Cygii Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Cześć, od miesiąca albo paru tygodni mam Kross'a Evado 1.2 2010. Wszystko naprawdę było cudnie, aż do dzisiaj. Zaczęło się to od nasmarowania łańcucha przez mojego tatę, kiedy ja poszedłem na lody. Gdy wróciłem po rowerek, zacząłem słyszeć dziwne dźwięki z układu napędowego. Nie jest to wina korby - zdjąłem łańcuch i wszystko jest w porządku, zaś po nałożeniu słychać od niej "drgania" oraz cała wibruje - tak samo łańcuch. Popatrzyłem na tył, tylne koło wydaje dźwięk "szurania", nie wiem jak to nazwać, jak by się kołysało chociaż tak nie jest. Spojrzałem na kasetę gdy koło się wolno kręciło (bez pedałowania) i kołysze się. Nie wiem co jest z tych rzeczy normalne, co jest winą tych dźwięków oraz jak je zlikwidować. Bardzo Was proszę o pomoc, na dole zamieszczę filmik, mam nadzieję że będzie dość wyraźnie słychać te "dźwięki" i odgłosy.. http://youtu.be/DUdlOlvN9Mk
beskid Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Ja tu nic niepokojącego ani nie widzę oni nie słyszę. To, że kaseta trochę pływa to nie problem bo czasem się tak zdarza. Czy to co słyszysz niepokojącego jest w trakcie jazdy czy w pozycji w której jest film??
Cygii Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 W trakcie jazdy i tutaj, pewnie nie słychać tego na filmiku dobrze.. Wibracje są strasznie intensywne, nie wiem dlaczego tak się nagle zrobiło..
lyndowss Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Może czyszcząc łańcuch wypłukał też smar z kasety, albo i nawet z piasty. Przesmaruj piasty. Ja tez specjalnie coś niepokojącego nie słyszę, a;le wiadomo jak to z filmikami jest.
beskid Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Jeśli wibruje sama kaseta to się nie przejmuj. W kwestii akustyki to słychać po prostu głośniejszą pracę piasty ale to jak już wspomniałem też nie problem.
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Napisano 15 Maja 2012 No słychać jak by stuki. Polecamy wyjąć koło, oś, wyczyścić na błysk, nasmarować , złożyć tak by nie było luzu i nie było za ciasno i powinno być ok. http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ to ci powinno pomoc, jak masz wolnobieg to początek będzie troche inny.
Cygii Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Jeśli wibruje sama kaseta to się nie przejmuj. W kwestii akustyki to słychać po prostu głośniejszą pracę piasty ale to jak już wspomniałem też nie problem. Otóż właśnie strasznie wibruje mi korba, pedały - być może łańcuch mi przeskoczył jak skoczyłem gdzieś, próbowałem naciągnąć go - było lepiej troszkę, ale przesunąłem jeszcze i znowu gorzej..
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Napisano 15 Maja 2012 Najpierw wszystko dokładnie wyczyść, piastę i napęd ( głownie łańcuch), nasmaruj i jak będzie tak dalej, będzie sie mozna zastanawiac.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.