komornik84 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Witam. Nosze sie z zakupem roweru w granicach 2500zl. Zalezy mi na dobrych podzespolach, wyglad rowniez jest dla mnie istotny. Rower ma sluzyc do agresywnej jazdy miasto/las. Zastanawiam sie nad tymi rowerami: UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ CUBE ANALOG DISC Black 'n' White 2012 Renegade DSC Pytanie do starych wyjadaczy, ktory z tych rowerow ma najlepszy/najtrwalszy osprzet. Kolejny dylemat, czy warto dolozyc pare stowek zeby zakupic ten: Renegade DSX Nie ukrywam, ze wizualnie ten DSX prezentuje sie swietnie, natomiast jak sie ma sprawa jego osprzetu wzgledem poprzednikow, czy jest na tyle duza roznica aby warto bylo do niego dolozyc? Pozdrawiam. Do tych rowerow powyzej doszly jeszcze inne propozycje, takze moze od poczatku: Rowery w cenie do 2500zl: UNIBIKE FLITE 2600zl (lekko ponad) KROSS Level A5 2500zl MBIKE RENEGADE DSC 2400zl Cube Analog Disc 2012 2500zl Czy jest ktos w stanie okreslic ktory z tych rowerow bylby najlepszym wyborem do jazdy bardziej agresywnej miasto/las/gory? Liczy sie jakosc osprzetu, jego wytrzymalosc jak i niezawodnosc. Dodatkowo czy moglby ktos doradzic jaka jest roznica pomiedzy wymienionymi u gory rowerami, a KROSS Level A6 ktory kosztuje 2900zl i MBIKE Renegade DSX 3300zl.Chodzi mi glownie o cene, czy sa na tyle lepsze od tamtych wymienonych wyzej aby doplacic taka kwote. Czytam forum caly czas, ale takiego porownania nigdzie nie znalazlem stad sie pytam Was. Rowery glownie wybrane pod katem wizualnym, na sprzecie nie znam sie wcale, dlatego pytam bardziej doswiadczonych uzytkownikow o rade. Pozdrawiam.
Silver400 Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Więc tak u masz bardzo podobny temat http://www.forumrowerowe.org/topic/112110-ok-2500-agresywna-jazda-w-terenie/ Ponad to wydaje mi sie ze pierwszy z podanych rowerów jest na kołach 29" a reszta 26". Nie wiem czy świadomie zrobiłeś to zestawienie ale takie porównanie jest dość trudne. Rowery na 29 dopiero wchodza i są droższe od klasycznych 26. Dla mnie (172cm) 29" jest gigantyczne i beznadziejnie mi sie na tym jezdzi. Apropo czy warto dopłacać to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie "czy wykorzystam lepszy sprzęt" nie sztuką jest kupić super za######isty rower za >8000zł i potem turlać się po mieście raz w tygodniu. Głupotą jest również kupić rower za 1500zł a potem wpakowac w niego drugie tyle bo wszystkie podzespoły nie dają rady. Napisałeś agresywna jazda w temacie ale agresywna gdzie ? Miasto/las ? w centralnej polsce, na południu, planujesz wypad w góry ? Nie wiadomo ile ważysz, ponizej 60kg przykładowo XCM z Renegade DSC może srednio działać (mała czułość) i będziesz niezadowolony. A np. wiecej niz 90kg, hamulce połowy tych rowerów mogą nie wyrabiać przy naprawde ostrej jeździe.
komornik84 Napisano 16 Maja 2012 Autor Napisano 16 Maja 2012 Dzieki za zainteresowanie tematem A wiec tak, te 29 kola to faktycznie nie wchodza w gre, zlego linka wkleilem, pozniej dokleilem rowery ktore mnie interesuja, takze wszystko na kolach 26. Waze 84kg, jestem totalnym amatorem, ktory nie bierze udzialu w roznego rodzaju maratonach itp. Rowerem dziennie pokonuje jakies 15km, natomiast w weekendy beda dluzsze wypady w las, pozamiasto, roznie wycieczki - tam gdzie bedzie mozna troche poszalec. Dodatkowo nawet szybka jazda w miescie przy stanie drog rowerowych w Polsce jakie mamy (co chwila dziury) slaby rower nie wytrzymalby zbyt dlugo, dlatego zalezy mi na tym aby osprzet byl odpowiedniej jakosci. Gor nie bedzie. Chodzilo mi po prostu o fakt, ze nie zamierzam za bardzo oszczedzac na rowerze podczas jazdy, dlatego zalezy mi na trwalosci aby mi sie po paru ostrzejszych kursach nie rozlecial. Glownie biore pod uwage rowery do 2500zl. O tym DSX nie znalazlem za duzo informacji na forum, a chcialbym sie dowiedziec czy jego osprzet jest na tyle lepszy aby warto bylo do niego doplacac. Podsumowujac, jestem ciekaw, ktory rower bylby najodpowiedniejszy z tych: Unibike Flite, Kross Level A5, Renegade DSC, Cube Analog Disc 2012. Oraz pytanie, ktore juz wczeniej zadalem, czy Renegade DSX/Kross Level A6 sa na tyle lepsze od tej czworki powyzej, aby warto bylo do nich doplacic te pare stowek wiecej. A moze do takich celow wystarczylby duzo tanszy rower, np Renegade VBR i podobne w tej cenie? Pozdrawiam.
Obes Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 Jeśli jesteś amatorem to odradzam Ci rower Mbike Renegade, otóż ten rower ma ramę o bardzo sportowej geometrii, trzeba mieć niezłą technikę żeby na nim jeździć, każde wjechanie w koleiny czy zjazd z poważniejszej górki będzie wymagał mocnej ręki, w koleinach czy po najechaniu na kamień będzie wybijał z toru jazdy, przy zjeździe z góry będzie nerwowy. Unibike ma już spokojniejszą geometrię, jest bardziej uniwerslny i był by lepszy, natomiast Cube ma bardzo krótkie ramy (w przeciwieństwie do Unibike czy Mbike) więc przed zakupem koniecznie powinieneś się przymierzyć i sprawdzić która geometria Ci pasuje. Ze swojej strony podam rower który polecałem w innym temacie, osprzęt na zbliżonym poziomie jak pozostałe, jednak ma porządny jak na tą cenę amortyzator powietrzny, co jest odczuwalne podczas jazdy nawet dla "niedzielnego" bikera : http://www.velo.com.pl/rowery/?id=705
Silver400 Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Nie wiem jaki sens ma amortyzator powietrzny przy reszcie osprzętu na poziomie \< alivio Jeszcze polacam meride Trail 300-d ale rocznik 2011, mi udało sie kupic za 2100zł i jestem w pełni zadowolony
Obes Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 A jaki sens ma kupowanie Meridy, poniżej alivio i do tego "amortyzator" XCM ? z czego tu można być zadowolonym
Silver400 Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Pokaz mi palcem co w meridzie jest ponizej alivio, bo tak sie składa że mam takiego i nic ponizej alivio tam nie widze. Poza tym cena: 2100zł za meride (!) a nie radosne 2600zł a authora. Za różnice w cenie nawet bez sprzedawania xcm'a spokojnie kupie znacznie lepszy powietrzny amortyzator niz jest w tym authorze. Wiem że teraz w sezonie cena 2100zł jest raczej nie osiągalna ale na allegro taki model jest za 2400zł, myślę ze da się stargować do 2300zł co daje 3 stówy w kieszeni względem authora. JA jestem bardzo zadowolony z wyrwania Takiego roweru za te pieniądze. Pozdrawiam
Obes Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 No to gdzie jest ta Merida 2011 w tak cudownej cenie ?
Silver400 Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Allegro No przecież napisałem ze na allegro ?! Cena 2100zł była poza sezonem w styczniu konkretnie. a i czekam na odpowiedz co jest ponizej alivio Ps. Dodam jeszcze specyfikacje dla ułatwienia http://www.rowerymerida.pl/produkt31/matts-trail-300-d-rower-merida.html
Obes Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Nie doczytałem, że chodzi o Trail, według mnie to bardzo zła propozycja, rower zupełnie nie pasujący zakładającemu temat, dodatkowo dziwaczna geometria bardzo krótkie ramy. Co prawda osprzęt nie jest poniżej Alivio ale zestawienie takiego roweru z tym "amorem" to śmiech na sali.
zws Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 Nie wiem jaki sens ma amortyzator powietrzny przy reszcie osprzętu na poziomie \< alivio Taki, że można go 'dostroić' pod siebie. Napęd to inny temat.
komornik84 Napisano 24 Maja 2012 Autor Napisano 24 Maja 2012 Witam ponownie. Nie odzywalem sie dosyc dlugo czytajac ten watek jak i cale forum, no i mam kolejna propozycje. A co myslicie o tym rowerze? Kross 2011 Level A6 V-brake - Rowery Kross 2011 - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis Kross Level A6 z 2011 roku na V - brake'ach. Kosztuje blisko 2k zl, ale osprzet ma dosyc mocny z tego co czytam. Czy warto zakupic ten model z 2011 roku plus ewentualna zmiana armora w niedalekiej przyszlosci? Co o tym myslicie. Jako, ze wyczynowo jezdzil nie bede ( bloto etc) wydaje mi sie, ze v-brake'i dla takiego amatora jak ja wystarcza. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Bylem juz przekonany co do Unibike Flite, ale po przymierzeniu pozycja za bardzo wyprostowana na rowerze. Chicialbym jednak cos ciut bardziej sportowego. Tego Authora polecanego wyzej nie mam jak przymierzyc, armor fajny, ale cena rowniez. Wiec moze ten kross level a6 bylby idealny w ten cenie? 2k zl to chyba niezbyt duzo za taki sprzet, a reszte kwoty po prostu doloze do lepszego armora gdy ten bedzie niewystarczajacy, pytanie jak zwykle kieruje do Was Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.