ddr Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Jakim kluczem odkręcić taki wolnobieg http://dl.dropbox.com/u/4133643/IMG_0327.JPG ? Byłem już w kilku sklepach i w żadnym nie mieli odpowiedniego klucza. Czytałem, że można próbować przy użyciu młotka i śrubokrętu, ale wolałbym użyć go dopiero w ostateczności.
Arxas Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 http://mountainbikers.hubsystems.com.au/pdf/barnetts/chapter25.pdf strona 13, obrazek 25.15 Potrzebujesz czegoś, co nazywa się punktakt: http://pl.wikipedia.org/wiki/Punktak
Classified Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Czytałem, że można próbować przy użyciu młotka i śrubokrętu, ale wolałbym użyć go dopiero w ostateczności. Nie wiem gdzie to czytałeś, ale lepiej już nic stamtąd nie czytaj. Czy mi się zdaje, czy tutaj wolnobieg jest zintegrowany z piastą? Jak tak potrzebujesz narzedzia do zdejmowania wolnobiegów w kształcie litery Y. Trudno dostepna rzecz. Jeżeli jest neizależny od piasty, to wpierw zakładasz nań bat a potem wprowadzasz klucz wielowypustowy w środek i odkręcasz wolnobieg.
adas651 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Czy mi się zdaje, czy tutaj wolnobieg jest zintegrowany z piastą? nie istnieje coś takiego jak wolnobieg zintegrowany z piastą Jeżeli jest niezależny od piasty, to wpierw zakładasz nań bat a potem wprowadzasz klucz wielowypustowy w środek i odkręcasz wolnobieg. do wolnobiegu nigdy nie używa sie bacika jeśli wolnobieg jest mocno zapieczony to nie pójdzie od samego walenia w otwór punktakiem/śrubokretem 2 metoda musisz odkrecić pierscień z bieżnią wspomnianym juz punktakiem lub innym narzedziem wchodzącym w otwór z tym ze walisz w odwrotną strone czyli w prawo podkładasz jakiś pojemnik -> zdejmujesz ten pierscień i wysypujesz kulki -> wyciagasz zabatke (wysypią sie kulki ) -> wyjmujesz taką sprezynke okragłą z rozcieciem która jest w rowku i 2 zapadki (takie małe elementy) łapiąc za spłaszczone miejsca np: imadłem/kluczem francuskim odkrecasz nie zapomnij opsikać go ze wszystkich stron wd-40 czy czymś podobnym powodzenia
Classified Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 nie istnieje coś takiego jak wolnobieg zintegrowany z piastą Jak Chińczycy nie wymyślili aby oszczędzić, a wtedy co? Chociaż kontrukcyjnie jest to poroniony pomysł...a i oszczędność śmieszna... Swoją drogą ja tą anzwę wolnobiegu skąds znam..... Jak to jest z tym wolnobiegiem, bata nie uzywa się bo kręci się w stronę w którą blokuje zapadka, dobrze mówię? Pytam bo moja eksperiencja z wolnobiegami dawno się skończyła - i sam nie pamietam juz czy bat był w obrotach czy nie...potem same kasety więc to inna para kaloszy....
adas651 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Osobiscie nigdy sie nie spotkałem z wolnobiegiem zintegrowanym bacika używa sie do sciągania tzw. kasety czyli zestawu koronek/zębatek nakładanej na wolnobieg przykrecany do piasty, który nazywany jest bębenkiem wolnobiegi niezależne od piasty mają nacięcia do ściągania w miejscach które nie są obrotowe
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Napisano 15 Maja 2012 Apropo oszczędności chińskiej republiki ludowej, mojego brata kumpel kupił dziecku (czy tez ono dostało od kogoś) rowerek. Używając terminu rowerek mam namyśli nie wiekszy niż przeciętny york bo i dziecko było nie wielkie, po przejechaniu kilkudziesięciu metrów koło złapało ogromny luz. Co sie okazało po oględzinach ze ... no śruty implodowały. Po prostu kulki z łozyska był puste w środku. Resztce sobie sami dopowiedzcie
edi7777 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Trochę to wygląda jak przy odkręcaniu tarczy z szlifierki kątowej;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.