsza niż A6 (w tym nieco krótsza) i zastanawiam się czy to w moim przypadku nie będzie argument za A7? Chyba, że idę złym torem myślenia(?) Jeśli nie startujesz w zawodach to możesz nie potrzebować takiej ramy, jak jest zastosowana w A7. Mimo namotania z rozmiarówką widać, że generalnie A7 ma innego rodzaju geometrię -- bardziej ścigancką: dłuższa rura górna przy relatywnie krótszej podsiodłowej (np. w obu rowerach długość górnej wynosi 610 mm dla rozmiaru L, przy czym A7 ma równocześnie podsiodłówkę o 33 mm niższą!). Jeszcze bardziej rowery różnią się wysokościami główki: A6 ma stałe 135 mm (także dla rozmiarów S i M), podczas gdy w A7 parametr ten jest bardziej zróżnicowany. Oznacza to, że na A7 będziesz miał dość wyścigową pozycję -- rozciągnięty nad ramą, "głowa w dół". Nie każdy to lubi. Dla odmiany A6 na pewno będzie wygodniejszy dla osób, które nie mają aż takiej zajawki na krosiarstwo ;-) no i dla tych wszystkich, którzy preferują nieco bardziej zrelaksowany kurs (ale, uwaga, nie mówimy o "rowerze do parku" -- do parku Kross robi Heksagony). Słowem rzecz dotyczy nie tylko tego, która rama jest lżejsza, ale i tego, że na każdej z nich będziesz się inaczej czuł.
Olgierd Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 IMHO faktycznie rozmiarówka Krossa jest tak dziwna, że nie pozostaje Tobie nic innego jak brać A7 w rozmiarze S, a jeśli się okaże, że masz za nisko głowę, ratować się podkładkami pod mostek (oby Kross nie ciął rur sterowych za krótko) albo kierownicą z większym gięciem do góry. Swoją drogą to jest masakra, że tych rowerów nie produkuje się w naprawdę małych rozmiarach. Żeby mianem S-ki oznaczać ramę 16"!?
Obes Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Jednak główka ramy 135 mm nie jest chyba optymalna dla rozmiaru 16", pozycja będzie zbyt wyprostowana ... główka 120 mm wydaje się bardziej odpowiednia, taki wymiar to wcale nie jest mało przy 16" (turystyczny Cube Acid ma 110 mm przy 16"), ponadto rama A7 jest nieco krótsza niż A6 co powoduje, że nie będzie tak wyciągnięty. Bez przymiarki nie ma co wysnuwać wniosków ... Jednak główka ramy 135 mm nie jest chyba optymalna dla rozmiaru 16", pozycja będzie zbyt wyprostowana ... główka 120 mm wydaje się bardziej odpowiednia, taki wymiar to wcale nie jest mało przy 16", ponadto rama A7 jest nieco krótsza co powoduje, że nie będzie tak wyciągnięty. Bez przymiarki nie ma co wysnuwać wniosków ...
krg Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Jednak główka ramy 135 mm nie jest chyba optymalna dla rozmiaru 16", pozycja będzie zbyt wyprostowana ... główka 120 mm wydaje się bardziej odpowiednia, taki wymiar to wcale nie jest mało przy 16", ponadto rama A7 jest nieco krótsza co powoduje, że nie będzie tak wyciągnięty. Przymierzyłem się jeszcze raz dzisiaj do 17" w niższym modelu Levela - z taką samą ramą jak jest w A6 (A7 niestety nie łatwo spotkać do obejrzenia na żywo) no i powiem, że jest dobrze, a jakby wziąć poprawkę na różnice pomiędzy A6 a A7 to byłoby chyba bardzo nieźle :-) więc powoli skłaniam się do tego modelu. Natomiast, żeby jeszcze zamieszać zaproponowano mi jeszcze (jako alternatywę dla A7) Dakota DXC Race z 2011 roku - wygląda nieźle, ale nie wiele udało mi się znaleźć na temat tego roweru - orientujecie się może coś więcej na jego temat?
rrafal74 Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Przymierzyłem się jeszcze raz dzisiaj do 17" w niższym modelu Levela - z taką samą ramą jak jest w A6 (A7 niestety nie łatwo spotkać do obejrzenia na żywo) no i powiem, że jest dobrze, a jakby wziąć poprawkę na różnice pomiędzy A6 a A7 to byłoby chyba bardzo nieźle :-) więc powoli skłaniam się do tego modelu. Natomiast, żeby jeszcze zamieszać zaproponowano mi jeszcze (jako alternatywę dla A7) Dakota DXC Race z 2011 roku - wygląda nieźle, ale nie wiele udało mi się znaleźć na temat tego roweru - orientujecie się może coś więcej na jego temat? Witam, Dzięki za założenie postu na forum.... bo mam dokładnie taki sam dylemat.Też mam dylemat "A6 czy A7", z tymże jeszcze do żadnego z nich się nie przymierzałem. Generalnie widzę że w sklepach jest masa hexagonów, a z levelami na miejscu jest już "cienko". O ile A6 można gdzieniegdzie zobaczyć to A7 do przymiarki to już chyba tylko pod zamówienie. Mogę podpytać w którym sklepie przymierzałeś się do A6? Dzięki Rafał
krg Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Generalnie widzę że w sklepach jest masa hexagonów, a z levelami na miejscu jest już "cienko". O ile A6 można gdzieniegdzie zobaczyć to A7 do przymiarki to już chyba tylko pod zamówienie. Hej, no to cieszę się, że mój wątek się przydał :-) Jeśli chodzi o A6 to widziałem go chyba raz w moim rozmiarze (S), ale nie pamiętam w którym sklepie bo to akurat było jakiś czas temu. Natomiast w większym rozmiarze chyba ostatnio był w trybiku na Dzielnej w Warszawie. Generalnie z A6 nie jest duży problem bo jeśli chodzi Ci tylko o przymierzenie się do niego to wystarczy przymierzyć się do któregokolwiek niższego Levela - od A2 do A6 to zdaje się ta sama rama. Więc ja ostatnio sprawdzałem się na A3. Większy problem jest faktycznie z A7 bo to już inna konstrukcja i trzeba sobie trochę "wyobrazić" jak to będzie bo obejrzeć się chyba nie da - jakiś czas temu objechałem wszystkie sklepy w Warszawie, które sprzedają Krossa i wówczas nie znalazłem nigdzie A7 w moim rozmiarze, a i w innych zazwyczaj nie było nic... Ja powoli skłaniam się coraz bardziej do A7.
rrafal74 Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Hej, no to cieszę się, że mój wątek się przydał :-) Jeśli chodzi o A6 to widziałem go chyba raz w moim rozmiarze (S), ale nie pamiętam w którym sklepie bo to akurat było jakiś czas temu. Natomiast w większym rozmiarze chyba ostatnio był w trybiku na Dzielnej w Warszawie. Generalnie z A6 nie jest duży problem bo jeśli chodzi Ci tylko o przymierzenie się do niego to wystarczy przymierzyć się do któregokolwiek niższego Levela - od A2 do A6 to zdaje się ta sama rama. Więc ja ostatnio sprawdzałem się na A3. Większy problem jest faktycznie z A7 bo to już inna konstrukcja i trzeba sobie trochę "wyobrazić" jak to będzie bo obejrzeć się chyba nie da - jakiś czas temu objechałem wszystkie sklepy w Warszawie, które sprzedają Krossa i wówczas nie znalazłem nigdzie A7 w moim rozmiarze, a i w innych zazwyczaj nie było nic... Ja powoli skłaniam się coraz bardziej do A7. Rzeczywiście, masz rację z tymi ramami - to chyba ta sama technologia i rozmiarówka w modelach A2-A6. Teoretycznie "na papierze" też skłaniam się ku A7 bo rama jest sporo lżejsza niż w a A6 (A7 w rozmiarze M to 11,8 kg, a A6 to 13,28 kg), no i osprzęt - zarówno amorek ja i przerzutki - też o klasę wyższe w A7. Ale tak jak mówię - dla mnie na razie to tylko teoretyzowanie, bo jeszcze się nie przymierzałem, aczkolwiek robiłem już kilka razy rekonesans po sklepach. Tak naprawdę to muszę się w końcu fizycznie przymierzyć do tego roweru. Dobrze byłoby tylko porównać jeden z drugim, w takim samym (lub raczej podobnym) rozmiarze, bo z tego co widzę w specyfikacjach to geometria obu tych ram jest po prostu inna. Jeszcze raz dzięki za post i odpowiedź. Jak uda mi się do czegoś przymierzyć to pochwalę się wrażeniami I życzę udanych poszukiwań
Obes Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 W cenie A7 w Intersporcie jest jeszcze Genesis XR30 : http://esklep.intersport.pl/pl/product/74667/rower-genesis-razor-xr30-4027979
olkar Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 W cenie A7 w Intersporcie jest jeszcze Genesis XR30 : Rower Genesis Razor XR30 4027979 :: Sklep internetowy Intersport Polska S.A. Sporo juz tematow na forum i ogolnie w necie przerzucilem i mam niezly metlik jak pewnie wielu. Tez mysle o jakims fajnym mtb do 3500, krossa tez biore pod uwage tym bardziej, ze pewnie niedlugo beda juz wyprzedaze, akurat krossa moge u mnie kupic po fajnych cenach. W MR w kategorii mtb do 3000 najwyzej ocenionio ten model http://www.wheeler.pl/eagle-40-1 Przypuszczam, ze jakis rabat na niego tez udaloby sie wywalczyc, w MR zachwyt nad tym wheelerem. Czesto tez sie mbike przewija. Co chwila ktos rzuca jakis inny przyzwoity rower Mnie zastanawia czy zachwyt nad typ wheelerem wynika tylko z napisu na ramie, czy, ze akurat ten dystrybutor fajne gadzety chlopakom do testownaia podsyla? Te krossy juz naprawde maja tak fajne ramy, ze nie odczuwa sie juz jakiejs powalacajacej roznicy z powiedzmy tkzw "znanymi markami"?
Olgierd Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Mnie zastanawia czy zachwyt nad typ wheelerem wynika tylko z napisu na ramie, czy, ze akurat ten dystrybutor fajne gadzety chlopakom do testownaia podsyla? A w tej gazecie nie ma reklam Wheelera? Bo w Bikeboardzie idą, więc jak jakiś czas temu trzeba było opisać jakiegoś fulla, na którym ewidentnie nie da się jeździć, to tak namotali, że wyszła parodia. Troszkę przypominało mi to komunistyczne dziennikarstwo, tj. pisanie aluzjami w nadziei, że czytelnik wychwyci między wierszami co trzeba.
Obes Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Właśnie jakiegoś szczególnego zachwytu nad Wheelerem to ja w BB nie widziałem ..
Olgierd Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Właśnie jakiegoś szczególnego zachwytu nad Wheelerem to ja w BB nie widziałem .. Ja podczytuję te gazetki okazjonalnie (jak mnie najdzie na jakiś rower czy coś, to kupuję 3-4 numery, a później mnie to nudzi), ale mam wrażenie, że taka krytyka-nie-krytyka była w tym artykule. Tak jakby ktoś chciał napisać "to jest do bani rowerek", ale z sobie (albo redakcji, albo działowi sprzedaży) znanej przyczyny nie chciał tego napisać wprost.
Obes Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Wiele jest takich testów (gdzie prawda jest między wierszami) no bo jak ktoś sponsoruje test to trudno sprzęt wprost skrytykować, dlatego testy trzeba czytać uważnie i ze zrozumieniem ...
olkar Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Ten artykuł był w konkurencyjnej gazecie Magazynie Rowerowym Test dotyczył rowerów mtb do 3000 zł z górką dla amatorów. Kross a6 wypadł w teście dość blado, niby dobry ale bez szału. Za to wspomniany wheeler, no cóż, rower, który ponoć zdeklasował resztę stawki pod każdym względem, stąd też moje pytanie Dziś byłem w sklepie, przymierzałem się do krossa a7, dla mnie bardzo spoko pozycja, rowerek mi leży jakoś. Sprzedawca przekonywał mnie do jakiegoś scouta za 4500 zł mówiąc, że no właśnie rama jest lepsza w tych markowych rowerach. Nie powiem rowerek fajny ale szczerze przyznał, że właśnie ten scout jest cenowo porównywalny pod kątem sprzętu do a7, ale ponoć rama jest jednak lepsza, też bardziej rozwojowa jak to określił. No ale te dodatkowe 1000 zł trzeba położyć, pytanie czy warto? Wiem, że dla wielu ludzi jeżdżenie krossem jest mało atrakcyjne, w końcu jest ich tak dużo , mi to chyba by nie przeszkadzało. Przymierzyłem się też do 29er jakiegoś scouta, po przejechaniu się kawałek dość dziwne uczucie, na pewno nie jest to miłość od pierwszego wejrzenia . No ale niby te 29ery w terenie pokazują co potrafią. Ps. Teraz zerknąłem do gazetki, też ciekawe, że zestawieniu jest kross a6 w cenie około 2800, z tym wheelerem i np. mbike renegade za 3000 +, przypadek? Czemu nie ma a7 jako roweru krossa, no fakt jak się człowiek troszkę zagłębi to naprawdę te testy są delikatnie mówiąc specyficzne
Obes Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Niech ten sprzedawca określi w czym ta lepszość się wyraża - tak konkretnie w jaki sposób jest bardziej rozwojowa ? Przecież do testów trzeba podchodzić z rezerwą, występują tam rowery o większych różnicach cenowych, o różnych klasach ...
olkar Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Oczywiście chodzi mi o rowery scotta Strasznie je zachwalał zresztą. No jak to, przecież określił, są lepsze po prostu Jakoś tak to odebrałem, że na ramie scotta z czasem można zbudować już konkretny rower, a na krossie już nie. W ogóle odniosłem wrażenie, że jakoś tego krossa nie brał pod uwagę. Sprzęt niby ok, ale rama, no po prostu kross. No wiesz skoro mam zestawienie rowerów w jakimś pułapie cenowym to liczę na to, że Ci ludzie wiedzą o co chodzi w całej tej karuzeli i ludziom takim jak ja starają się pomóc w podjęciu właściwej decyzji. Jeśli chce kupić rower na kolejne 10 lat, tak jak służy mi mój obecny to chce już tym razem podjąć w miarę świadomą decyzję. Bez urazy ale z równie dużą rezerwą podchodze do porad na forum. Tylko, że w takiej sytuacji to człowiek już sam nie wie co wybrać. Przejrzałem sporo wątków na forum i w sumie przewijają się non stop kross, mbike, unibike i jeszcze cube czasem i słynny argument jakość cena jeśli chodzi o sprzęt. Ja nie wiem czy Ty jeździłeś na 10 typach rowerów i swoje opinie opierasz na własnych doświadczeniach czy tylko np. sporo sobie poczytałeś. Komuś trzeba zaufać, no ale jakoś te informacje trzeba zweryfikować, dlatego korzystam z różnych źródeł.
krg Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 No ale te dodatkowe 1000 zł trzeba położyć, pytanie czy warto? A ja w końcu zdecydowałem nie dokładać, nie ujmować i zamówić A7 :-) Obym nie żałował ;-) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - skłoniły mnie do przemyśleń i bardziej świadomego wyboru.
olkar Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 A ja w końcu zdecydowałem nie dokładać, nie ujmować i zamówić A7 :-) Obym nie żałował ;-) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - skłoniły mnie do przemyśleń i bardziej świadomego wyboru. Jakbyś był tak miły i jakoś dał znać jak wrażenia to byłbym wdzięczny Rowerek mi się naprawdę podobał, na żywo wygląda zdecydowanie lepiej niż na zdjęciach. Zazdroszcze zdecydowania i męskiej decyzji
Obes Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 olkarJa nie wiem czy Ty jeździłeś na 10 typach rowerów i swoje opinie opierasz na własnych doświadczeniach czy tylko np. sporo sobie poczytałeś. No na 10 typach to jeździłem zarówno markowych jaki budżetowych, tyle, że typów i modeli jest sporo więcej , zawsze polecam najpierw przymierzyć się do roweru a później podejmować decyzję. Co do ram to pewne rzeczy wie się z doświadczenia np. Kross A6 z główką sterową 135 mm w rozmiarze S ma niewiele wspólnego z rowerem sportowym, jest raczej wycieczkowcem z dosyć "ostrą" geometrią - czyli dziwacznym zestawieniem, natomiast ten sam rower w rozmiarze L i główką 135 mm to już zupełnie inna maszyna - rower sportowy dla wysokiego itd. itp. Scott jak kto lubi, rama w żadnym wypadku nie jest bardziej rozwojowa, ani zbyt lekka, jej geometria może komuś odpowiadać bardziej niż Krossa, lub odwrotnie - to zależy od preferencji bikera ... Porównywałem również rowery 26" i 29" takie same ramy, rozmiary i nawet opony w moim przypadku wnioski są jednoznacznie na nie - otóż porównując zwrotność rowerów w rozmiarze L rowerowi 29" mówię nie, mimo tego, że małe przeszkody przechodzi nieco "gładziej" ale np. na piachu 29" okazał się co dziwne mniej stabilny ...
olkar Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 No na 10 typach to jeździłem zarówno markowych jaki budżetowych, tyle, że typów i modeli jest sporo więcej , zawsze polecam najpierw przymierzyć się do roweru a później podejmować decyzję. Co do ram to pewne rzeczy wie się z doświadczenia np. Kross A6 z główką sterową 135 mm w rozmiarze S ma niewiele wspólnego z rowerem sportowym, jest raczej wycieczkowcem z dosyć "ostrą" geometrią - czyli dziwacznym zestawieniem, natomiast ten sam rower w rozmiarze L i główką 135 mm to już zupełnie inna maszyna - rower sportowy dla wysokiego itd. itp. Scott jak kto lubi, rama w żadnym wypadku nie jest bardziej rozwojowa, ani zbyt lekka, jej geometria może komuś odpowiadać bardziej niż Krossa, lub odwrotnie - to zależy od preferencji bikera ... Porównywałem również rowery 26" i 29" takie same ramy, rozmiary i nawet opony w moim przypadku wnioski są jednoznacznie na nie - otóż porównując zwrotność rowerów w rozmiarze L rowerowi 29" mówię nie, mimo tego, że małe przeszkody przechodzi nieco "gładziej" ale np. na piachu 29" okazał się co dziwne mniej stabilny ... Duża jest różnica między a7, a8 krossa? Powiedzmy, że oba modele mogę kupić w atrakcyjnej cenie, różnica między nimi w moim wypadku 500 zł. Na a7 w zaproponowanej cenie jestem zdecydowany, tylko teraz pytanie czy a8 warta jest 500 zł więcej? Malowanie ramy a7 bardziej mi się podoba, ale cena taka, że trochę mnie kusi ta a8. W moim przypadku rozmiar L (rama 20 cali), mam 185 cm wzrostu. Będę wdzięczny za pomoc, bo do jutra musiałbym się zdecydować.
Obes Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Różnica między A7 i A8 nie będzie już tak oczywista jak między A6 i A7, głownie amor, ten z A8 jest lżejszy i ma lepszy tłumik, różnicę w pracy można zauważyć, ale czy dla Ciebie będzie istotna tego nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.