Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana całego napędu.

ViperX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość, nie znam się też super dobrze na rowerach po prostu wiedza podstawowa. Ale do rzeczy. :)

Otóż nadarzyła mi się okazja kupna tanio roweru, lecz chciałbym go usprawnić min wymieniając napęd, i tu proźba do was, abyście pomogli mi w wyborze części.

A potrzebuję: Suportu, Korby, Przerzutek Przód+Tył, Kasety/Wolnobiegu, Klamko-Manetek.

Łańcuch też trzeba będzie wymieniać?

To co samemu udało mi się złożyć:

Przerzutka Przód: Shimano Tourney FD-TZ21

Przerzutka tył: Shimano Acera RD-M360

Klamko-Manetki: Shimano ST-EF50 3x8

Suport: Shimano BB-UN26 ??mm (nie wiem jaka długość)

Korba: Shimano FC-M171

Kaseta: Shimano Acera CS-HG31 11-30

Budżet: 250-300zł

Czym różni się wolnobieg od kasety?

Pozdrawiam.

Napisano

Myślę że jakbyś miał możliwość zwiększenia budżetu do 350zł to złożyłbyś fajny napęd Shimano Alivio - wybrałbym ale nie wiem ile rzędów chcesz napęd co za tym idzie cały wybór manetek itp. Korbę alivio można zmieniać tarcze więc jak CI się uszkodzi tylko jeden blat do wymiany, i ogólnie jak poszanujesz to Ci posłuży sporo jak nie jeździsz jakoś hardcorowo :)

Napisano

Jeżeli chodzi o rzędy to 7-8 nie wiem w sumie dokładnie, bo teraz jest 7, więc jakbym miał wymieniać na 8 to i piasta też do wymiany by była prawda? Ale też wolałbym zrobić 8 żeby już było pożądnie zrobione.

Napisano

no jak dla mnie to już lepszy zestaw, choćby z jednego powodu - brak części tourney<-porażka:) cenowo się mieścisz. niewiem jak z manetkami, widziałeś te? http://allegro.pl/klamkomanetki-alivio-st-m405-3x8-4-palce-wyprz-i2294853457.html gdybym miał taki zestaw to też wolałbym klamkomanetki alivio niż te acera, choć o pracy jednych i drugich nie wiem nic, no i nie wiem czy lubisz dłuższą klamkę. no i też w drugim zestawie troszkę niższy model kasety wybrałeś, ale raczej nie powinno to wpłynąć znacznie na pracę.

No ale niech się ktoś bardziej "doświadczony " ode mnie udzieli w celu potwierdzenia zestawu :)

Napisano

Tylko jest jeszcze pytanie, czy na pewno masz kasetę? 7 rzędów to zazwyczaj były wolnobiegi, a na 8 rzędów wolnobiegu raczej nie dostaniesz... Gdybyś się uparł na 8 przełożeń, to do wymiany jest również piasta, niestety

Napisano

Osobiście widziałbym taki zestaw:

Kaseta: Shimano HG-30 11-32T (ewentualnie jeżeli budżet pozwoli HG-50)

Łańcuch: Wipermann Connex 800 lub 804

Korba: Shimano FC-M442 Octalink http://allegro.pl/korby-shimano-fc-m442-44x32x22-czarne-octalink-i2293952836.html

Suport: Shimano BB-ES 25 113mm

Przerzutka przód: http://allegro.pl/shimano-lx-i2302086033.html

Przerzutka tył: to co podałeś wraz z klamko-manetkami

Ta korba FC-M311 ma podobne wykonanie jak FC-M191 - według mnie nie jest warta uwagi, ale to Twój wybór ;)

Napisano

Ta korba FC-M311 ma podobne wykonanie jak FC-M191 - według mnie nie jest warta uwagi, ale to Twój wybór ;)

Z tym się nie zgodzę. Choć mając wybór, wolałbym faktycznie dopłacić te 10zł do FC-M442.

I proponuję jednak manetki osobno, klamki osobno. Trochę drożej, a ergonomia i łatwość ewentualnego kolejnego upgrade'u wzrasta.

Napisano
Łańcuch: Wipermann Connex 800 lub 804

Mógłbyś mi podać alternatywe tego łańcucha shimano? I jak można ustalić linie łańcucha? Lepiej jest większą czy mniejszą?

Napisano

Linię łańcucha ustalasz długością wałka lub, w przypadku korb ze zintegrowaną osią, podkładkami. Przy 3 tarczach w korbie powinna wynosić 50mm.

Korzystam z napędu 8-biegowego. I przy korbie FC-M442 octalink, suport 118mm był za długi. Moja rama to Kross Level 2008 lub Kross Hexagon 2008, i w obu przypadkach suport 113mm był odpowiedni. Wiec najlepiej samemu dokonać chyba pomiaru dla 100% pewności.

Napisano

Może ktoś jeszcze się wypowie? Chciałem kupić wszystko od razu, żeby za wysyłkę nie płacić kilka razy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...