Skocz do zawartości

[widelec] jaka długość rury sterowej

office

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam ramę mtb 19 cali chciałbym do tego widelec sztywny. Srednica trzonu to 1-1/8', niemniej nie wiem o jakiej długości ma być rura sterowa.

Znalazłem w necie coś takiego http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=58&id=14

Długość trzonu wynosi 260 mm - czy to aby nie będzie za dużo? Jaka długość będzie optymalna, nie interesuje mnie jazda typowo mtb, dh itd. tylko zwykłe rekreacyjne przejażdżki.

Napisano

to zalezy jaka masz rame:

• jaka wysoka glowka
  • pod jakie stery
  • jakie wysokie stery (wysokosc poza glowke ramy)
  • jaki wysoki masz mostek
  • ile chcesz podkladek pod mostkiem

jak odpowiesz i policzysz to bedziesz wiedzial ile Ci trzeba, zazwyczaj miedzy 17 a 22cm

• ucinasz rure sterowa na odpowiednia dlugosc i dziala;)

Napisano

No więc sprawa wygląda tak, że ja miałem zamiar jeździć na starym rowerze, ale zakupiłem od znajomego-znajomego tanio ramę typu Accent Ranger 19' on jej używał ze 2-3 lata i stwierdziłem, że sobie rower złożę a w zasadzie po prostu przełożę części ze starego (które się nadają) coś tam dokupię i będzie gitara. Nie wiem więc pod jakie stery, bo ich po prostu nie mam itd. czy ktoś mógłby mi skrótowo wytłumaczyć co zrobić bo tylko ten nieszczęsny widelec jest dla mnie problemem resztę sobie już ogarnąłem lekturą w necie.

• Mod Team
Napisano

260mm na pewno będzie za dużo. Jak złożysz rower, nabijesz stery, włóż widelec tak jak jest, potem zależnie od preferencji daj podkładki i mostek. Chodzi o to żebyś miał kierownicę na takiej wysokości zebu Ci najbardziej pasowało. Jak już sobie dobierzesz wysokość zaznacz na rurze sterowej jakimś markerem miejsce gdzie wystaje z mostka, wymontuj widelec i tnij rurę tak 2mm poniżej zaznaczonego miejsca. Możesz też "na wszelki" uciąć 0,8cm powyżej zaznaczonego miejsca i potem po złożeniu dać jeszcze 1cm podkładkę nad mostkiem. Jakby się okazało ze jednak za nisko masz kierownicę będzie jak znalazł ;)

Napisano

Ok dzięki za odpowiedź.

A czy ktoś mógłby mi pomoc dobrać stery? Widelec brałbym ten co wyżej. Do mojej ramy gdzie główka ramy dostosowana jest do trzonu widelca o średnicy 28,6mm i montażu sterów zintegrowanych (śred. 50/44mm).

• 2 miesiące temu...
Napisano

Podbijam swój stary temat, bo aktualny problem.

Dopiero znalazłem czas na urlopie złożyć ten rower prosiłbym o pomoc.

Rama Accent Ranger, widelec chciałbym MTB 1-1/8" (Wykonany z wysokiej jakości stali Hi-Ten. Średnica trzonu 1-1/8'. Długość trzonu: 260 mm. Bez gwintu. Piwoty. Otwór montażowy przy hakach. Waga: 1150 g. Kolory: chromowany, czarny.) i teraz jakie stery do tej ramy i widelca? Kompletnie nie wiem jakie wziąć, ktoś mógłby coś polecić? Jaki typ, zintegrowane? Jakieś linki do konkretnych modeli? Wg specyfikacji zalecane stery w poście powyżej z maja. Proszę o pomoc, dzięki!!!

Napisano

safian ,

obstawiam że Ranger sprzed 2-3 lat ma na 99,999999% półzintegrowane (50/44) . Swoją drogą na allegro i w sklepach bardzo często półzintegrowane są określane jako zintegrowane , a to nie jest to samo .

Np coś takiego :

http://allegro.pl/lekkie-stery-pol-zintegrowane-vp-a45ac-44mm-80g-i2490907102.html

Zresztą możesz iść do rowerowego , coś dobiorą , to jest typówka.

M

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...