Skocz do zawartości

[spd] Pierwsza pomoc :)

malheureux

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dzisiaj przyszły pedałki PD - M520 razem z blokami. No i tak: przykręciłam bloki do butów, założyłam prawy but i nie wiem jak mam wpiąć but w pedał. Próbowałam i nic. Naprężenie tej sprężyny to tak około pół śrubki jest wkręcone. Możecie mi jakoś pomóc tak od strony praktycznej? Jak to się robi, wpina i wypina? Bo nigdy z tym styczności nie miałam i nie wiem :(

Napisano

Blok wkładasz przodem i mocno naciskasz na pedał ... wskoczy tył.

Na początek (na nauke) regulacje daj na minimum :).

Wypinanie ... piętą okrecasz blok na zewnątrz

Pozdro

Napisano

Na pedale powinna być strzałka i ustaw tak aby było najsłabiej ( tą śrubą regulujesz wpięcie/wypięcie buta) Potem czubek bloku wkładasz w pedał i pchasz do przodu i potem naciskach - następuje charakterystyczny klik i but wpięty :) Aby wypiąć but przekręć nogą w lewo/prawo w zależności którą nogę chcesz wypiąć. Jeśli nie wiesz co i jak mogę zrobić ci zdjęcia :) W instrukcji też powinno być

Napisano

No właśnie instrukcję mam, ale praktycznie nic z niej nie rozumiem, bo jest oczywiście nie po polsku.

A jak to jest na najsłabiej? Śrubka wkręcona czy wykręcona na max?

Napisano

U mnie w M540 jest tak że jest śrubka na imbusa 4mm i obok minus i plus - kręcisz w stronę minusa masz najlżej ,kręcąc na plusa masz mocniej

Napisano

No dobra, udało mi się wpiąć i wypiąć. A teraz jeszcze z tą regulacją, tak jak kolega pisał - w M520 tak samo się reguluje - w stronę minusa się zmniejsza siłę i na odwrót?

Napisano

pamiętaj tylko, że w każdym pedale masz 2 sprężyny -> ustaw sobie taką samą siłę wypięcia na obu sprężynach w każdym

Napisano

Zawsze pamiętaj, że jesteś spięta z rowerem. Musisz się nauczyć odruchu wypinania w każdej sytuacji. Będzie to trudne na początku ale później bez tego się już człowiek nie obejdzie :thumbsup:

Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc :) Teraz już wszystko wiem :)

Myślę, że z tym nauczeniem się nie będzie takiego problemu, bo wcześniej jeździłam w noskach i też byłam w pewien sposób może mniej stabilnie połączona z rowerem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...