levisik Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Cześć. Mam problem z moją manetką Deore Dual Control od tylnej przerzutki. Jak była nowa to w sumie biegi wskakiwały mi dokładnie. Teraz przy zmianie biegu w górę jest tak, że mimo kliknięcia bieg się nie zmienia. Dopiero po przesunięciu dźwigni na odległość na środek pomiędzy 1 a drugim kliknięciem zmienia się bieg - w praktyce jest tak, że walę 2 klinięcia i jedno w dół - żeby zmienić bieg na wyższy. Jest to dla mnie uciążliwe. Dodam, że linka jest dobrze napięta, tylko ten wewnętrzny mechanizm ma jakieś takie dziwne opóźnienie, że linka nie napina się od razu. Czy jest to w jakiś sposób regulowane, czy tak już jest i mam z tym żyć ?? Dzięki za rady.
kamfan Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Też mam DL, to co opisujesz jest spowodowane zużyciem pancerzy, najlepiej wymień je razem z linkami na nowe i będzie ok
Mod Team Maniak Napisano 16 Maja 2012 Mod Team Napisano 16 Maja 2012 Ja miałem tak że manetka stx'a więc staroć, raz łapała i zmieniała bieg raz nie. Winą okazał się zastarzały smar który powodował takie opory na zapadkach że nie wracały do końca,pytanie teraz ile masz swoją manetkę i w jakich warunkach jeździła, bo jeśli dostała wody albo piasku to nie wykluczone. Myślę że jeśli linki i pancerze są w porządku to jedynym sposobem jest zdjąć ją z kierownicy, zdjąć obudowę i zajrzeć do środka, może zobaczysz coś podejrzanego. Więcej raczej nie popsujesz, w moim przypadku starczyło przesmarować oliwką do łańcucha. Ps. widzę że w kwestii pancerzy kolega wyżej mnie uprzedził.
Mod Team michuuu Napisano 16 Maja 2012 Mod Team Napisano 16 Maja 2012 Też mnie to irytuje w rowerze żony. Mimo wielu prób nie daje się tak ustawić żeby kliknięcie manetki zmieniało bieg, trzeba trochę przeciągnąć.Dzieje się to nie na wszystkich przełożeniach.Wymiana pancerzy i linek nie pomaga. W moim sprawę załatwiła zmiana manetek na xt.
levisik Napisano 16 Maja 2012 Autor Napisano 16 Maja 2012 Manetki mają kilka lat, ale nie były jakoś strasznie eksploatowane - głównie po ulicy w ładną pogodę. Mają przebieg może z 1000-1500km. Wczoraj tam zajrzałem i niestety problem jest taki, że ruch manetki przez pierwsze 2-3mm nie wywołuje w ogóle ruchu na mechanizmie naprężania linki. Naprężenie linki pokrętłem przy przerzutce skutuje natychmiastowym przesunięciem przerzutki, więc napięcie wstępne linki jest ok - problem jest tylko z tym mechanizmem
timex550 Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Parę razy miałem ten sam problem i wystarczyło przetrzeć łańcuch i kasetę (lub wyczyścić) i przesmarować. Problem znikał. Manetki, linki i pancerze mają dopiero kilka miesięcy.
levisik Napisano 16 Maja 2012 Autor Napisano 16 Maja 2012 Parę razy miałem ten sam problem i wystarczyło przetrzeć łańcuch i kasetę (lub wyczyścić) i przesmarować. Problem znikał. Manetki, linki i pancerze mają dopiero kilka miesięcy. w sumie może masz rację, bo dość długo nie czyściłem łańcucha ani zębatek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.