tomsonFCBM Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Witam. Mój rower to Hexagon V6 z 2010r. W ciągu niecałych 2 lat przejechałem na nim ok 4tys. km. Postanowiłem po raz pierwszy wymienić łańcuch na nowy. Po lekturze na wielu forach postanowiłem kupić łańcuch Shimano CN-HG40 dokładniej mówiąć ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=2289342063 Zdjąłem stary łańcuch i porównałem długość z nowym po czym skróciłem nowy. Po założeniu nowego łańcucha jazda na rowerze okazała się praktycznie niemożliwa, ponieważ łańcuch ciągle jakoś przeskakiwał gdy nacisnąłem mocniej na pedał. Moje pytanie brzmi co jest nie tak? Zły łańcuch? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 5 Maja 2012 Mod Team Napisano 5 Maja 2012 Widzisz bo jak byś powysiedlał to bys nie kupował nowego łańcucha ... teraz musisz wymienić kasete/wolnobieg na nowe dodatkowo. Albo załozyć stary lancuch. Hmmm a czemu ? no wiesz materiały zwłaszcza metale mają taką przypadłość ze sie wyciągają i nie chca wracac do pierwotnego kształtu. Przyłóż oba lancuchy do siebie a zobaczysz ze na odcinku 30 cm ogniwa przestaną sie ze sobą zgadzac.
tomsonFCBM Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 Widzisz bo jak byś powysiedlał to bys nie kupował nowego łańcucha ... teraz musisz wymienić kasete/wolnobieg na nowe dodatkowo. Albo załozyć stary lancuch. Hmmm a czemu ? no wiesz materiały zwłaszcza metale mają taką przypadłość ze sie wyciągają i nie chca wracac do pierwotnego kształtu. Przyłóż oba lancuchy do siebie a zobaczysz ze na odcinku 30 cm ogniwa przestaną sie ze sobą zgadzac. Założyłem stary łańcuch i jest ok. Czyli jak będę chciał wymieniać łańcuch to muszę wolnobieg i kasetę wymienić tak?
maciej1988 Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Wolnobieg lub kasetę musisz wymienić - zależy co masz. Po takim przebiegu na jednym łańcuchu chyba zawsze powinno się te części wymieniać razem. Jak nie wiesz czy masz wolnobieg czy kasetę to wrzuć zdjęcie.
tomsonFCBM Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 Wolnobieg lub kasetę musisz wymienić - zależy co masz. Po takim przebiegu na jednym łańcuchu chyba zawsze powinno się te części wymieniać razem. Jak nie wiesz czy masz wolnobieg czy kasetę to wrzuć zdjęcie. A ile taka wymiana by kosztowała? Chwilowo nie dysponuję dużą gotówką.
Mod Team Puklus Napisano 5 Maja 2012 Mod Team Napisano 5 Maja 2012 Jak wolnobieg to ok 20-30 zł jak kaseta od 45 do 400 czy wiecej
beskid Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Po takim przebiegu na jednym łańcuchu chyba zawsze powinno się te części wymieniać razem. Nigdy nie było i nie będzie to regułą. Zbyt wiele jest czynników jak choćby jakość kasety czy styl jazdy, że nie wspomnę o terenie w jakim się jeżdzi. Na tym forum jest wiele przykładów nawet większych przebiegów po których wystarczyła tylko wymiana łańcucha choć są i oczywiście przykłady w drugą stronę.
Mod Team Puklus Napisano 5 Maja 2012 Mod Team Napisano 5 Maja 2012 Ja nie słyszałem zeby ktoś 4kkm przejechał i założył nowy lancuch i pojechał dalej.
beskid Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Nie sądzę aby zarówno Shimano czy SRAM robiło dla mnie jakieś cudowne wynalazki które wytrzymują takie przebiegi a tendencji do bajko pisania też nie mam. Tak czy siak najpierw warto zmienić łańcuch a jeśli się ślizga to i kasetę.
Sajmon1243 Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Ja nie słyszałem zeby ktoś 4kkm przejechał i założył nowy lancuch i pojechał dalej. Ja w sezonie robię ok 10tys km, zużywam średnio 3,4 łańcuchy, a kasetę wymieniam co sezon lub radziej, ostatnio blaty w korbie po 2 latach wymieniłem, nie widze problemu i konieczności wymiany wszystkiego razem
lyndowss Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 no wiesz materiały zwłaszcza metale mają taką przypadłość ze sie wyciągają i nie chca wracac do pierwotnego kształtu. Metale mają taką właściwość, ale akurat tutaj chodzi o to, że się po prostu ścierają. Czeka Cię wymiana kasety. Jeżeli tamten łańcuch Ci się zużył to kup nową kasetę do tego co już masz. Ja zrobiłem błąd i chciałem zajechać ten sam łańcuch z razem z kasetą do końca. Niestety w międzyczasie łańcuch zajechał korbę. Kółka przerzutki też nie są już w dobrej kondycji, a sama przerzutka już ma spore luzy. Wszystko mi się tak spiętrzyło, że muszę wymienić cały napęd, a koszt tego będzie w setkach. Mimo tego, że chce kupić budżetowy sprzęt.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.