AlCapone Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam. Nie jeździłem na rowerze ponad rok. Kilka dni temu postanowiłem w końcu sobie pojeździć i zauważyłem, że przedni hamulec strasznie słabo trzyma... Chciałbym sobie go wyregulować tak aby po zaciśnięciu klamki od razu zatrzymywał koło. Mógłby mi ktoś objaśnić w jaki sposób się to robi? Hamulce są firmy Shimano.
tobo Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 · Ukryte przez safian, 30 Kwietnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez safian, 30 Kwietnia 2012 - Brak powodu Mechaniczne? Hydrauliczne?
Mod Team safian Napisano 30 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2012 Odpowietrzyć trzeba - zobacz sobie filmiki na YouTube, akurat w wypadku Shimano jest to dość proste.
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Hydraulików się nie reguluje. Odległość między tarczą a klockiem jest stała. Możesz ustawić tylko zacisk żeby tarcza była idealnie po środku albo odpowietrzyć układ.
viechooo Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Nurtuje mnie jedna rzecz. Teoretycznie, żeby lepiej łapały można by odpowietrzać z tarczą i klockami a nie z tym żółtym dystansem, ale co jeśli zdejmiemy koło i zechcemy rozepchnąć tłoczki?
AlCapone Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Czyli odpowietrzanie hamulca wiąże się z wymianą płynu? Opłaca się robić to samemu czy lepiej oddać do serwisu? Ile może taka naprawa kosztować?
viechooo Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Odpowietrzanie nie wiąże się z wymianą płynu, tzn nie koniecznie trzeba łączyć jedno i drugie ale żeby odpowietrzyć to dodatkowy płyn trzeba mieć. Jeżeli masz do jakichś tam napraw itp smykałkę to dlaczego nie, jest masa poradników w internecie. A ile może kosztować odpowietrzanie, nie mam bladego pojęcia bo rower postawiłem do "serwisu" tylko raz, na pierwszy przegląd gwarancyjny (konieczny)
iza121 Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 odpowietrzanie kosztuje zwykle od 30-60zł swoją drogą jest na tyle łatwe, że można się za to zabrać samemu, szczególnie, że na youtube są tutki ładnie pokazujące jak odpowietrzyć poszczególne hamulce
AlCapone Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Może i spróbuje samodzielnie? Da ktoś namiary na jakiś dobry poradnik jak to zrobić?
viechooo Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Ponawiam pytanie. Odpowietrzać z tarczą i klockami czy z wepchniętymi tłoczkami i żółtym dystansem?
grudek Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Ponawiam pytanie. Odpowietrzać z tarczą i klockami czy z wepchniętymi tłoczkami i żółtym dystansem? Strasznie mi piszcza hamulce, do tego stopnia ze wziałem raz klocki i starłem chyba z połowe tej okladziny ale pomoglo w bardzo małym stopniu- jak wyczytalem regolowac sie ich nie da, ale polozenie owszem, stad pytanie; Ktora sróbką musze pokręcić jesli chce zmienić polozenie tarczy względem klocków? niestety, chcialem dolaczyc zdjecie,ale zuzylem limit, wiec prosilbym o jakis opis ktora to srobka bo sa 2 ktore mnie teoretycznie zastanawiaja. i jedna ale ona jest tak jakby od przewodu/
Raffal72 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 grudek musisz poluzować te dwie śruby zaznaczone na zdjęciu czerwonym krzyżykiem.
grudek Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 grudek musisz poluzować te dwie śruby zaznaczone na zdjęciu czerwonym krzyżykiem. moglbyś mi to pokazać na tym zdjęciu? Google Images bedę bardzo wdzięczny , mam avidy , a patrzac na to zdjecie Xt to tak jakby srobki od adapterow odkrecalo... dziękuję z góry!
Raffal72 Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to chcesz zmienić położenie klocków względem traczy. Samych klocków nie da się regulować więc musisz ruszać cały zacisk. Żeby to zrobić musisz właśnie odkręcić 2 śruby mocujące zacisk do adaptera. Poluzuj te dwie śruby (nie wykręcaj ich całkiem tylko tak aby zacisk mógł się ruszać na boki) , zaciśnij klamkę . dokręć śruby i dopiero puść klamkę. Jeśli to nic nie da to musisz ręcznie ustawić zacisk względem tarczy tak aby nic nie tarło.
grudek Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to chcesz zmienić położenie klocków względem traczy. Samych klocków nie da się regulować więc musisz ruszać cały zacisk. Żeby to zrobić musisz właśnie odkręcić 2 śruby mocujące zacisk do adaptera. Poluzuj te dwie śruby (nie wykręcaj ich całkiem tylko tak aby zacisk mógł się ruszać na boki) , zaciśnij klamkę . dokręć śruby i dopiero puść klamkę. Jeśli to nic nie da to musisz ręcznie ustawić zacisk względem tarczy tak aby nic nie tarło. aha , ok dzieki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.