Skocz do zawartości

[sztyca] się mi cały czas obsuwa, jaką pastę polecacie?

razorjack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cały czas mi się lekko chowa sztyca regulowana, pomimo dosyć dużej siły dokręcania zacisku :/ (a nie chciałbym już mocniej i uszkodzić np. ramy)

sztyca siedzi w aluminiowej redukcji

wcześniej lekko papierem (tylko 400 mam) przetarłem redukcję, ale mało to dało, niestety obie powierzchnie są anodowane i gładkie :/

chyba tylko jakaś pasta pozostaje, jaką między sztycę (alu) a redukcję (alu) polecacie?

Napisano

Ja mając kiedyś problem ze sztycą zastosowałem taki wynalazek http://www.velo.com....=4&pk=%&id=1507 Co prawda zalecają do carbonu ale ja zastosowałem w alu ramie z alu sztycą i problem zniknął. przez miesiąc, mimo nacisku mojej ciężkiej d!#y nic się nie wsunęło w ramę nawet odrobinę. Odnotować również należy z kronikarskiego obowiązku, że wtedy również zmieniłem zacisk, więc może tylko to pomogło?

Po miesiącu sztyca poszła w sina dal na allegro i problem został rozwiązany zupełnie.

Napisano

ja tym samym specyfikiem smarowałem połączenie sztycy alu z ramą stalową - również pomogło więc polecam,

ewentualnie jeśli masz miejsce możesz spróbować wcisnąć puszkę po piwie ale z tym zabawa jest

Napisano

Elastyczny klej do butów bądź butapren plus np FiberGrip i po problemie. Ważne żeby sztycę posmarować z dwóch stron cienkim paskiem kleju a z dwóch pozostałych pastą i przy montażu starać się aby w miarę prosto wkładać bez mocnego obracania lewo-prawo. Dla sceptyków - sztyce można bez problumu zdemontować właśnie poprzez obracnie i poźniej w górę dzieki temu że klej nie był na całej powierzchni.

Napisano

a ja bym odtłuścił wszystko najpierw... a potem mocno zacisnął, rama ALU nie pęknie zaciskana na sztycy odpowiedniej średnicy...

Napisano

Butapren. Tani i na 100% skuteczny. Mam sztycę Easton EC90 która nie dość, że z węgla nie jest w przekroju idealnie okrągła (jedna strona jest spłaszczona). Klej załatwił sprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...