Skocz do zawartości

[3000-4000zł] nowy rower, czy nowy amor?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne zgromadzenie :) To moj pierwszy post na tym forum, wiec prosze o wyrozumialosc i przeczytanie wszystkiego ;p

Wstep

Mam na imię Bartek.

Mam 23 lata i trenuje amatorsko bodybuilding stad waga 100 kg przy 185 cm wzrostu. posiadam rower cube reaction kupiony 3 lata temu. Prawdopodobnie jest z 2008 roku, Kupilem go z allegro w 2009 roku za 1,8k oczywiscie uzywany, prawdopodobnie sprowadzony z niemiec.

Jestem z niego bardzo zadowolony, przed zakupem konsultowalem sie z ludzmi w temacie z jakiegos forum rowerowego i polecili mi wlasnie tego, najwazniejszym kryterium dla mnie byla wytrzymalosc, z racji tego ze trenuje sporty silowe, tej sily troche jest...wczesniejsze rowery sypaly sie jak zapalki. a ten cube jest mega mocny, nic sie nie zepsulo przez 3 lata ostrej jazdy po lasach i drogach,

ale pojawil sie wielki problem, bylem w sklepie rowerowym/serwisie w celu przegladu przygotowujacego do bezpiecznej jazdy , podotykali ten rower, poogladali i krzykneli 300 pln za dokladny przeglad, to grzecznie podziekowalem bo gdzie indziej chcieli 50 pln,

i uwaga teraz najlepsze doslownie 30 minut po tej wizycie, amortyzator przy jezdzie po aswalcie w miescie, glosno strzelil, przestal amortyzowac i prawdopodobnie wyplynal z niego olej, na poczatku nie skojazylem faktow i nie zdalem sobie sprawy z tego co sie stalo bo w miescie byl straszny halas, a dopiero pozniej skumalem ze to oni pewnie cos zmajstrowali jak dojechalem do domu, (dodam ze jestem zielony jesli chodzi cala tematyke rowerowa, jesli to mozna tak w ogole nazwac)

zaraz wkleje zdjecia tego CUBA http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/575072_417160694984171_100000707339099_1305877_833198789_n.jpg

i kilka pytac do was

1. jesli sprzedal bym go w takim stanie jak jest ile bym wzial za niego ?

2. ile mozne kosztowac naprawa amora? warto ?

3. ile moze kosztowac dobry amor? jezdze 70% po szosie 30 % w lesie, lekki teren, zadnych skokow, czasem doly i korzenie

4. mam max 4 tys, warto skladac nowy rower? bedzie duzo lepszy niz ten cube? czy warto wymienic amor i sie cieszyc dalej

Serdecznie prosze o wyczerpujace ;p odpowiedzi

Napisano

Na twoim miejscu rower bym sprzedał i kupił nowy, przez te 4 lata pojawiło się trochę zmian na rynku.

MBike Renegade EVO - z rabatem powinieś zmieścić się w budrzecie.

Jeśli nie katujesz roweru w terenie to może pomyśl o rowerze typu cross. Lekkie jazdę w terenie wytrzyma.

Radon Scart 9.0

http://www.radon-bik...-0_id_9475_.htm

Napisano

raczej bym wolal mocniejszej budowy rower

mowiac o tych 3-4 tysiacach mialem na mysli uzywany rower, to chyba lepszy wybor ?

a moglbym prosic odpowiedzi na te 4 pyt?

Napisano

Rama jest świetna bez dwóch zdań. Zmień amora i napęd a potem śmigaj dalej. Ciężko dostać tak lekką i jednocześnie mocną ramę jak Reaction.

Moja rama jest z 2006r. i nawet nie myślę żeby ją zmienić, bo na co i po co?

Napisano
1. jesli sprzedal bym go w takim stanie jak jest ile bym wzial za niego ?

może z 1500 więcej wątpię przy takim osprzęcie i padniętym amorze.

2. ile mozne kosztowac naprawa amora? warto ?

zależy co padło więc może być 100 a może i 500

3. ile moze kosztowac dobry amor? jezdze 70% po szosie 30 % w lesie, lekki teren, zadnych skokow, czasem doly i korzenie

ok 1000 zł masz już dobry za 1500 nawet bardzo

4. mam max 4 tys, warto skladac nowy rower? bedzie duzo lepszy niz ten cube? czy warto wymienic amor i sie cieszyc dalej

jak te cztery klocki zainwestujesz w tą ramę co masz to zapomnij że da się złożyć coś lepszego. Na takiej ramie są rowery poskładane o wartości nawet i 10tyś

Napisano

Zrobić generalną przebudowę tego roweru który masz, nowy napęd, hamulce tarczowe i dobry amortyzator. Zmieniłbym też siodełko, ew jego mocowanie bo nie wiem jak na nim siedzisz mając je tak pochylone w dół :)

Może dodam jeszcze, że jeśli dobrze jeździ Ci się na tej ramie to nie ma sensu jej zmieniać.

Napęd na Shimano, Deore, może SLX jak wystarczy kasy. Hamulce nowe Shimano Deore 2012 plus nowe tarcze. Amortyzator np Reba, siodło jakiś Fizik i masz rower jak ta lala:) Choć trzeba by to dokładnej obecnej specyfikacji, aby ocenić co wymienić a co nie.

Jeszcze taka kwestia, że tego typu przebudowy najlepiej robić u siebie w domciu. Internet, konto internetowe i mały warsztacik z kumplem co zna się na roweruch. Wtedy można tanio kupić części, samemu zamontować, bo w sklepach to Cię mogą to gołej skóry obedrzeć;)

Bo są sklepy, gdzie chcesz kupić dętkę, a sprzedawca wciska Ci nowy rower:P

Napisano

dziekuje panowie za odpowiedzi !!!! jak bedzie trzeba to dam dokladne fotki kazdego podzespolu w MAKRO i bedzie jakies rozeznanie ;)

rama moze i jest mocna ale mi pekla !! i spawalem

jak nie wierzycie to moge dac fotke ;p

pekla w tym momencie gdzie wchodzi rurka od siodelka, rozeszla sie tak gdzies na 3 cm

jak dopierdzielalem po lesie to sie tak stalo . ta fotka jeszcze sprzed tego zdarzenia

a i od razu dodam ze powodem tego nie byla zbyt krotka rurka

ja mam zawsze takiego pecha...

Napisano

Pęknięta rama zmienia nieco postać rzeczy. Ja bym ją spisał na straty i jednak poszukał nowego roweru, za 4k zł można by luknąć za jakim lekkim używanym fullem.

Napisano
a ten cube jest mega mocny, nic sie nie zepsulo przez 3 lata ostrej jazdy po lasach i drogach,

rama moze i jest mocna ale mi pekla !! i spawalem

Schizofrenia? :blink:

Nie wiem po co prosisz ludzi o pomoc i każesz im się produkować... szkoda czasu na takie coś! :down:

Napisano

faktycznie z######alem ;p

zapomnialem o tym wspomniec ;/

spawal koles ktory jest w zawodzie kilkanascie lat wiec myslalem ze to ma male znaczenie dla tematu

sorka za nie jasne info!

moze faktycznie pomysle o uczciwej sprzedazy, bez zatajaia faktow, kto wie moze ten rower tez mial kiedys jakas niemila przeszlosc, bo chyba takie pekniecie zdarza sie bardzo rzadko,

Napisano

Schizofrenia? :blink:

Nie wiem po co prosisz ludzi o pomoc i każesz im się produkować... szkoda czasu na takie coś! :down:

No cóż nowe doświadczenie, jednak nie jest taka mocna ...

Napisano

Z mojego doświadczenia wynika że jest. Wszystko można zniszczyć jak się chce. ;) Kolega zniszczył ja przez trzy lata śmigając po asfalcie, moja ma 6lat katowana 90% w lesie pod kimś tylko 10kg lżejszym. Wnioski Obes wyciągnij sam.

Napisano

Obes pisz, ja nie jestem fanatykiem Cube. Uważam że Reaction jest bardzo dobrą i udaną ramą, dlatego ją kupiłem a nie na odwrót. Innego Cuba bym nie kupił bo szkoda na to kasy, no może Elite ale za ciężki trochę jestem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...