Skocz do zawartości

[wolnobieg] Czym go zdjąć

ddr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czytałem, że można próbować przy użyciu młotka i śrubokrętu, ale wolałbym użyć go dopiero w ostateczności.

Nie wiem gdzie to czytałeś, ale lepiej już nic stamtąd nie czytaj.

Czy mi się zdaje, czy tutaj wolnobieg jest zintegrowany z piastą?

Jak tak potrzebujesz narzedzia do zdejmowania wolnobiegów w kształcie litery Y. Trudno dostepna rzecz.

Jeżeli jest neizależny od piasty, to wpierw zakładasz nań bat a potem wprowadzasz klucz wielowypustowy w środek i odkręcasz wolnobieg.

Napisano

Czy mi się zdaje, czy tutaj wolnobieg jest zintegrowany z piastą?

nie istnieje coś takiego jak wolnobieg zintegrowany z piastą

Jeżeli jest niezależny od piasty, to wpierw zakładasz nań bat a potem wprowadzasz klucz wielowypustowy w środek i odkręcasz wolnobieg.

do wolnobiegu nigdy nie używa sie bacika

jeśli wolnobieg jest mocno zapieczony to nie pójdzie od samego walenia w otwór punktakiem/śrubokretem

2 metoda

musisz odkrecić pierscień z bieżnią wspomnianym juz punktakiem lub innym narzedziem wchodzącym w otwór

z tym ze walisz w odwrotną strone czyli w prawo

podkładasz jakiś pojemnik -> zdejmujesz ten pierscień i wysypujesz kulki -> wyciagasz zabatke (wysypią sie kulki ) -> wyjmujesz taką sprezynke okragłą z rozcieciem która jest w rowku i 2 zapadki (takie małe elementy)

łapiąc za spłaszczone miejsca np: imadłem/kluczem francuskim odkrecasz

nie zapomnij opsikać go ze wszystkich stron wd-40 czy czymś podobnym

powodzenia

Napisano

nie istnieje coś takiego jak wolnobieg zintegrowany z piastą

Jak Chińczycy nie wymyślili aby oszczędzić, a wtedy co? Chociaż kontrukcyjnie jest to poroniony pomysł...a i oszczędność śmieszna...

Swoją drogą ja tą anzwę wolnobiegu skąds znam..... :P

Jak to jest z tym wolnobiegiem, bata nie uzywa się bo kręci się w stronę w którą blokuje zapadka, dobrze mówię? Pytam bo moja eksperiencja z wolnobiegami dawno się skończyła - i sam nie pamietam juz czy bat był w obrotach czy nie...potem same kasety więc to inna para kaloszy....

Napisano

Osobiscie nigdy sie nie spotkałem z wolnobiegiem zintegrowanym

bacika używa sie do sciągania tzw. kasety czyli zestawu koronek/zębatek

nakładanej na wolnobieg przykrecany do piasty, który nazywany jest bębenkiem

wolnobiegi niezależne od piasty mają nacięcia do ściągania w miejscach które nie są obrotowe

• Mod Team
Napisano

Apropo oszczędności chińskiej republiki ludowej, mojego brata kumpel kupił dziecku (czy tez ono dostało od kogoś) rowerek. Używając terminu rowerek mam namyśli nie wiekszy niż przeciętny york :P bo i dziecko było nie wielkie, po przejechaniu kilkudziesięciu metrów koło złapało ogromny luz.

Co sie okazało po oględzinach ze ... no śruty implodowały. Po prostu kulki z łozyska był puste w środku. Resztce sobie sami dopowiedzcie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...