Skocz do zawartości

[Napęd] Shimano Alfine 8

krzys20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich jestem tu nowy więc najpierw sie przywitam (witam). Mój ojciec ma rower z Shimano Alfine 8 wczoraj u niego byłem i ma taki problem że jak biegi od 1-4 nie ma różnicy w oporze pedałowania jak przełącze od 4-8 następuje zmiana biego i dalej nic tak jak w przypadku od 1-4, tak jak by miał tylko 2 biegi od 1-4 i drugi 4-8 wiecie w czym może być problem? Pozdrawiam Krzysiek

Napisano

Witam mam maila od ojca na zadane pytania "Rower miał zacząć 4 sezon (dotychczasowe naprawy - wymiana łańcucha i łożysk w suporcie, nigdy nie kręciłem linką od manetki zmiany biegów).

Przejechał w sumie ok. 15 ooo km.

Stał w mieszkaniu od października 2011 po ogólnym zakonserwowaniu (poza piastą z przerzutką).

29 kwietnia chciałem go sprawdzić przygotować rower do sezonu, (hamulce, powietrze, oświetlenie).

Gdy chciałem zacząć jazdę 3 razy natychmiast po ruszeniu spadł łańcuch i rower pracował jak „ostre koło”.

Po 4 założeniu łańcucha zacząłem kręcić ręką do tyłu i dopiero wówczas wszedł wolny bieg.

Niestety zaczął się problem ze zmianą biegów 1-4 jedna prędkość po przejściu z 4 na 5 wchodzi 2 prędkość i nie można zwiększyć szybkości po przełączeniu na 6, 7 i 8.

Przy kręceniu - korba stawia opór jak gdyby na 5 może 6 w poprzednim sezonie.

Można jechać kręcąc b. szybko najwyżej ok. 20/h."

Napisano

15kkm bez konserwacji ;D

Po takim przebiegu serwis koniecznie potrzebny ... stary smar, syf ... po takim przebiegu rózne rzeczy mogą sie trafić

http://techdocs.shimano.com/techdocs/blevel.jsp;jsessionid=3cJxPhJQcQhDRGy8nfLKMqhCGcRv0VFMspZLnn2skWfpFSlWphpJ!199473420?ASSORTMENT%3C%3East_id=1408474395181679&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374302051146&bmUID=jqBbnFD

Tam znajdziesz PDF`a z rysunkiem złożeniowym

Pozdro

Napisano

Właśnie zastanawiam się nad serwisem ale nie chciałbym trafić na jakiegoś pseudo fachowca który bardziej zaszkodzi niż naprawi. Napisałem maila do producenta czy może ma jakieś namiary na serwis w trójmieście który by polecili. Może ktoś z tu obecnych zna jakiś dobry serwis z trójmiasta który się zna na osprzęcie Alfiny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...