dasaj Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Cześć, przeglądam forum od jakiegoś czasu, ale nie doznałem jeszcze oświecenia w kwestii wyboru roweru, więc proszę o radę. Jeździec: 167cm, 62 kg, noga 75cm, przebieg w tym roku 1300km Jazda: 90% jazda do pracy - 14km w jedną stronę, 130m w pionie, asfalt/drogi leśne 10% jazda na orientację, wycieczki długodystansowe, harpagany itp - bez wielkiej napinki, tak dla kondycji i rozrywki Mieszkam w Trójmieście, więc lasów i górek jest sporo, ale górki małe. Przeszkody na trasie to gałęzie i korzenie. Aktualny rower: MTB - 14 letni Wheeler 1800, waga 14-15kg, rama cromo, opony 26x2.2, sztywniak całkowity Moim priorytetem jest wygoda codziennych dojazdów do pracy - bez obijania tyłka, z bagażnikiem i błotnikami, w możliwie dobrej kondycji. Aktualnie po codziennych dojazdach brakuje mi energii na starty w weekend, a kondycję mam nie najgorszą - od października ponad 2000 km, bez dużej przerwy w zimie. Na zawodach chciałbym po prostu, żeby rower się nie rozleciał na trochę bardziej wyboistej trasie i żeby nie trzeba go było prowadzić pod byle górkę czy przez lekki piasek. Na zawody planuję zdejmować błotniki/bagażnik i wymieniać opony na szersze niż typowe crossówki - 2.0/2.1 Czy Waszym zdaniem cross to dobry wybór dla mnie? Myślałem o Unibike Viper - ma amor o trochę większym skoku niż standardowy cross - 75mm i zmieści oponę 2.1 (potwierdzone u kumpla). Myślałem też o 29erze, ale chyba jestem na niego trochę za niski, są drogie i nie mam pewności, czy da się zamontować bagażnik. Klasyczny MTB w okolicach 2000 PLN wydaje się bezpiecznym wyborem, ale mniej wygodnym niż cross. Czy amor 100mm faktycznie jest mi potrzebny przy wadze 62kg? I tarczówki na codzienne dojazdy? V-Brake dla mnie zdaje egzamin, w deszczu jadę po prostu dużo ostrożniej i bez szaleństw terenowych. Z góry dzięki za porady.
Jedrush Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Cóż, wydaję mi się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Cross sprawdzi się w Twoim przypadku w 100 %. Nie widzę sensu wkładania dość sporych pieniędzy w mtb czy tym bardziej rower na kółkach 29", ponieważ w warunkach jakich chcesz użytkować rower, charakterystyka mtb tylko by przeszkadzała. Szerokie opony nie są najlepsze do jeżdżenia po asfalcie, tak samo w rowerze górskim błotniki średnio pasują(chodzi o aspekt estetyczny). Przy 29 erze jest faktycznie spory problem z bagażnikiem, natomiast kwestia tarczówek wygląda tak, że po prostu są one dosyć drogie, a za 1/4 ceny tarczówek ze średniej półki będziesz miał bardzo dobre v-brakei.
sqr Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Tak zgadzam się z poprzednikiem, Unibike Viper to dla ciebie dobry wybór. Dla takich wymagań MTB nie ma sensu, a amor nawet 63mm by wystarczył, sam mam 75kg i NCX i wystarcza w zupełności nawet w trudniejszych warunkach (jak na crossa). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.