Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Jak dobrać

rs8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, jak mam zmierzyć rurę podsiodłową bez suwmiarki, bo potrzebuje nowej przezutki do ramy a nie wiem jaka tam jest średnica.

Napisano

Weź miarkę krawiecką i zmierz obwód. Potem ze wzoru na obwód koła oblicz promień. Jakieś Ci tam przybliżenie wyjdzie. Potem dopasujesz, do którego standardu jest najbliżej. Tyle. ;)

• Mod Team
Napisano

A nie łatwiej wyciągnąć siedzenie zdjąć obejmę i zmierzyć linijką ?? Wiem ze nie każda rura jest jednorodna jeżeli chodzi o kształt ale jeżeli jest to chyba najprostsze :P pozatym nie mas za wielkiego wyboru, są 28.7, 31.8 i 34.9mm to 3 najpopularniejsze standardy z czego 28.7 mozesz wykluczyć, jak rama w miare nowożytna to obstawiam 34.9.

Napisano
A nie łatwiej wyciągnąć siedzenie zdjąć obejmę i zmierzyć linijką ??

Jeżeli ktoś nie potrafi liczyć to może dla niego łatwiej. Jednak rozbieranie siodełka i potem regulacja wydaje mi się bardziej kłopotliwe niż 3sek liczenia i 3 sek mierzenia bez żadnej ingerencji w rower. ;)

• Mod Team
Napisano

Nie wziąłeś pod uwagę ze ktoś moze nie mieć miarki krawieckiej, taśmy mierniczej ... i musi ... sznurkiem, zaznaczać później przykładać do linijki a może sie wkraść błąd pomiarowy i trzeba powtarzać .... chyba pewniej jednak wyciągnąć sztyce i obejmę :P

Bo skoro mozna nie mieć suwmiarki to i miarki możne nie mieć :P a linijkę chyba każdy wygrzebie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...